Bátor Újrakezdők

Margo új élete
Egy 63 éves hölgy, aki nemcsak újra teremtette önmagát, hanem ma már nők százainak adja vissza önbizalmát! Szkrajcsics Margo egész életében keményen dolgozott, kereskedő vállalkozóként hétköznap és ünnepnapon. Ám egy napon elvettek tőle mindent… Azután megismerte Rytát, akinek a segítségével új életet teremtett.

Kellett a véletlen is, a vakszerencse, amely sorsokat tart a kezében, dönt rólunk, olykor akaratunk ellenére. Szkrajcsics Margo Németországban találkozott Gaal Rytával, annyit tudott róla, hogy jó fotós. Ryta korábban Amerikában élt, fotóriporterként a Fehér Háznak is dolgozott. Margo pedig gyerekkora óta fotózni akart. Amikor megismerkedtek egymással, váratlanul felvillant benne, hogy most talán valóra válthatja régi álmát! Gyűjtötte az erőt: ha meg merné kérdezni, hogy foglalkozna-e vele, talán segítene rajta…

Margo változtatni szeretett volna itthoni sorsán is, már csak erre volt szüksége! Magyarország őt is jól „sejhajon billentette”: „Kereskedő voltam egész életemben, több élelmiszerüzletet vittem idehaza, nagyon jól ment… Mindnyájan meg tudtunk belőle élni. Családok élete múlt ezen, a dolgozóimé meg az enyémé is.” (A lányát egyedül nevelte.) De amikor bejött a trafiktörvény, akkor ő is tönkrement! Ahogy mondani szokás: szaladt fűhöz-fához, mindhiába, reménytelenül. Végül eladott mindent, feladta az otthonát, és kiment Németországba. Úgy gondolta, hogy vagy a vendéglátásban keresi meg a kenyerét, vagy valamilyen szolgáltatásban… A munka sohasem esett nehezére!

Nem ő akart tönkremenni

A XXI. század beköszönte sok ember életét borította fel. Többen próbáltak meg mindent újrakezdeni, szakítva a korral, felrúgva a korábbi játszmákat. Ez történt Margóval is, de ő szerencséjére találkozott Rytával… Aki így mesélt nekünk erről a pillanatról: „Egy nem mindennapi történetet oszthatunk meg az olvasóval, egy 63 éves hölgyről, aki nem csupán önmagát teremtette újra, hanem nők százainak adhatja vissza az önbecsülését…”

De erről majd később!

„Nem akartam tönkremenni, ezt nem én választottam!” – sokaktól hallottuk ezt akkoriban, most éppen Margótól is. Ezért vagy másért, Margo mégis húzta-halasztotta a benne furkáló nehéz kérdés előadását. A fotózásban akarta megtalálni az utat… Annyi mindent remélt ettől... Mégsem mert Ryta elé állni… Talán tartott az elutasítástól, az újabb csalódástól. „Változtatni akartam, de talán épp a változástól féltem?” Végül mégis Rytához fordult, és szorongva bár, de rákérdezett: nem karolná-e fel? Bármennyire hihetetlen, Ryta igent mondott neki.

Előtte – utána

Margo tanulni kezdett, ehhez zegzugos utat is választott számára a sors, de miért is lett volna éppen neki könnyű? Pont ekkoriban eltört a csuklója, rosszul esett…Kényszerszabadságra ment, s így járt föl Rytához. Magántanuló lett, Ryta meg tanította. „Vettem gépet, filmet, anyagot, és rábíztam az életemet!” Elvégre a tanára fehér házi tudósító volt, bejárt a Pentagonba is, tudta, hogyan mennek a dolgok arrafelé… Hát miért ne hallgatott volna rá?

Előtte - utána

Körülbelül egy éve tanul és alkot Margo a szigorú Ryta keze alatt. Szerencsére maradt még neki egy kis vésztartaléka, azt kellett beosztania, hogy járhasson Rytával fotózni. A tanítvány szavaiból fényesen kiviláglik, hogy nem retten meg az önálló utaktól. Sose rettegett, vele született a merészség! „Rytától nagyon sokat tanultam, először is a különleges látásmódot, amivel ma másképp tekintek a világra.” Kialakult közben a saját stílusa, ma is a szerint dolgozik. Olyan képeket készít most, amelyekkel fel tudja villantani az előtte–utána pillanatát is. 

„Mi hatvanévesek is szeretnénk magunkat megmutatni – vallja őszintén –, ha csak pár órára is, de megrajzolni, hogy milyenek vagyunk, a sorstól mit remélhetünk!”


Önállónak lenni

Margo fotói csakugyan egyediek. Aki először találkozik velük, maga is megütközik: van ilyen is? Ilyen is az élet? Pedig nem olyan, mint amit látunk! Vagy mi látunk rosszul, vagy az élet maga?

Valóban az előtte-utána reményét akarja Margo megörökíteni. „Én úgy érzem, hogy igen, ez az út kell mindenkinek, szívesen megmutatom a tudást!” Csak annyi önbizalma legyen mindenkinek, hogy nyugodtan elengedhesse a vezetője kezét! Egyszerre önálló lehessen ő maga is, ez a nagyszerű varázslat! Persze a tudás önmagában is új lépésre biztat.

Bebizonyította már, hogy azt a „mást” tudja megadni az embereknek. Mert a legtöbbnek pontosan a legfontosabb nincs meg: éppen az önbizalom hiányzik!

„Én ezt tudom és akarom is megadni nekik.”


Most már van annyi fotója, önálló portréja, hogy az emberek elé tud állni és felmutatni, hogy kicsodák ők!

A története nem itt ér véget, ellenkezőleg, éppen itt kezdődik el! 63 évesen elkezdett tanulni, munka mellett végezte el a fotós iskolát, s jó néhány hónap elteltével professzionális portréfotósként kitűnő eredménnyel végzett.

A mese pedig folytatódik. Margo, fotostylist barátnője támogatásával, azóta nők százainak adja vissza az önbizalmát: semmi mással, csak a portréi segítségével! Hétköznapi nőkből csodaszép modelleket varázsol, mint professzionális fotós… Csodáljuk meg ezeket a képeket, az „ilyen volt – ilyenné lett” élményért!

Margo mottója: „Azt adom, ami mindenkinek a legjobban hiányzik: önbizalom a neve!”
szerző: Rege Sándor
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A Patikakert rögös útján
Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikusként végzett a kassai Safárik Egyetemen, egyedüli lányként a csoportjukban, és ez az elején komoly számkivetettséggel járt. Mégis, vagy csak azért is, már 21 évesen megszülte első lánygyermekét, és még nem volt 23, amikor ledoktorált matematikából. Majd nemsokára megszületett a második lánya is.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Aki utálja azt, hogy „de”
A „de” ellentétes kötőszó neki mentegetőzést jelent: magyarázkodást, hogy valaki valamit miért nem csinál. Róna Mártát viszont mindig az érdekli, miért igen!
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A varrósbarátnő
Saját bőrén tapasztalhatta meg Vajda Judit, hogy Magyarországon megszűnik a konfekcióipar. Tudását most mégis hasznosítani tudja. Igaz ehhez a digitális világ fortélyait is el kellett sajátítania.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu