Szabadidő

5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!

Nyúlláb, négylevelű lóhere, patkó. Az emberek évszázadok óta használnak tárgyakat, hogy bevonzzák a jó szerencsét. Nem csoda hát, hogy számtalan olyan látnivalót ismerünk a Földön, amelynek őseink különleges erőt tulajdonítottak. Ha ezeken a helyeken kívánunk valamit, a legenda szerint előbb-utóbb valóra válik.

A szerelmesek szentélye, Verona

Verona turisztikai szempontból ügyesen kihasználta azt a tényt, hogy a városban játszódik Shakespeare egyik leghíresebb drámája, a Rómeó és Júlia. A monda úgy tartja, hogy a Via Capellón álló ház egykor Júlia családjának birtokában volt. Noha a történetben megjelenő karakterek nagyrészt kitalált személyek (habár egyes feltételezések szerint valós személyek ihlették őket), a Casa di Giulietta (Júlia háza) népszerű turisztikai attrakcióvá vált az évek folyamán.

Az látogatók megcsodálhatják az ikonikus erkélyt, üzeneteket tűzhetnek ki a falra a szeretteiknek, vagy szerelmes lakatot akaszthatnak a kerítésre. Itt állt a legendás Júlia-szobor is, amelyről a babona úgy tartja, hogy aki megérinti, rátalál az igaz szerelemre. Sajnos a szobor néhány évvel ezelőtt múzeumba került, a sok tapogatás és az időjárási viszontagságok ugyanis károsították, ezért a helyére emásolat került.

Egy kelta legenda, Blarney

A Blarney-kő Írország egyik leggyakrabban látogatott nevezetessége. A zarándokok több mint kétszáz éve másszák a Blarney-vár lépcsőit, hogy szájukkal megérinthessék a legfelső emeleten található követ, mely a legenda szerint az ékesszólás képességével ajándékozza meg azt, aki megcsókolja.

A művelet azonban korántsem egyszerű: a küldetés teljesítéséhez ki kell hajolni a mellvédről, és szembe kell néznünk a szédítő magassággal. A kőről számtalan legenda született. Az egyik szerint egy idős asszony, miután Munster királya kimentette őt a vízből, varázserővel ruházta fel a követ: ha a király megcsókolja, szavaival mindenkit megnyer majd magának.

Csodatévő szobor, Prága

Csehország Közép-Európa egyik legékesebb turisztikai drágaköve. Egyedi karakterű fővárosa, Prága, melyet Aranyvárosnak is neveznek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt rengeteg látnivalót és szórakozási lehetőséget kínál.

Az óvárosból akár gyalogosan is gyorsan eljuthatunk az 516 méter hosszú és majdnem 10 méter széles Károly hídhoz, Európa egyik legrégebbi hídjához, melyet 1357-ben kezdték el építeni Luxemburgi Károly német-római császár megbízásából. A hídon áll Nepomuki Szent János szobra és emléktáblája. Nepomuki Szent Jánost, IV. Vencel király udvari papját az uralkodó utasítására megölték, mert nem volt hajlandó elárulni a királyné gyónási titkát. Állítólag a szobor megérintése szerencsét hoz, és azt jelenti, hogy egy nap visszatérünk Prágába.

A szerencse kútja, Róma

A római Trevi-kút a világ egyik leghíresebb szökőkútja. Biztosan sokan emlékeznek például Az édes élet című film ikonikus jelenetére, amelyben Anita Ekberg ruhástól lép be a kútba.

Az építmény maga kb. 26 méter magas és 20 méter széles, és ezzel a legnagyobb barokk szökőkút az olasz fővárosban. Ezt a különleges alkotást még a 17. században építették Niccolò Salvi tervei alapján a Poli-palota déli homlokzatán. A szökőkút központi eleme a Neptunus-szobor, Pietro Bracci műve. Bár Braccin kívül a szobrokon még számtalan művész dolgozott, a kompozíció mégis egységes egészet alkot. A legenda szerint, ha bedobunk egy pénzérmét a vízébe, a szerencse ránk mosolyog, és biztosan visszatérünk Rómába.

A nevető Buddha, Hangcsou

Régóta ismert legenda, hogy ha megsimogatjuk a nevető Buddha hasát, az jó szerencsével, gazdagsággal és jólléttel ajándékoz meg bennünket.

Ugyanakkor a legtöbb ember nem tudja, hogy maga a monda Lingyin templomából származik, mely egyike Kína legnagyobb kolostorainak. Számtalan Buddha-figurát találhatunk itt, ám a legfontosabb látványosság mind közül a sziklába faragott Nevető Majtreja Buddha, mely csodálatos környezetben helyezkedik el, és szerencsével áldja meg azokat, akik idetévednek.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2020. JÚLIUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
Pénzügyek 2019. JÚLIUS Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Utazás az álmok hajóján
Fényárban úszó terek, grandiózus látványvilág. Így fest a harmadik évezred technikai megoldásaival megálmodott legújabb óceánjáró, a Celebrity Edge.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu