Egészség

Teljes megoldás az inkontinenciára
Ha nyár, akkor pompás illatok. De mit tehetsz, ha valami kellemetlen, szúrós szag tolakodik a nyári illatorgiába és a kirándulás kínos feszengéssé válik?

Gyerekkoromból emlékszem nagyanyám lakására, de legfőképp szagára. Ő valószínűleg még nem nevezte inkontinenciának ezt a kínos jelenséget, és vélhetően a korral járó természetes jelenségként kezelte a vizeletszivárgást. A világ viszont megváltozott, és ezzel együtt az igényeink is. Eszem ágában sincs elfogadni ezt az állapotot. Ezt már akkor így gondoltam, mielőtt először szembesültem volna az alsóneműmön megjelenő foltokkal. Mikor észrevettem ezt a kellemetlen jelenséget, és megéreztem az ágyamban azt a szagot, amelyre gyerekkoromból emlékszem, nem haboztam. Fogtam magam, utánanéztem a problémának és beszéltem az orvosommal is.

Kiderült számomra, hogy valóban nem végzetes csapásról van szó, ezzel a problémával együtt lehet élni, sőt a folyamat nem is visszafordíthatatlan. Léteznek tornák, gyakorlatok, figyelni kell az életformára, és a kellemetlen tünetek megjelenése ritkulni fog.

Egészségügyi betét?

Egyik barátnőm már mesélt nekem az inkontinenciagondjáról, néhány éve nála is megjelentek a panaszok. Azt mondta, ha rendszeresen cseréli az egészségügyi betétet, nem okoz kellemetlenséget az a kis szivárgás. Elvégre ezeket a betéteket arra találták ki, hogy magukba zárják a folyadékot. Én korábban tapintatból nem akartam neki mondani, hogy mégsem lehet olyan tökéletes megoldás, hiszen néha, amikor együtt voltunk, az én orromat is megcsapta az a bizonyos jellegzetes szag. Persze én is kipróbáltam, mennyire jelent megoldást az egyszerű tisztasági betét, de hamar rá kellett jönnöm, nem igaz, amit a barátnőm mondott, ezeket a betéteket nem erre találták ki: ha nem tudom időben cserélni, kifolyik a nem kívánt tartalom, és a kellemetlen szagot is rendszeresen éreztem. Most, amikor leírom, is kínos kicsit, de megélni még kínosabb volt. És ha igazán szeretem és tisztelem a barátnőmet, neki is meg kell mondanom, hogy egy tartósabb megoldásra van szüksége. 

Egyszerűbb, mint gondolnád

Utólag már tudom, hogy felesleges volt a kísérletezgetés. Ha egy problémát meg akarsz oldani, kezdd a megfelelő eszköz kiválasztásával, amellyel a legcélszerűbb kezelni a kérdést. Nekem a fehérneműként használható pelenkanadrág vált be! Szerencsére elég hamar rátaláltam a megfelelőre, amely minden szempontból teljes életet biztosított nekem. Viselése egyszerű, természetes érzés, és mivel egyáltalán nem látszik a ruha alatt, teljes mértékben elfeledteti velem, hogy milyen problémával küzdök. A kialakításának köszönhetően a nem kívánt cseppeket és szagokat teljesen magába zárja.

A megoldást persze nem hallgathattam el a barátnőm előtt sem. Csak annyit kértem: próbálja ki, és ossza meg velem a véleményét. Többet nem kellett mondanom.

Méltóság, szabadság, életöröm

Szerencsém van, hogy a 21. században élek, és csak azt sajnálom, hogy nagyanyáink számára ez az apró egészségügyi probléma még megoldhatatlan és szégyellnivaló gond volt. Örülök, hogy segíthettem a barátnőmnek, és nem kell félmegoldásokkal pótolnia a valódi, egyszerű és teljes mértékben kielégítő megoldást. És most már én sem aggódom amiatt, hogy a nyári kirándulás nem várt kínos fordulatot vesz. Megmaradt a szabad mozgás, a barátokkal szervezett közös programok öröme.

Szerencsére, ha kérdésem lenne, az interneten is találok megbízható információt. A kontinencia.hu oldalon összefoglalva, érhetőn olvashatok a problémámról, a megelőzésről és a kezelés lehetséges módjairól is!

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. JÚNIUS Több szex, kevesebb inkontinencia
Annak ellenére, hogy sok tényező okozhatja, az inkontinencia a legtöbb esetben megelőzhető és kezelhető. Nem szükséges a kellemetlenségekkel együtt élned!
Egészség 2019. JÚNIUS Kínos cseppek? Inkontinencia? Oldd meg műtét nélkül!
A jó orvos csak a legvégső esetben nyúl gyógyszer, pláne szike után. A jó beteg pedig minden egyéb lehetőséget kipróbál!
Egészség 2019. JÚNIUS 7 tipp, hogy elviselhetővé tedd inkontinenciád
Ki ne szeretné elkerülni a műtétet és a gyógyszereket? Ki ne lenne büszke arra, hogy kikezelte magát és enyhítette a tüneteket? Most itt a lehetőség!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. MÁJUS Nem vagy egyedül, ha újra jön a járvány!
Információs vonal segíti a legveszélyeztetettebb korosztály felkészülését a koronavírus lehetséges második hullámára. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat hatvan év felettieknek.
02
Egészség 2020. MÁJUS Tények és tévhitek a skizofréniáról
A skizofrénia kifejezéssel szinte már mindenki találkozott. Az emberek többsége azonban mégsem tudja biztosan, milyen tünetekkel járó betegségről van szó, mi a kialakulásának az oka, és hogyan gyógyítható. (x)
03
Egészség 2020. MÁJUS A kóros fényérzékenység
Vannak, akik már tavasszal, a napfényes napok beköszöntével szembesülnek a súlyos tünetekkel. Ez a szisztémás lupus.
Menu