Egészség

Így hatnak a frontok a szívünkre
Az elkövetkező időszakban többféle fronthatással kell számolnunk. A hideg- és a melegfrontok is megterhelik a szívünket, érrendszerünket.

Az időjárás változásának különféle formái mindenkire másképpen hatnak. Vannak, akik meg sem érzik, azonban egyesek a meteorogén hatásokra különösen érzékenyek, és a légkör változásait nehezen, rossz közérzettel viselik. Különösen igaz ez azokra, akik valamilyen szívbetegséggel, például szívritmuszavarral, szívbillentyű-problémával vagy keringési rendellenességgel küzdenek. Milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor a szervezetünkben, és mit tehetünk azért, hogy szívünk egészségét megőrizzük?

Kik reagálnak különösen érzékenyen a frontokra?

Az ember, mint minden élőlény, része a természetnek, így folyamatos kölcsönhatásban áll vele. Érthető tehát, ha környezetünk változásai szervezetünket különféle alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik. Néhány ember számára azonban az időjárás változásai nehezen elviselhető panaszokat okozhatnak.

Különösen a szívbetegek tudják nehezen kompenzálni ezeket a hatásokat. Szívbillentyű-betegeknél könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, a ritmuszavar is gyakoribbá válik. Megfigyelések szerint fronthatás alatt több szívroham következik be, növekszik a keringési elégtelenségek veszélye.

Milyen hatást vált ki a szívbetegeknél a hidegfront?

A kutatások kiderítették, hogy a hideg hónapokban növekszik szívinfarktusok száma. Ez azzal magyarázható, hogy az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az erek – köztük a szív artériái is –, így csökken a szívizmok vérellátása. Mivel a bőrben és a testfelszín közelében is összehúzódnak az erek, a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa. Ezt egy beteg szív már nehezen képes kivitelezni. Ilyenkor növekszik a görcskészség is, amely szívbetegeknél szorító mellkasi érzést okozhat, valamint a trombóziskészség is fokozódik.

Hogyan viselik a betegek a melegfrontot?

A hőség is elsősorban a szívbetegeket viseli meg. A melegfrontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri: ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését, hatására emelkedik a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere. A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni, emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye. Melegfront érkezésekor emelkedhet a vérnyomás, míg ez tartós kánikulában az értágulati hatás miatt csökken.

Következő cikk

Mit tehetünk szívünk egészségének megőrzéséért?

A fokozott kockázati tényezőkkel rendelkezőknek (magas vérnyomás, családi halmozódás, magas koleszterinszint, érelmeszesedés, túlsúly) különösen fontos, de 40 éves kor felett már mindenkinek javasolt, hogy évente legalább egyszer vegyen részt kardiológiai szűrővizsgálaton, ahol EKG-val, mellkasröntgennel, illetve szívultrahanggal vizsgálják meg szívének állapotát. Ez azért nagyon lényeges, hogy a meglévő ritmuszavarok, az ischaemiás jelek (valamely mechanikus hiba, elzáródás, szűkület okozta vérellátási hiány egy adott területen) a billentyűkön lévő meszes lerakódások, a különböző szívelváltozások, -megnagyobbodások, pangások megléte minél előbb kiderüljön, és a kardiológus szakorvos előírhassa a szükséges terápiát. Ne feledjünk, minden betegségre, így a szív- és érrendszeri elváltozásokra is igaz: minél előbb megtaláljuk, a hiba annál jobb eséllyel gyógyítható!

Cikkünket dr. Vaskó Péter, a Kardióközpont kardiológusa információi segítségével állítottuk össze.

szerző: Gönye László
Egészség 2021. FEBRUÁR Mit tegyél, ha magas a koleszterined?
A magas koleszterinszint hazai viszonylatban az első számú halálokok közt szerepel. A kockázat diétával hatékonyan csökkenhető.
Egészség 2019. JÚLIUS Víz, víz, tiszta víz
Egyik napról a másikra betört a kánikula, vele együtt megnövekedett a folyadék igényünk. Mit igyunk és mennyit? Tényleg biztonságos a csapvíz? És környezetbarát is?
Egészség 2019. JÚNIUS A legjobb szívvédő magvak
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. OKTÓBER Rendezvény az egészségért – rekordokkal!
Tizenkét éve indult útjára a Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró programsorozata, hogy segítse az egészség megőrzését, támogassa az egészségügyi intézményeket. (x)
02
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
03
Egészség 2021. OKTÓBER Ezt jelenti a krónikus betegség
Naponta hallunk róla, de biztosan tudod mit jelent?
Menu