Egészség

Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.

Reggel boldogan pattansz ki az ágyból, energikusan kezded a napot… vagyis kezdenéd, ha a papucsod nem csúszott volna az ágy alá, nem kellene lehajolnod érte, és miközben próbálsz kiegyenesedni, nem lövellne irtóztató fájdalom a derekadba. A boszorkánylövés– vagy más néven lumbágó – napokra, néha akár egy-két hétre is ágynyugalomra kényszerít. Rengetegen szenvednek tőle, illetve nagyon hasonló panaszokat okozó társaitól.

Lumbágó, porckorongsérv, isiász

Az isiász és a porckorongsérv azért nevezhető valóban a lumbágó „társainak”, mert ezeket az igen gyakran előforduló mozgásszervi rendellenességeket nem mindig lehet élesen elkülöníteni egymástól. Ennek egyik oka, hogy mivel az MRI- (mágneses rezonancia) vizsgálat nagyon drága, tb-alapon szakorvosi döntés alapján, s jellemzően csak akkor végzik el, ha a derékfájás bénulásos és vizelet-visszatartásos tünetekkel jár – ezekben az esetekben indokolt egyedül a műtéti eljárás is. Más esetek, bár nem egyik napról a másikra, de szépen gyógyulhatnak műtét nélkül is.

A lumbágós fájások – a bemerevedett deréktáji izom, az erősen korlátozott mozgásképesség, az éles deréktáji fájdalom – számos esetben kombinálódik az egyik végtag zsibbadásával, ami a porckorongsérv igen nagy valószínűségét veti föl. Számos porckorongsérv marad tünetmentes egészen addig, amíg a kiboltosuló porckorong nem ér ideget. Az egyik leggyakrabban előforduló (5-ös) porckorong kiboltosulásának tüneteit nevezik isiásznak vagy ülőidegzsábának, amikor is a porckorong azt az ideget nyomja, amely végigfut a lábon. Ez magyarázza a zsibbadást vagy a fájdalom kisugárzását. Míg tehát megállapíthatjuk, hogy a lumbágó elvileg az egyik legártalmatlanabb deréktáji probléma, a vele járó kínzó derékfájás minden esetben jelzi, hogy valamin változtatnunk kell. Bár sok esetben talán nem tűnik megnyugtatónak, hogy tetemes összeget kell kifizetnünk, ha biztosan akarjuk tudni, mi okozza a fájdalmainkat, a jó hír az, hogy a bénulásos tüneteket nem okozó esetekben tulajdonképpen mindegy is, hogy porckorongsérvvel van-e dolgunk, vagy „csak” egy lumbágóval, a szükséges kezelés lényege nem változik.

A probléma okát kell megszüntetni

Mivel mind a lumbágó, mind a porckorongsérv kialakulása jó eséllyel a rossz tartás és a sok ülés következménye, a gyógyulás érdekében először is erre kell reagálni. Sokan mondják, hogy a lumbágó kezelésének legfontosabb módja az, ha a beteg ágyban marad, ameddig fájdalmai jelentősen nem enyhülnek. Azt is tanácsolják, hogy a matrac ne legyen puha, süppedős, sőt adott esetben ne is legyen matrac, csak a puszta föld. Ezek minden valószínűség szerint megalapozott, jó tanácsok, viszont mindössze az éppen fennálló tünetek enyhítését, elmulasztását célozzák, ugyanúgy, mint az ilyenkor szintén használatos izomlazítók. Ez természetesen nagyon kevés a gyógyuláshoz. Bár az izomlazító és a fekvés hatásai valóban üdvösek az éppen szenvedő páciens számára, amennyiben pusztán ebből áll a kezelése, biztosra veheti, hogy belátható időn belül újra szenvedni fog. Ilyenkor mondják, hogy valaki „derékfájós”. Nos, a „derékfájósság” nem tartozik senki lényegéhez: kitartó munkával a legtöbb esetben a probléma valóban helyrehozható.

Gyógytorna és gerincjóga

Mivel a derékfájást – a lumbágót csakúgy, mint a porckorongsérvet – a gyenge mély hátizomzat okozza, az elsődleges feladat, hogy ezt erősítsük meg. Sokan tudják, hogy az úszás nagyon kedvező hatással van a derék- és hátproblémákra. Míg a hátúszás valóban erősíti a mély hátizmokat, napi néhány torna- és jógagyakorlat sokkal célzottabban hathat, ráadásul otthon végezhetjük őket. Az interneten is rengeteg mélyhátizom-erősítő gyakorlat lelhető föl, de adott esetben indokolt lehet gyógytornásszal is konzultálni.

A gyógytornásznál tett látogatás nem olcsó mulatság, viszont néhány alkalom alatt szépen elsajátíthatók a szükséges erősítő gyakorlatok, amelyeket aztán már otthon, magunktól is biztonsággal végezhetünk. A megerősödött tartóizmok több terhelést bírnak ki, nehezebben fáradnak, így nem hárítják az összes erőmunkát az alsó, deréktáji izomzatra. A gyógytorna tehát az izmok megerősödéséért felel, ami a lumbágó teljes gyógyulásának egyik kulcspontja.

Az erősítésen túl azonban érdemes az izmok rugalmasságára is figyelni. Ehhez nyújtanak segítséget a jógagyakorlatok. A megfelelő jógagyakorlatok kitartása még az elferdült gerincet is kiegyenesíti (halpóz), és az ülőmunka miatt kialakuló porckorongsérvet is meggyógyítja (kobrapóz). Ne feledd, az ideális a napi legalább 20 perces gyakorlás, és a folyamatosságra, kitartásra nagy hangsúlyt kell fektetni. A jutalom garantáltan nem marad el.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2020. JÚLIUS Mitől szúr az oldalam?
A legtöbben ismerik az oldalszúrás kellemetlen érzését, amikor nagyon sietnek vagy szaladnak, esetleg valamin hosszan nevetnek.
Egészség 2019. AUGUSZTUS 6 érdekes tény a teniszkönyökről
A fájdalmas mozgásszervi betegség bárkit utolérhet. Gyakran semmi köze a teniszezéshez.
Egészség 2019. JÚLIUS Fejfájás vagy migrén?
Fejfájása szinte mindenkinek volt már. Van, akinek visszatérő és nagyon erős. Mikor kell migrénre gyanakodnod? Honnan ismerheted fel?
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu