Bátor Újrakezdők

Aki utálja azt, hogy „de”
A „de” ellentétes kötőszó neki mentegetőzést jelent: magyarázkodást, hogy valaki valamit miért nem csinál. Róna Mártát viszont mindig az érdekli, miért igen!

„Ami szembejön velem, arra megpróbálok »rácsatlakozni« – mondja Róna Márta. – A barátaimtól is sokszor hallom, mennyire szeretnek velem beszélgetni, mert mindig hallanak tőlem valami újat, és motiválom őket. Azt mondják, nem tudják, honnan van ennyi energiám. Szerintem ez a normális állapot, csak mintha másoknak nem ez volna a természetes…”

Csongrádon született, ott töltötte gyerek- és kamaszkorát, járta ki iskoláit, érettségizett. Az osztályfőnökét, egyben biológiatanárát említi, aki a tiszta értékrendjével meghatározta az útját. Orvos legyen? Tanár? Gyógyszerész? Gyerekkora óta érdekelte az emberi szervezet működése, így aztán biológia-kémia szakra jelentkezett a József Attila Tudományegyetemre. Miután végzett, mégsem tanári pályán helyezkedett el, mert – miután egy évet töltött Angliában, hogy nyelvet tanuljon – a kilencvenes évek derekán itthon még gyerekcipőben járó reklámszakma szippantotta be. Szólt egy régi barát, akinek budapesti ismerőse keresett cégéhez idegen nyelvet beszélő diplomást. Ennél a nemzetközi reklámügynökségnél dolgozott tizenöt évig.

Hová vezet a szamárlétra?

Végigjárta a szamárlétrát. Önképző marketingesből lett vezető. Közben, hogy a közgazdasághoz is értsen, a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett másoddiplomát. „Nekem folyamatos – de ötévente mindenképpen – megújulás kellett és kell! Új kihívás. Az elején ezt a folyamatos fejlődési vágyamat az előléptetések jelentették, később viszont területet kellett váltanom ahhoz, hogy motivált maradjak.”

Aki akar valamit, vonzza a szerencsét. „Az életben folyamatos impulzusok érnek, fontos a »jókor jó helyen« is, de a lényeg az, hogy felismerjük a lehetőséget és cselekedjünk!” És elmorfondírozik, pedig inkább cselekvő, mint merengő:

„Ha az ember válaszút előtt áll, ha döntési helyzetbe kerül és nem elég bátor, el is mehet egy lehetőség mellett. Ám ha észreveszi…”


A megfelelő pillanatban keresték meg. „Az ügynökségi életből kilépve egyszer csak a Malév kommunikációs igazgatói székében találtam magam. Imádtam az új munkámat. Igazi szakmai kihívást jelentett, ráadásul olyan szerethető »családba« kerültem, amilyenre mindannyian vágyunk.”

Két év múlva a Magyar Légiforgalmi Vállalatot bezárták. Nehezen heverte ki – máig fáj –, de a kényszer nagy úr: váltania kellett. Előbb egy szálloda, utóbb egy szolgáltató cég kommunikációs igazgatójaként dolgozott, majd visszatért a reklám világába: bő fél évtizede a közterületi piac egy főszereplője foglalkoztatja kereskedelmi igazgatóként. És időközben elvégezte a Metropolitan Egyetem digitális marketing szakközgazdász executive MBA képzését…

De.

Az állandó stressz. A folyamatos pörgés. „Az életmód, ahogyan élünk, hogy első helyen a munka, miközben próbálunk a családban is helytállni, hogy az énidő háttérbe szorul: mindez visszaüt. És váratlanul rádöbben az ember: hoppá-hoppá! Valahol határvonalat kell húzni.” Elment egy szokásos, éves, egészségügyi szűrésre, kiderült, hogy itt egy kis gond, ott egy kis probléma… Egy orvos a szemébe mondta: ha nem változtat az életvitelén, annak nagyon súlyos következményei lesznek. „Jöttek a közhelyek: iktassam ki a stresszt, mozogjak többet, menjek el egy dietetikushoz…” Ez nem recept, gondolta, evvel ő nem tud mit kezdeni. A dietetikushoz azért elment, de tőle sem kapott praktikus útmutatást. 

Mire jó a természettudományos képzettség?

Nem barát, nem ismerős bukkant ekkor elő, hanem… egykori természettudományos képzettsége. „Miért is van nekem biológus diplomám? Mégsem volt hiába öt év tanulás?” Az élete ötvenévesen vett fordulatot: egészségesen kezdett táplálkozni.

„Mára ez a gondolkodásmód meghatározó része a magánéletemnek, sőt az üzleti orientációmnak is.”


Nagyon sokat olvasott a témában, több képzésen tanult. Önmagán gyakorolt, és egy év alatt tizenhat kilónyi súlyfölöslegtől szabadult meg! Amitől persze dinamikusabbnak, energikusabbnak érezte magát… Kérdezték a barátnői, hogyan csinálta. Megfogadták a tanácsait. Látta az eredményt: rájött, van értelme a társadalmi munkájának, mert segít azoknak, akik hiába járnak orvostól orvosig.

Először csak a családnak, a baráti körnek adta át a tapasztalatait. Mindenki hálás volt a segítségért, és sokan biztatták, hogy ezt kell csinálnia, mert van benne lehetőség, és mert látszik, hogy élvezi. Egyelőre hobbinak gondolja – és magát szerencsésnek, hogy kedvtelésének élhet –, bár e hobbi, szerinte, bármivé kinőheti magát… Van rá kereslet.

2020? A járvány idején két amerikai egyetem online kurzusát végezte el: a Stanfordét és Emory Universityét. Mindkettőt táplálkozástan témában.

Amihez közvetlenül kapcsolódik a mozgás és a sport. Futni mindig is szeretett – akkor is, amikor nem akarta elismerni, hogy, bizony-bizony, túlsúlyos –, de az ízületei már fájtak, a térde sajgott, a háta hasogatott… Most? Hetente háromszor-négyszer tornázik (miközben a futás is megmaradt)! Két barátnője kitalálta, hetente kétszer-háromszor tartson nekik távtornát. Ez praxisában teljesen új területnek számított, ugyanakkor látta, hová fejlődnek hétről hétre együtt. Naná, hogy fölismerte: ezen a területen is képeznie kell magát… 2020 szeptemberében beiratkozott egy OKJ-s képzésre, és kilenc hónap tanulás, gyakorlás után fitneszinstruktor képesítést szerzett.

Véget ér a történet?

Közben egy közösségi oldalon zárt csoportot indított, hogy barátaival, ismerőseivel segítsék egymást életmódjuk megváltoztatásában: már közel háromszázan csatlakoztak hozzá. „Ha valaki nem tudja, hol kezdje el, vagy azt érzi, egyedül nem megy, akkor ez a program neki szól.” Egyensúly Programnak nevezik. „Hozzuk magunkat lelkiekben és hormonálisan is egyensúlyba! Ez a jóllét, a »well being« alapja. Mert ha nincs egyensúly, ha valamerre billenünk, annak nem lesz jó vége. És ez »program«! Végigcsinálható folyamat, amelynek látszik a vége!”

A megközelítésük azon alapul, hogy étrenddel, helyes táplálkozással, rendszeres mozgással, a környezet átalakításával, az érzelmi központok kontrolljával a szervezet segíthető és gyógyítható. És persze együtt minden könnyebb. Létrehoztak egy weboldalt egyensulyprogram.com címen. De a történetnek itt nincs vége (hiszen folyamat).

Márta – aki időközben megszerezte a táplálkozási tanácsadó (Certified Nutrition Coach) végzettséget is, amelynek a tananyagát a National Academy of Sports Medicine dolgozta ki – jelenlegi munkája mellett olyan vállalkozás kiépítésén dolgozik, amely tanácsokkal, alapismeretek közvetítésével segít a manapság népbetegségnek számító túlsúly és a változókori problémák legyőzésében. A recept: mozgás, megfelelő táplálkozás és a psziché, a motiváció kiegyensúlyozása.

Egyébiránt szeptembertől ismét egyetemista: a Semmelweis Egyetem táplálkozástudományi mesterképzésének hallgatója.

Márta mottója: „Tettek nélkül a vágyaink csak álmok maradnak. Merjünk változni és változtatni, ha fejlődni szeretnénk.”
szerző: Varga Sándor Márton
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A Patikakert rögös útján
Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikusként végzett a kassai Safárik Egyetemen, egyedüli lányként a csoportjukban, és ez az elején komoly számkivetettséggel járt. Mégis, vagy csak azért is, már 21 évesen megszülte első lánygyermekét, és még nem volt 23, amikor ledoktorált matematikából. Majd nemsokára megszületett a második lánya is.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Életvezetés – másfelé visz az út…
Ötvenévesen, hét és fél év után, nagyvállalati környezetből lépett ki Rákóczi Zsuzsa, jó presztízsű, elismert munkát hagyott ott… Egy nap mégis úgy érezte: elég volt a napi ingázásból, inkább régi, dédelgetett álmát szeretné megvalósítani: tréneri múltját felturbózva kezdte felépíteni felnőttképzéssel, tréningekkel foglalkozó cégét!
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Margo új élete
Egy 63 éves hölgy, aki nemcsak újra teremtette önmagát, hanem ma már nők százainak adja vissza önbizalmát! Szkrajcsics Margo egész életében keményen dolgozott, kereskedő vállalkozóként hétköznap és ünnepnapon. Ám egy napon elvettek tőle mindent… Azután megismerte Rytát, akinek a segítségével új életet teremtett.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu