Egészség

Tuti tippek, ha nem bírod a hideget
Szervezetünk hőháztartása számtalan okból megváltozhat. Ha gyakran indokolatlanul fázol, komoly oka lehet a hőgazdálkodási zavarnak.

A szervezetünk hőháztartása számtalan okból változhat meg. Előfordulhat, hogy valamilyen anyagcserezavar (például csökkent pajzsmirigyműködés), a szervezet működési zavara (többek között emésztőszervi és veseműködési problémák), keringési zavarok (alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, elégtelen szívműködés), életmódtényezők (mozgásszegény életmód, krónikus alvásdeficit), illetve táplálkozási hibák okozzák a változást.

Ha gyakran fázol olyan hőmérsékleti „viszonyok” között is, amelyek mások számára kifejezetten kellemesek, vagy éppen izzasztóak, érdemes utánajárnod – orvosi vizsgálatokkal –, mi állhat a kedved és közérzeted rontó, hőgazdálkodási zavar mögött.

A vérnyomáskontroll is nyomra vezethet!

Bár a közvélekedés úgy tartja, hogy az alacsony vérnyomású emberek jóval tovább élnek, mint hipertóniás társaik, s az orvosok sem tartják igazán betegségnek a hipotóniát, érdemes utánajárnod, mi állhat a tünetek (fázékonyság, fáradékonyság, fekvésből, ülésből való felállás utáni ájulásérzet) mögött.

A vérnyomás drasztikus csökkenését, így a hőszabályozási zavarokat is előidézhetik egyes gyógyszerek (például a vízhajtók), amelyek megnövelik a só- és vízkibocsátást, illetve a béta-blokkolók, valamint minden vérnyomáscsökkentő, ha „rosszul” állítják be, azaz túladagolják. Még az érintett betegek körében sem ismeretes, hogy néhány zöld hályog elleni gyógyszer is tartalmaz béta-blokkolókat, amelyektől eshet a vérnyomás.

Hipotóniát és fázékonyságot okozhatnak egyes antidepresszánsok, altatók, a Parkinson-kór elleni gyógyszerek és az erős fájdalomcsillapítók (opiátok) is.

Amennyiben ilyen medicinákat szedsz, előfordulhat, hogy egyre több ruhadarabot kell magadra húznod. Irány tehát a házi- vagy kezelőorvosi rendelő, ahol egyszerű vizsgálatokkal, illetve a kezelőorvosi kontroll nyomán módosított gyógyszeradagokkal véget vethetsz a folytonos didergésnek.

Az „üzemanyaghiány” is okozhatja

A böjti időszak közeledtével – különösen a „mindig” fázósoknak – érdemes figyelniük arra, hogy a húsmentes táplálkozás, tehát a csökkent energiabevitel is fokozhatja panaszaikat. A táplálkozási tanácsadók minden esetben felhívják az idősek figyelmét arra, hogy a szervezet méregtelenítésével együtt járó tisztulási tünetek – fejfájás, fáradékonyság, koncentrációs panaszok (vezetés, munka), alvászavarok, ingerlékenység – között igen előkelő helyet foglal el a vérnyomás csökkenése, így a fázékonyság. Böjtöléskor tehát minél több olyan növényi táplálékot fogyassz (ilyenek például a kölesből készült ételek), és olyan italokat igyál (ilyen többek között a bodzaszörp is), amely „melegíti” a szervezetet.

Érdekes, hogy a természetgyógyászok és a dietetikusok még télen sem ajánlják a fázékonyaknak a jóllehet kalóriadús, de hideg ételek (például kocsonya), sem a nyers zöldségek, nyáron pedig a túlhűtött italok (például a lehűtött sör, jégkockás üdítők) fogyasztását, de a forró levesekét sem tartják jó megoldásnak télidőben, mondván: a szélsőséges hőhatások is megzavarhatják a szervezet hőgazdálkodását.

A mozgás, a „hőkezelés” is segíthetnek!

A rendszeres – elsősorban szabad levegőn végzett – tempós mozgás azoknak is sokat segíthet, akik a hideg, szeles napokon még a lábukat sem teszik ki szívesen a lakásból. Pedig érdemes erőt venniük magukon, előkeresni a megfelelő ruházatot, és néhány kört tenni a ház körül. A napi félórás, intenzív séta ugyanis jócskán hozzájárulhat a keringés kapacitásnak növeléséhez, így a fázékonyság leküzdéséhez is. Fontos azonban, hogy a ruházatunk réteges, ugyanakkor „laza” legyen. A szűk harisnyák, zoknik, alsóruhák, övek elszorítják az ereket, rontják a keringési funkciókat, tehát ilyeneket ne viseljünk.

