Egészség

Ezért hízol könnyebben télen!
A téli hónapokban hajlamosak vagyunk könnyebben felszedni a pluszkilókat. De vajon mi állhat ennek hátterében, és hogyan védekezhetünk ellene?

A telet szeretni nehéz, főleg hó és havazás híján. Az időjárás hideg, az utak jegesek, a reggelek szürkék, és hónapokon keresztül úgy érezhetjük, hogy sosem látjuk a napfényt.

A környezetünkben sokan náthásak, vagy valamilyen egyéb nyavalya kínozza őket. Ráadásul ilyentájt még azok a bizonyos fölös kilók is könnyebben találják meg az embert – így hát tavasszal elkeseredett harcot vívunk azért, hogy nyárra visszanyerjük az alakunkat. A téli elhízást kiváltó tényezők nagyban hozzájárulhatnak a megbetegedésekhez is, ezért érdemes velük tisztában lenni!

Kevesebbet vagy a szabadlevegőn

Ahogyan a hőmérő higanyszála lefelé indul, úgy csökken a szabadban töltött órák száma is. A bezárkózásnak azonban számos negatív hatása lehet egészségünkre. Egyrészt a zárt terekben nagyobb eséllyel betegszünk meg, másrészt így valószínűleg kevesebb időt töltünk testmozgással, illetve -edzéssel. Ilyenkor elmaradnak a hosszú séták, ritkábban megyünk kirándulni, több időt töltünk tévénézéssel vagy alvással, ráadásul a filmnézés közben nagyobb eséllyel fogyasztunk egészségtelen ételeket. Egy portugál tanulmány szerint azok, akik naponta 120 percnél többet néznek tévét, nagyobb eséllyel túlsúlyosak, és több zsírt, illetve cukrot, valamint kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint azok, akik csak alkalmanként ülnek le a képernyő elé.

A téli időszakban tehát, akárcsak a medvék, mi is hajlamosak vagyunk a hibernációra, és a kényelmes ágyunkban, vagy a lakás egy meleg zugában próbáljuk átvészelni a hideget. Egyes tudósok úgy vélik, hogy ilyenkor primitív ösztöneink is előtérbe kerülnek, melynek hatására úgy érezzük, hogy el kell raktároznunk a kalóriákat, és nagyobb mennyiségű táplálékot kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ezt a jelenséget a kutatók velünk született félelemként írják le, amely abból fakad, hogy elődeinknek télen kevesebb tápanyag és élelmiszer állt rendelkezésükre.  

A fentiek elkerülése érdekében igyekezz télen a hideg ellenére is több időt tölteni a szabadban, sétálj egy kicsit munka előtt vagy után, és próbáld ki a ma népszerű téli sportok egyikét!

Az ételben keresel vigaszt

A tél nem csupán nyomasztó, de a szervezet stressz-szintjét is megemelheti. A legtöbben állandó késésben vagyunk, mert reggelente a jeget kell kaparnunk az autónkról, eközben pedig aggódva figyeljük, amint az energiaszámláink a nagy hideg miatt az egekbe szöknek, és a megfázás vagy az influenza miatt gyakran komoly nehézséget jelent, hogy munkahelyi feladatainkat ellássuk. A nyomasztó időjárás, a stressz és a szorongás elől télen sokan az ételekben keresnek vigaszt. Úgy tűnik azonban, hogy ennek is megvan a tudományos magyarázata. A Floridai Egyetem kutatói azt találták, hogy a sófogyasztás csökkenheti az agyban olyan stresszhormonok szintjét, mint például a kortizol.

Sőt! Ilyenkor az oxitocin, vagyis a jó érzést keltő hormonok szintje ugyancsak megemelkedhet. Mint kiderült, a cukor is hasonló hatást vált ki az emberből, ezért nem csoda, hogy stresszes időszakban olyan táplálékokat keresünk, amelyek igazi kalóriabombáknak számítanak. Persze nincs is azzal semmi baj, ha időnként megjutalmazod magad, de igyekezz mértéket tartani, és a hétköznapokban próbálj minél kiegyensúlyozottabban étkezni.

Több alváshormont termel a szervezeted

A téli hónapokban a szürkeség, vagyis a nappalok rövidsége is komolyan rányomhatja bélyegét a hangulatunkra és a szervezetünkre. A napfény hiánya ugyanis befolyásolhatja a hormonokat (különösen az alváshormonokat), ami egyeseknél szezonális affektív zavarhoz vezethet. Amikor a nappali fény mennyisége csökken, a tobozmirigyünk melatonint, vagyis alváshormont kezd termelni, mely álmosságot, erőtlenséget okoz, és egyúttal fokozhatja az étvágyat is. A folyamat magától értetődő módon könnyen súlygyarapodást okozhat.

Rendszertelenül alszol

A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint a hangulatcsökkenés és a szezonális affektív zavar hatására alvászavar jelentkezhet. Az, hogy nem jutsz elég pihenéshez, esetleg a megszokottnál többet alszol, problémákat idézhet elő a cirkadián ritmusodban, vagyis a szervezeted belső órájában. Ez a folyamat az alkatodra is hatással lehet. Egyes kutatások azt mutatták, hogy a rendszertelen alvás akadályozhatja a leptin nevű hormon termelődését a szervezetben, ezáltal növelheti az étvágyat, és így elhízáshoz vezethet. 

szerző: Gönye László
Egészség 2021. FEBRUÁR Tuti tippek, ha nem bírod a hideget
Szervezetünk hőháztartása számtalan okból megváltozhat. Ha gyakran indokolatlanul fázol, komoly oka lehet a hőgazdálkodási zavarnak.
Egészség 2020. NOVEMBER A legjobb téli immunerősítők - kéznél van a megoldás!
A változékony időjárás, a nyirkos hideg igencsak próbára teszik a szervezet ellenálló képességét.
Egészség 2019. NOVEMBER Miért betegszünk meg könnyebben a hidegben?
Az őszi-téli időszakban eljön a nátha, megfázás és egyéb betegségek szezonja. Vajon mi ennek az oka?
éppen olvassák
01
Egészség 2021. ÁPRILIS 1 óra a tünettől a halálig
A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
02
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
03
Egészség 2021. ÁPRILIS Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.
Menu