Egészség

A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!

Stresszhormonnak is nevezik a kortizolt, mivel legfontosabb szerepe, hogy felkészítse a szervezetet a stresszhelyzet kezelésére. Hatása csaknem minden szervünket érinti. Befolyásolja az anyagcserét, a csontok és izmok állapotát, az immunrendszer működését.

Csökkent mennyisége kellemetlen tüneteket okoz, ám a túlzott kortizolkibocsátás szintén veszélyes lehet. Egyes betegségek is zavart keltenek a termelődésében, de életvitelünk is jelentős befolyást gyakorol rá. Néhány hatékony módszerrel egyensúlyba hozható a hormon szintje.

Harcolj, vagy menekülj

Kihívást vagy veszélyt jelentő helyzetben két út áll előttünk: megpróbálunk megküzdeni a problémával, vagy minél előbb visszavonulunk. A magyar származású, kanadai biokémikus, Selye János már a múlt század elején megfogalmazta a „Harcolj, vagy menekülj!” reakciót, amelyet stresszhelyzetben tapasztalunk. Egyúttal azt is vizsgálta, mi a különbség a hasznos, eustressznek nevezett állapot és a káros distressz között. A jelenség főszereplője a kortizol nevű hormon.

Bizonyos mennyiségű stresszválaszra szükségünk van, ez biztosítja életben maradásunkat. Ösztönzi a tanulási képességeket, motiváló ereje van a célok elérésében. Gond akkor adódik, ha túlzott mértékben és hosszú ideig kell szembenéznünk a feszültséget kiváltó okokkal. A mellékvese által termelt kortizol mennyiségét az idegrendszer fontos szabályozó része, a hipotalamusz, valamint a mellékpajzsmirigy is irányítja. Testünk csaknem minden sejtje tartalmaz olyan érzékelő részecskéket, amelyek a kortizol jelenlétére reagálnak. Ezért a hormon a legfontosabb szerveink állapotára is hatást gyakorol. Talán nem is jutott eddig eszünkbe, tartós stressz idején miért betegszünk meg gyakrabban, miért emelkedik magasra a vérnyomás és a vércukorszint. A munkahelyre, az edzőterembe és az orvosi rendelőbe is elkísér ez a különös hormon.

Ebből is megárt a sok

A túlzottan magas kortizolszint hátterében a Cushing-szindrómának nevezett betegség is állhat. Kezelése a szakorvos feladata, ne halogassuk a vizsgálatot, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk:

  1. gyors testsúlynövekedés, főként az arcon és a törzsön, míg a végtagok feltűnően vékonyak;
  2. kipirult, kerek arc;
  3. magas vérnyomás;
  4. lilás bőrelszíneződés;
  5. izomgyengeség;
  6. váratlan hangulati ingadozások.

A betegség komoly csontritkulást, felborult anyagcserét is okoz, ha nem kezelik időben. Csökkenti a termékenységet, és vetéléseket, a menstruáció kimaradását válthatja ki.
Egyéb esetekben is szembekerülhetünk a kortizol túltermelődésével. Leginkább az erőteljes stresszhelyzetek okolhatók ezért. Növekszik a hajlam a diabéteszre, a krónikusan magas vérnyomásra. A gyomorsav elválasztása fokozódik, mely refluxot eredményez. A szervezet feszült állapotban nem fordít energiát a védekező sejtek működésére, így immunrendszerünk is gyengül.

Természetes úton segíthetünk visszaállítani az egyensúlyt. Már napi 20-30 perc, élvezettel végzett testedzés is csökkenti a kortizol szintjét. Leghatékonyabbak az aerob gyakorlatok. Azok szervezetében, akik értékes társas kapcsolatokat ápolnak, a kortizolszint könnyebben egyensúlyba kerül. Az étrendben kerüljük a koffein és a telített zsírok fogyasztását. A drasztikus fogyókúrák, a vércukor ingadozása önmagában is stresszhelyzetet jelent, ezért törekedjünk a magas rosttartalmú, az inzulin kibocsátását szabályozó táplálkozásra. A zabkása, a hüvelyesek, a bogyós gyümölcsök naponta kerüljenek a tányérra.

Ha hiányzik, mit tegyek?

Ha az alacsony kortizolszint tüneteit észleljük, első lépésben az Addison-kór jelenlétének érdemes utánajárni, orvosi vizsgálattal. Tartós fáradtság, szédelgés, testsúlycsökkenés, izomgyengeség, levertség és a bőr sötét elszíneződése alapozza meg a gyanút. Utóbbi jelenség miatt bronzkórnak is nevezik a betegséget. Egyéb esetben is fennállhat a kortizol hormon elégtelen termelődése. A tartós, testi vagy lelki megterheléssel járó állapot eleinte emelkedett hormonkibocsátással jár, majd a mellékvese kimerül, és kórosan csökken a kortizol mennyisége. Ilyenkor a természetes eredetű növényi kiegészítőkhöz fordulhatunk.

Egyre népszerűbbek a Rhodiola Rosea (magyarul rózsagyökér vagy varjúháj) tartalmú táplálékkiegészítők, amelyek a legtöbb gyógyszertárban és bioboltban kapható. Adaptogén hatású, vagyis érzékeli, mikor kell növelnie és mikor csökkentenie a kortizolszintet. Egyensúlyba hozza a hormon kibocsátását, és fogyasztói nyugodtabb lelkiállapotról számolnak be.

Az édesgyökér teaként is fogyasztható, vagy a kivonatot tartalmazó kapszulát, folyadékot is választhatjuk. A növény blokkolja annak az enzimnek a működését, mely a kortizol kevésbé aktív formáját állítja elő. Magas vérnyomás esetén a kezelőorvossal egyeztessük a helyes adagolást. Ez a figyelmeztetés érvényes a ginzeng esetén is, mely a hagyományos kínai orvoslás kedvelt gyógynövénye. Stresszhelyzetben javítja a megküzdési képességet, a figyelem, a gondolkodás élesebbé válik, és csökken a fáradékonyság.

Költségmentes, ám igen hatékony módszer annak gyakorlása, hogy képesek legyünk a jelen pillanatban élni. Legtöbb ember a múlt hibái miatt szomorkodik, vagy a jövő miatt aggódik. Eközben elfelejti észrevenni a jelenleg örömöt nyújtó perceket. Nem könnyű ráhangolódni, de mindenképp érdemes – a kortizol és a szervezet egésze is meghálálja.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2024. SZEPTEMBER Tuti módszerek stressz ellen
Egy kicsit túlterhelted magad az utóbbi időben? Szeretnéd megtalálni vagy megtartani lelki egyensúlyod? Íme 6 egyszerű tipp, hogy megszabadulj a feszültségtől.
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Egészség 2024. JANUÁR Ünnepek után: vissza a stresszhez
A stressz olyan, mint a gitár húrja. Ha nem feszítjük meg, használhatatlan, ha túlfeszítjük, elszakad.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu