Egészség

Kerüld el a kínos pillanatokat! Fontos tanácsok férfiaknak!
A férfiak körében mai napig kínos az inkontinenciával járó panaszok problémája, de van segítség, amely megkönnyíti a mindennapokat.

Sokan gondolják, hogy az inkontinencia csak nőket érintő betegség, ez azonban téves feltételezés. A férfiak is ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a nők, még ha anatómiailag előnyösebb helyzetben vannak is azáltal, hogy sokkal erősebb és kevésbé nyitott a gátizomzatuk, így sokkal kevésbé sérülékenyek, illetve a szüléssel járó extra medencefenéki terhelés sem jelentkezik náluk.

A férfiaknál a kockázatot a prosztata jelenti, amely az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, így akadály tud képezni a vizeletelvezető rendszerben. 20 évesen akkora, mint egy dió, 40 évesen, mint egy sárgabarack és 60 éves kor felett mérete már egy citroméval vetekszik. Emiatt a hólyag nem tud rendesen kiürülni és folyamatosan csepeg a vizelet.

Ezen kívül a hólyagban felgyülemlő vizelet súlya állandó nyomással nehezedik e szervre, amit tovább ronthat a sok ülőmunka közben alulról érkező nyomás. A különböző prosztatabetegségek és -beavatkozások után gyakran lép fel akaratlan vizeletvesztés, azaz inkontinencia. Néhány gyakorlati tanács betartásával azonban megkönnyítheted az inkontinencia időszakát, és a gyógyulást is elősegítik.

Helyes táplálkozás

Az elhízás jelentős problémát okozhat, mert a hasüregi szervek teljes súlyukkal ránehezednek a gátra, így a medencefenékre nagyobb teher hárul, pedig a féltenyérnyi gátizomzat a has súlyosbodásával nem változik. Már 10 százalékos fogyás is elegendő lehet, hogy csökkenjen a gátra nehezedő nyomás.

Ajánlatos kerülnöd a savas ételeket − a citrusféléket, a paradicsomot, a csípős ételeket −, mert vízhajtó hatásúak, ingerlik a hólyagot, és hirtelen alkalmi túlfolyásos inkontinenciához vezethetnek. Kerüld az édesítőszereket is, gyakori vizelési ingert válthatnak ki!

A rostban gazdag táplálkozás is fontos, amivel megelőzheted a sok kellemetlenséget okozó székrekedés kialakulását, mely megterheli az izmokat.

Figyelj az ivásra és a vizeletürítésre!

Sokan úgy gondolják, hogy az inkontinencia egyik megoldása a bevitt folyadék mennyiségének csökkentése, ez azonban tévedés!

Ezzel csak megnehezíted a gyógyulást, mivel a kevés folyadék hatására a vizelet besűrűsödik, ürítése nehézkesebbé válhat, ami fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet. A túlzott folyadékfogyasztás sem ajánlott a gyakori sürgető vizelési inger miatt. Fogyassz a szervezeted számára elegendő vizet!

Nem kívánatos továbbá a túlzott alkoholfogyasztás sem, ahogy (koffeintartalma miatt) a kávét és a teát sem szabad nagy mennyiségben fogyasztani vízhajtó hatásuk miatt.

Ami a vizeletürítési szokásokat illeti, érdemes tudatosabbá tenned némi szabályozással. Az ún. hólyagtréninggel javulhat a vizelettartásod, késztetéses inkontinencia ellen javasolják. Lényege, hogy megtanuld késleltetni a vizelést, és növelni tudd a benntartott vizelet mennyiségét. Eleinte próbáld meg csak 10 percig késleltetni a vizelést, majd 20 percig. A cél a két vizelés között eltelt idő 2 órára növelése. Így az is rögzül, hogy nincs szükség ürítésre, ha még csak félig telt meg a hólyagod.

Következő cikk

További módszer, hogy akaratlagosan szakítsd meg a vizeletürítést, és többszöri alkalommal engedd ki a felgyűlt vizeletmennyiséget. Ez a gyakorlat segíthet a hólyag teljesebb kiürítésében a túlfolyásos inkontinencia enyhítésében.  
Az ún. toalett-tréning lényege pedig, hogy egy előre meghatározott időben, nem pedig a vizelési inger megjelenésekor ürítesz. Ezzel a módszerrel a vizelés rendszeres (2-4 órás) időközökben történik.

Tornáztasd a gátizmokat!

