Egészség

Kínos cseppek? Inkontinencia? Oldd meg műtét nélkül!
A jó orvos csak a legvégső esetben nyúl gyógyszer, pláne szike után. A jó beteg pedig minden egyéb lehetőséget kipróbál!

Az akaratlan vizeletvesztés tüneteire, főként a stressz-inkontinenciára számos fizioterápiás módszer, mozgás- és elektroterápia létezik, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek megelőzésre és enyhe tünetek kezelésére.

Alkalmazhatsz gáttornát, a medencefenék tudatosan irányítható harántcsíkolt izmainak megmozgatását, valamint a Kegel-féle gyakorlatokat, amelyek bevezetésüket követően némi változtatás után „intimtorna” néven vonultak be a köztudatba. Különféle módozatai ismertek. A gyakorlatok lényege a húgycső körül elhelyezkedő izomcsoportok edzése és akaratlagos mozgatása. Emellett az alhas és a comb, valamint a fenék izomzatát is rendszeresen tornáztatni kell. A megfelelő gyakorlatokkal az enyhe tüneteken 3-5 hét alatt teljesen úrrá lehet lenni, de természetesen ekkor sem szabad abbahagyni őket. A folyamatos tréning továbbra is szükséges. A sürgősségi inkontinenciára valló tünetek esetén a tornához hozzátartoznak az akaratlagos vizelet-visszatartást segítő gyakorlatok is.

Megoldások sürgősségi inkontinenciára

A sürgősségi inkontinencia egyik jellemzője, hogy a vizeletvesztés feltartóztathatatlanul tör rá az érintettre. A nők esetében az úgynevezett stresszinkontinencia fordul elő leginkább, amelyet a hüvelyi szülés következtében szerzett sérülés, hólyag-, ill. húgycsősérv okoz. Az akaratlan vizeletvesztéshez ilyenkor akár egy köhögés, nevetés, tüsszentés, vagy nehéz tárgyak megemelése során is tapasztalhatsz. Hogyan tehetsz ellen?

Vizelési tréning

A terápia első időszakában a szabályos, kétóránkénti vizeletürítésre kell figyelni. Ez a rendszeresség segít a hólyagizomzatnak, hogy gyakorolja a normális működés két fontos elemének, a telítődésnek és az ürítésnek a szétválasztását. Másrészt így biztos lehet benne az ember, hogy a sürgető inger jelentkezésekor nincs „veszélyes” mennyiség a hólyagban, ami már önmagában is segít az inger tudatos leküzdésében. A következő feladat, hogy szakember segítségével kidolgozzuk azt a módszert, amellyel az ürítések közötti idő tudatosan meghosszabbítható. Jó szolgálatot tehet, ha naplót vezetsz arról, hogy mikor jelentkezett az inger, mennyi ideig sikerült ellenállni neki. A következő hólyagürítésig eltelő időt mindig csak egy picit kell kitolni, például úgy, hogy valamilyen relaxációs technikával eltereled a figyelmed, vagy igyekszel másra gondolni.

Pszichoterápia

A pszichoterápia azoknak segít, akiknél a kényszerítő inger konkrét helyzethez, körülményekhez kötődik. A terápiával felderíthető, hogy milyen konfliktus vagy érzelmi ok lehet a baj hátterében. Az úgynevezett mikciós napló (mikció = vizeletürítés) vezetése itt is jó szolgálatot tehet.

Biofeedback

A biofeedback nem helyettesíti, inkább kiegészíti az orvosi kezelést. A szó (ejtsd: biofídbek) biológiai visszacsatolást jelent, visszajelzést testünk folyamatairól. A módszer egyfajta célzott viselkedésterápia, eredményesen segíti a vizelési tréning hatékonyságát.

A kezelés célja, hogy tudatosítsa a vizelet-visszatartást segítő medencefenék-izomzat működését, és erősítse az izmokat. A megfelelő izmok működését jelző elektromos hullámokat kicsi, többnyire a hüvelyben vagy a medencefenék-izomzaton elhelyezett elektródákkal vezetik el. Az izmok feszülését, illetve összehúzódásait a készülék arányos erősségű, hallható hanggá vagy látható fényjelekké alakítja, ezzel egyértelmű visszajelzést adva a páciensnek.

