Egészség

A legjobb szívvédő magvak
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.

A legtöbb ezek közül ugyanis a szív számára egészséges alkotóelemeket tartalmaz, melyek segítik a koleszterinszint karbantartását, mivel csökkentik a rossz koleszterinként elhíresült LDL-koleszterint. A magvakban található telítetlen zsírsavak, az omega-3- és omega-6-zsírsavak, a rostok, az 1-arginin, valamint a növényi szterin mind-mind jótékony hatású összetevők.

Hogyan védik a szívet?

A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolhatja, sőt a verőerek belső borítását is egészségesen tartja. Mivel pedig tápértékük és kalóriatartalmuk meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal javasolt. Érdemes a nem sózott, vagy alacsony sótartalmú változatokat előnyben részesíteni.

Nem csak magában

Persze nem csak magában érdemes ezeket a magvakat fogyasztani. Jótékony hatásukat akkor is kifejtik, ha finom ételekbe csempészed őket. Természetesen a főzés során nem csupán a különböző magvak jótékony hatását használhatod, egyéb összetevők kiválasztásánál is szempont lehet, hogy szívbarát legyen. A növényi szterint tartalmazó ételek, például egyes margarinok is hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentésére. A következő receptekkel garantáltan jót teszel a szívednek és az ízlelőbimbóidnak is.

Waldorf-saláta kicsit másképp

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 fej zeller
  • 4 alma
  • 2 sárgarépa
  • 2 marék dió
  • 3 evőkanál majonéz
  • két evőkanál joghurt
  • kevéske bors
  • citromlé

Elkészítése: a zellert, az almát és a répát pucold meg, majd a zöldségeket reszeld le, vagy vágd nagyon vékony gyufaszálakra. Az almát is reszeld le, és locsold meg egy kevés citromlével. A diót nagyobb késsel vágd durvára, majd az egészet forgasd össze. A majonézt keverd el a joghurttal meg némi frissen őrölt borssal, és ezzel az öntettel tálald a salátát. Roston sült pulykamell mellé ideális!

Pirított gombás rukkolasaláta

Hozzávalók:

  • 1 doboz friss rukkola
  • só, bors
  • balzsamecet
  • 4 nagy szem paradicsom
  • negyed kiló gomba
  • 4 szelet serrano sonka
  • 1 marék pisztácia összetörve
  • 1 marék mandula összetörve
  • friss kecskesajt
  • olívaolaj

Elkészítése: szeleteld fel a gombát, és egy kevés olajon sózva, alaposan borsozva párold meg, majd pirítsd le róla a levet. Hagyd kihűlni, majd keverd el a rukkolával, az apróra vágott paradicsommal és a szétmorzsolt kecskesajttal. Szórd meg a salátát a csíkokra vágott sonkával. Ha teljes ebéddé szeretnéd alakítani, főzz ki hozzá egy kis durumtésztát, és mielőtt a rukkolát hozzákevernéd, a gombával együtt hűtsd le.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. SZEPTEMBER Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
Egészség 2019. FEBRUÁR Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell, készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!
Egészség 2019. FEBRUÁR A legjobb téli immunerősítők - kéznél van a megoldás!
A változékony időjárás, a tavaszias enyhe napokat váltó nyirkos téli hideg igencsak próbára teszik a szervezet ellenálló képességét.
éppen olvassák
01
Egészség 2019. OKTÓBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
02
Egészség 2019. OKTÓBER Lerántjuk a leplet: vaj vagy margarin?
Vajas kenyér vagy margarinos, olajban sült krumpli vagy krumplipüré, habart vagy zsírral készült rántás? Te melyiket választod?
03
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Menu