Hogy mit?! – kérdezik most biztos sokan. A gátizom az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed. Férfiaknak éppúgy vannak, mint a nőknek, s elsődleges feladatuk a kismedencei szervek védelme. Az egészséges gátizomzat segíti a hólyag és a végbél záróizomzat megnyílását, a minél teljesebb vizelet- és székletürítést.

Inkontinenciát a gátizmok meggyengülése is okozhatja, amellyel a vizelettartási képesség romlik, illetve intenzívebb fizikai megterhelés közben a végbél záróizmai is megnyílnak a bélgázok előtt, aminél − valljuk be − kevés kellemetlenebb helyzetet lehet elképzelni. Mint minden más vázizom esetén, így a gátizmokra is igaz: a célzott tréninggel az izomzat fejleszthető, erősíthető, így funkcióját is hatékonyabban tudja ellátni.

A gátizomedzéshez sem árt néhány jó tanács. Hatékony gyakorlatokat találsz a kontinencia.hu oldalról letölthető füzetből.

Segédeszközök használata

Inkontinencia esetén leggyakrabban a nagy nedvszívó képességű, különböző méretben kapható betéteket alkalmazzák. A betétekkel kapcsolatban gyakran támad idegenkedés a férfiakban, mivel használatuk inkább a nőkhöz kötődik. Ne szégyelld használni! Diszkrét formája és egyszerű alkalmazása nagyban megkönnyítheti a mindennapi problémákat a vizeletszivárgással és a kellemetlen szagokkal kapcsolatban. Jól használhatók minden olyan esetben, amikor a gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, és a műtéti megoldás nem jön szóba.

A legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően ma már nők és férfiak számára is elérhetők olyan fehérneműként használható pelenkanadrág, melyet az akaratlan vizeletvesztést tapasztalók számára fejlesztettek. Mind küllemében, mind használatában egy hagyományos fehérnemű viselésének érzetét kelti, míg speciális nedvszívó magjának és egyedi, körkörös gumírozásának köszönhetően magas szivárgásbiztonságot és kényelmet biztosít viselője számára. Előnye minden más korábbi megoldáshoz képest, hogy a testközeli viselés visszaadja a magabiztosságot, a teljes mobilitást. Vagyis az inkontinencia nem jelent többé akadályt a sportolásnak, a színházba, moziba járásnak, hogy újra aggodalmak nélkül élvezhesd barátaid társaságát vagy akár egy hosszabb utazást!

Tanácsaink megfogadásával nagyban megkönnyítheted az inkontinenciával kapcsolatos problémák kezelését, visszanyerheted a komfortérzeted és a magabiztosságodat!

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. JÚNIUS Több szex, kevesebb inkontinencia
Annak ellenére, hogy sok tényező okozhatja, az inkontinencia a legtöbb esetben megelőzhető és kezelhető. Nem szükséges a kellemetlenségekkel együtt élned!
Egészség 2019. JÚNIUS Kínos cseppek? Inkontinencia? Oldd meg műtét nélkül!
A jó orvos csak a legvégső esetben nyúl gyógyszer, pláne szike után. A jó beteg pedig minden egyéb lehetőséget kipróbál!
Egészség 2019. JÚNIUS 7 tipp, hogy elviselhetővé tedd inkontinenciád
Ki ne szeretné elkerülni a műtétet és a gyógyszereket? Ki ne lenne büszke arra, hogy kikezelte magát és enyhítette a tüneteket? Most itt a lehetőség!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. OKTÓBER Közveszélyes alvajárók?
Évszázadok óta tartják magukat az alvajárókról szóló vicces és rémisztő történetek. Hogy valójában milyen jelenségről van szó, még azok sem tudják mindig, akik közvetlenül érintettek.
02
Egészség 2020. OKTÓBER Mire számíts az óraátállítás után?
Kikészít a nyári és téli időszámításra áttéréskor a belső órád kényszerű átállítása? Jó hír, hogy holnap hajnalban utoljára állunk át a téli időszámításra. Jövőre ugyanis – elvileg – megszűnik a sokaknak bosszúságot okozó óraállítás.
03
Egészség 2020. OKTÓBER Szenvedélyük a kémia és az oktatás
A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett ünnepélyes eseményen vehette át négy középiskolai és általános iskolai kémiatanár az idei Magyar Kémiaoktatásért díjakat. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma a pedagógusok kiemelkedő szakmai munkásságát ismerte el a díjjal. Immáron huszonegyedik alkalommal. (x)
Menu