Hatékonyságát számos eset és tanulmány bizonyítja. A leginkább stressz-inkoninenciánál segít, 6-10 alkalom után 70-80 százalékos a javulás, de sürgősségi inkontinenciánál is használatos. Nem mindenkinél válik be egyformán, 4-6 alkalom után kiderül, mennyire képes érzékelni és befolyásolni valaki a vizelet-visszatartáshoz fontos izmok mozgását. A jeleket produkáló, egyszerű készüléket a kezelőorvos írja föl, vagy biztosítja.

Relaxáció és jógagyakorlatok

Az inkontinenciás panaszokat fokozhatja a stressz és az idegesség. Ha tehát sikerül megnyugodni, lassítani a tempót, a tünetek is enyhülhetnek. A lazításon túl a jóga konkrét elemei is hasznosak lehetnek, mivel vannak olyan gyakorlatok, amelyek kifejezetten az altest vérellátását javítják, mások ezen izmokat erősítik.

Nem kell rendszeresen jógáznod ahhoz, hogy ezeket a gyakorlatokat elvégezd. Minden olyan pozíció, melyben a medencetájék magasabban van, mint a szív, csökkenti a medencei izmok feszülését.

Háttal falnak támaszkodva ülj le, a talpak feküdjenek egymásnak. A háttal nyújtózz fölfelé, és igyekezz a combokat szétfeszíteni, hogy a térdek közelebb kerüljenek a földhöz. A gáttájék feszülésének enyhítésére tehetsz párnát a combok alá. 2-3 percig maradj így. Feküdj hanyatt, a lábak hajlítva, talpak a földön. A kezeddel lehetőleg fogd meg a bokád, ha nem megy, hagyd mellette a földön. Emeld fel a feneked és a csípőd, próbáld meg a súlyt elosztani a lábad és a vállad között. A csípőd tartsd 30-60 másodpercig fönt, majd lazíts.Háton fekve a lábad támaszd a falnak, a feneked alá helyezz párnát, és maradj így egy ideig.A jógagyakorlatoktól valószínűleg nem szűnik meg a vizeletcsepegés, de az izomösszehúzással végrehajtható gyakorlatok enyhíthetik.

Ha tartósak veled maradnak a tünetek…

Ne szégyelld az inkontinenciád, használj diszkrét megoldást kínáló betéteket! Ezek formája és egyszerű alkalmazása megkönnyítheti a mindennapjaid, és visszaadja a komfortérzeted, amíg a tünetek fennállnak. Ideiglenes és tartós alkalmazásuk is biztonságos.

Ma már a nők és férfiak számára is elérhetők speciális, magas nedvszívó képességű fehérneműként használható pelenkanadrágok. Ezek egy hagyományos fehérnemű viselésének érzetét keltik, de speciális nedvszívó magjuknak és egyedi, körkörös gumírozásuknak köszönhetően hatékonyan zárják magukba a nedvességet és a szagokat. A testközeli viselés érzete visszaadja a magabiztosságod, és teljes mobilitás garantál számodra. Vagyis az inkontinencia nem jelent többé akadályt, hogy újra sportolj, színházba, moziba mehess, találkozz a barátaiddal vagy akár bevállalj egy hosszabb utazást!

További információkért keresd fel a kontinencia.hu oldalt!

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. JÚNIUS Teljes megoldás az inkontinenciára
Ha nyár, akkor pompás illatok. De mit tehetsz, ha valami kellemetlen, szúrós szag tolakodik a nyári illatorgiába és a kirándulás kínos feszengéssé válik?
Egészség 2019. JÚNIUS 7 tipp, hogy elviselhetővé tedd inkontinenciád
Ki ne szeretné elkerülni a műtétet és a gyógyszereket? Ki ne lenne büszke arra, hogy kikezelte magát és enyhítette a tüneteket? Most itt a lehetőség!
Egészség 2019. JÚNIUS Kerüld el a kínos pillanatokat! Fontos tanácsok férfiaknak!
A férfiak körében mai napig kínos az inkontinenciával járó panaszok problémája, de van segítség, amely megkönnyíti a mindennapokat.
éppen olvassák
01
Egészség 2019. OKTÓBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
02
Egészség 2019. OKTÓBER Lerántjuk a leplet: vaj vagy margarin?
Vajas kenyér vagy margarinos, olajban sült krumpli vagy krumplipüré, habart vagy zsírral készült rántás? Te melyiket választod?
03
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Menu