Ha semmilyen szervi vagy orvosilag „tetten érhető” oka nincs annak, hogy fázékony vagy, valamint nem szenvedsz akut ízületi/reumás megbetegedésben, nincs heveny légúti fertőzésed, gyomor-, nyombélfekélyed, glaukómád, magas vérnyomásod, akkor jó hatású lehet heti egyszer a szaunázás vagy gőzfürdőzés, illetve  reggelenként a váltózuhanyozás is.

A forró lég- és párafürdőben (szaunázáskor, gőzfürdőzéskor), illetve a hideg-meleg zuhanyozáskor kitágulnak, majd összehúzódnak a véredények, így javul a rugalmasságuk, növekszik az egész szervezet vérellátása. Ezek a módszerek abban is segítnek, hogy az évszakok hőingadozásaihoz jobban alkalmazkodjunk. Az ilyen, intenzív értréningek a vérnyomást is szabályozzák.

Ha enyhén emelkedett a vérnyomásod, vagy épp ellenkezőleg, túlzottan alacsony, érdemes ezekkel a természetes módszerekkel megpróbálkoznod, persze csak akkor, ha az orvosod is ajánlja. Fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, mielőtt gyógyfürdőbe, wellness-kezelésre mész, különösen ha többféle gyógyszert is szedsz hipertóniára, vagy valamilyen krónikus betegségre.

Szauna, gőzfürdő

Bár a szauna, a gőzfürdő és a váltófürdőzés élettani hatásai (az immunerősítéstől az érrendszer rugalmasságának fenntartásán át a szervezet salaktalanításáig) alapvetően hasonlók, annak, aki a szauna száraz forróságát kellemetlennek érzi, tanácsosabb inkább gőzfürdőben izzadnia. Míg a páratartalom a szaunában alapjában véve alacsony, a hőmérséklet – egy jól „felfűtött” kabinban – akár 100 Celsius-fokos vagy magasabb is lehet. A gőzfürdőben a levegő páratartalma 95 százalék körül mozog, a hőmérséklet azonban maximum 50 °C. A párás levegőben a bőrön képződő verejték nem tud olyan gyorsan elpárologni, a száraz levegőben pedig az elpárolgó veríték elvonja a testtől a felesleges meleg nagy részét.

A gőzfürdő magas páratartalma és a szaunához képest alacsony hőmérséklete összességében kíméletesebben hat a szervezetre. A gőzben eltart egy ideig, amíg az egész test felforrósodik, ezért itt hosszabb ideig (maximum 20-30 percig) lehet tartózkodni, míg a szaunában legfeljebb csak 10-15 percet.

A változózuhanyozásnál a végtagokat felváltva éri hideg és meleg vízsugár, amely hőmérsékletváltás javítja a vérkeringést, a hőszabályozást. (A „kezelés” akkor hatékony, ha a vízsugarak hőmérséklete között legalább 20 °C a különbség.) Az erős vízsugárral végzett tusolás időtartama ne tartson tovább 12-14 percnél. A váltófürdőzés előnye, hogy otthon, naponta „végezhető”. TBC-s betegeknek, daganatos betegségekben szenvedőknek, gyulladásos betegségekben érintetteknek nem ajánlott.

Jó ha tudod! Ezek a hűtő, fűtő ételek

Hűtenek: a banán, a rák, a grépfrút, a fejes saláta, a paradicsom, az alma, a bab, a körte.

Fűtenek: a húsfélék, a szénhidrátok, a napraforgómag, a csonthéjasok (dió, mandula), az enyhén csípős fűszerek.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2020. DECEMBER 5 tipp a meghitt, meleg otthonért télre
Beköszöntött az igazi tél! Ötleteink segítségével még hangulatosabbá varázsolhatod otthonodat.
Egészség 2020. JANUÁR Szupernövény a téli hónapokra
A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket. Ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony hatású növényeknek, mint például a tőzegáfonya.
Egészség 2019. NOVEMBER Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu