Bátor Újrakezdők

A Patikakert rögös útján
Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikusként végzett a kassai Safárik Egyetemen, egyedüli lányként a csoportjukban, és ez az elején komoly számkivetettséggel járt. Mégis, vagy csak azért is, már 21 évesen megszülte első lánygyermekét, és még nem volt 23, amikor ledoktorált matematikából. Majd nemsokára megszületett a második lánya is.

Szüleim arra tanítottak, hogy mindent érdemes kipróbálni… És ha ez megvolt, akkor utána már csak jól kell csinálni! – ez szinte alaptézise dr. Tkacsik Márta matematikusnak. Rajzolt, kézilabdázott, táncolt, rengeteget olvasott, gimnazista korában a szlovákiai felvidéki országos magyar nyelvű szavalóversenyeken mindig második lett – Kaszás Attila után… nem volt miért szégyenkeznie.

Az egyetem végeztével a Szlovák Tudományos Akadémiára került „az okos-tudós fizikusokhoz” a központi számítóközpontba. 1989-ben kezdett el számítógép-hálózatokkal foglalkozni, mert nagyon izgatta, hogy végre lehetőségük nyílik összekapcsolni a világ tudósait, még ha csak a gépi kommunikáció szintjén is. Még nem volt internet, illetve ami volt, nem úgy nevezték.

„Akkoriban ez így ment a világ fejlettebb táján is, ugyanis még senki nem sejtette, mivé nő majd később ez az akadémiai játékszer.”


Neki volt először e-mail-címe Kassán! „Még nem voltam 28 éves.” Innen azután nem volt megállás: mindig egy fél lépéssel előtte járt a környezetének, és különböző innovatív, internetalapú, leginkább nagyvállalati és főleg banki megoldásokat tervezett. Kassán, az Ipari Bankban még megcsinálta az első internetbankot, ami persze mai szemmel nézve nevetségesen egyszerű volt.

Az IT-ből az üzleti világ felé

Holisztikusan igyekezett gondolkozni: mindig az egészet akarta megragadni. „Akkor is, amikor azt mondták, hogy mi nők ezt úgysem fogjuk elérni”! Virtuális világot épített akkor, a vágya a valóság megnyitása volt, a virtuális világhálózatba kapcsolódni. Volt persze, aki csak a saját életével akart foglalkozni, de őt más érdekelte: bekapcsolódni a kommunikációba a világban. De a szabadság vágya, ki látja, merre viszi az embert. „Mi a szüleinktől egy egészet kaptunk: hagytak élni! Komplex személyiséggé váltunk.” Az Élet és Tudomány tudományos ismeretterjesztő folyóirat például a környezetükben csak nekik járt. Náluk egyszerű, de változatos volt az étel, nagyon tiszta alapanyagokból és ízekkel. Később ő is igyekezett otthon mindig főzni, befőzni, tartósítani, pedig felső vezetőként sokat dolgozott, gyakran 12-14 órákat…

„Magyarországra kerülve először az IBM-ben, később a PriceWaterhouseCoopers-ben továbbra is az innováció és a virtuális világ volt az enyém, egyre közelebb mozdulva az IT-ből az üzleti világ felé. Hiszen ott dől el minden.” Három, megint csak férfi társával megalapították saját vezetői tanácsadó cégüket, az FMC Consultingot. A legnagyobb, legszebb virtuális rendszereket tervezték, vagy optimalizálták az üzleti folyamatokat a technológia segítségével.

Sikeres, ötvenéves nő

Bevallja most is bátran: nagyon szerette ezt a világot, inspirálta, sikereket aratott. Kreatív, szorgalmas, kitartó emberekkel dolgozhatott együtt! A legjobbakkal a piacon! Mégis belefáradtak. Végül egy jó felvásárlási ajánlatnak nem tudtak ellenállni… És itt lehetne a történetének vége. Jól szituált, sikeres, éppen nagymamává váló, ötvenéves nő! „De mégsem dőltem hátra, sőt!” – mondja.

A nagyon férfiak uralta világban mozgó, de ahhoz csak muszájból alkalmazkodó lényének volt mindig is egy másik fele: a gondoskodó nő! A nagyon okos asszony édesanyjától azt is megtanulta, hogy a jó táplálkozás az egészség alapja! És az odafigyelő tápláláshoz hamarosan a saját konyhakert is tartozni kezdett. „Legyen valódi, amit megeszünk” – ez volt a mottó!

„Ennek ellenére ötvenévesen én is kaptam egy pofont, amit mostanra inkább figyelmeztető jelnek tartok.” Inzulinrezisztanciát diagnosztizáltak nála, az orvosa azt jósolta, öt éven belül cukorbeteg lesz. Mivel valamikor tudóspalántának indult, ezt nem hagyhatta annyiban! Az édesanyja negyven évig küzdött eredményesen egy daganatos betegséggel, és megtanultak kijönni egymással: a mama külső-belső kezeléseinek köszönhetően!

És itt érkezünk a Patikakert gondolatához! Dr. Tkacsik Mártát kutatásai végül a fekete bogyósokban található bio-flavonoidokhoz vitték, ezek ugyanis jelentősen csökkenthetik az úgynevezett rejtett gyulladásokat: ezeket tartják a legtöbb civilizációs betegség fő okának! „Mármint azok, akik ehhez jobban értenek, mint én” – mondja Márta.

Ráébredt, hogy nagy a baj! Nem nála, hanem általában a világban.

„Eltávolodtunk a természettől, nemcsak a táplálkozásunkban, de abban is nagyon!”


Egymilliárdra tehető a minőségi éhezők száma, mára már többen vannak, mint a hagyományos értelemben vett ínségben élők! Az ipari mezőgazdaság és a ráépülő élelmiszeripar nem tudja biztosítani a kizsigerelt talajban termesztett pár kultúrnövénnyel a sok tízezer különféle mikrotápanyagot. Szentgyörgyi Albert jött rá arra, hogy a sokféle apró, természet által készített, és nem gyártható tápanyagok az emberi szervezet „szürke eminenciásai”. Megdöbbenve látta, milyen magas azok aránya, akik hasonló vagy még komolyabb problémákkal küzdenek! És főleg a nála sokkal fiatalabbak, és leginkább a nők! A harmincas korosztály állapota bizonyítottan rosszabb az USA-ban, mint a hatvanas korosztályé…

„Ez nálunk sincs másképpen! Így született meg a Patikakert, egy valóban biodiverz, vegyszer nélküli, minősített ökogazdaság, válogatott növényekkel (lassan már állatokkal is) és azok komplex, harmonikus együttélésével.” Kíméletesen termesztenek és kézzel szednek le évente másfél millió bogyót. Kizárólag így marad meg bennük a hatóanyag, amire a szervezetünknek szüksége van.

Harmóniában a Természettel

Patikakert egy életszemlélet eredménye. Van például méhszállodájuk, mert nemcsak a házi méhek pusztulnak, hanem a teljes porzás 80 százalékát végző vadon élő rovarok is. Nem szántják a talajt, mert a regeneratív mezőgazdaságban hisznek. Passzív házban működik kis feldolgozóüzemük és a vendégházuk, megújuló energiákat hasznosítva. 

„Ma sem dolgozom kevesebbet, mint üzletasszony koromban. Versenyben éltem, szerettem, de nem ez volt a fontos. Hanem átadni a tapasztalatokat.”


„Az ember azt hiszi, hogy majd mi megoldjuk vagy helyettesítjük a természetet – mondja –, pedig mi mikrobák vagyunk hozzá képest. Úgy néz ki, hogy a jelenlegi mezőgazdasági működéssel mindössze hatvan évre elegendő termőföldünk van a Földön! Ezért is jött létre a Patikakert. És ami létrejött, az nagyon jó, mert például ide menekülnek az állatok, hiszen több száz féle növény van jelen a kertben… Most is alkotok, de másképp. Alkalmazkodom. És főleg tisztelem a Természetet és benne az Embert. A Patikakerttel mintát akarok mutatni, és tudatos közösséget szeretnék építeni.”

Márta mottója: „Az embernek meg kell kísérelnie a lehetetlent, hogy a lehetségest elérje.” (Hermann Hesse)
szerző: Rege Sándor
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Margo új élete
Egy 63 éves hölgy, aki nemcsak újra teremtette önmagát, hanem ma már nők százainak adja vissza önbizalmát! Szkrajcsics Margo egész életében keményen dolgozott, kereskedő vállalkozóként hétköznap és ünnepnapon. Ám egy napon elvettek tőle mindent… Azután megismerte Rytát, akinek a segítségével új életet teremtett.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A varrósbarátnő
Saját bőrén tapasztalhatta meg Vajda Judit, hogy Magyarországon megszűnik a konfekcióipar. Tudását most mégis hasznosítani tudja. Igaz ehhez a digitális világ fortélyait is el kellett sajátítania.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Összeszorított szájjal nem lehet élni
Hatvanévesen kezdett prózát írni Bálint Erika. Történeteket mesél. Öt év alatt két könyve jutott el az olvasókhoz, a harmadik és a negyedik regénye megjelenésre vár a Könyvmolyképző Kiadónál.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu