Szabadidő

Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!

A vízesések a természet legcsodálatosabb alkotásai. Van valami bámulatos abban, ahogy több millió liter víz nagy magasságból alázuhan a földre, magával sodorva mindent és mindenkit, ami csak az útjába akad. Bár a sokak által ismert Niagara lélegzetelállító látványt nyújt, rajta kívül még számos vízesést érdemes egyszer meglátogatni! Most összegyűjtöttük a legkülönlegesebbeket!

Az ezeréves vízesés

Izland legimpozánsabb vízesése, a patkó alakú Godafoss Izland északi-középső részén, a Mývatn régióban található. Több mint 12 méter magas és 30 méter széles. A Godafoss jelentése Istenek vízesése, nevét pedig egy legenda után kapta. Amikor Izland áttért a pogányságról a kereszténységre, az egykori törzsfőnök úgy szabadult meg pogány isteneitől, hogy behajította őket a vízesésbe a megtérés szimbolikus aktusaként.

A leghosszabb vízesés Közép-Európában

Az ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Parkban a Krimml nevű vízesés 380 méteren lezúduló víztömege a Krimmler Ache nevű jeges patakból ered. A három zuhatag alkotta vízesés 1687 méter magasan található, így télen jégtakaró fedi be a környéket. A turistautat még 1835-ben kezdték megépíteni, itt egy másfél órás túra vezet fel a legmagasabb pontra, melyről csodálatos kilátás nyílik az egész nemzeti parkra, a környező hegyvonulatok csúcsaira és gleccsereire.

A vízesés, amelyet Buddha őriz

A Detian vízesés Kína és Vietnam határán 200 méter széles és 75 méter magas; jelenleg a negyedik legnagyobb vízesés az Iguazu, a Victoria és a Niagara után. A víz mennyisége az évszaktól függően változik, a június–júliusi hónapban a víztömeg óriási sebességgel zúdul le a magasból, míg a száraz évszakban békésen folyik alá. A vízesés tetején egy kis buddhista szentély helyezkedik el, mely biztosítja en nem mindennapi táj nyugalmát.

A világ legkékebb vízesése

Első látásra képszerkesztővel végzett manipulációnak tűnik, pedig nem az. A Rio Celeste vízesés vize a Costa Rica-i Tenorio Volcano Nemzeti Parkban káprázatosan kék, a felszín alatt található vulkáni ásványoknak köszönhetően. Ahhoz, hogy elérjük a vízesést, egy trópusi esőerdőn kell keresztülvágnunk, olyan különleges állatok között, mint a fehér arcú majom, a méregdárdás béka vagy a kék pillangó. Miután elértük a vízesést, nyugodtan fürdőzhetünk a közeli meleg forrásokban, melyek egyaránt pihentetik a testet és lelket.

A vízesések paradicsoma

A horvátországi Plitvicei-tavak Nemzeti Park 16, lépcsőzetesen elhelyezkedő, összekapcsolt, zöld, szürke, kék árnyalatokban pompázó taváról és hozzávetőleg 92 vízeséséről híres: a vízesések száma a hegyek vízbőségétől és a vízhozamától függően változik. Plitvice 1949-ben kapta meg a nemzeti park címet, máig rendkívül népszerű, több mint egymillió turista látogat ide minden évben.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2020. JANUÁR Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
Szabadidő 2019. DECEMBER Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
Szabadidő 2019. AUGUSZTUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
02
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
03
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Miért nem szeretjük a Valentin-napot?
A Valentin-nap legfrissebb népszokásaink egyike – jelenlegi formájában. Üzleti szempontból kutakodtunk szerelmes hagyományaink között.
Menu