Bátor Újrakezdők

Életvezetés – másfelé visz az út…
Ötvenévesen, hét és fél év után, nagyvállalati környezetből lépett ki Rákóczi Zsuzsa, jó presztízsű, elismert munkát hagyott ott… Egy nap mégis úgy érezte: elég volt a napi ingázásból, inkább régi, dédelgetett álmát szeretné megvalósítani: tréneri múltját felturbózva kezdte felépíteni felnőttképzéssel, tréningekkel foglalkozó cégét!

Háló nélkül ugrottam – jelzi akrobatikus metaforával, hogy az új vállalkozásban a tréneri múltját hasznosítva, hasonszőrű, vállalkozói múltat felmutató rokonlelkekkel fogott össze, akkor még csak egyetlen partnercégnek dolgozva! Így is nagyon bízott abban, hogy képes megvalósítani az álmát, jól működő tréningeztető céget építhetnek fel, amelyben az alkalmazotti létből a vállalkozói létbe csöppenve mutathatják meg önmagukat.

Csakugyan virtuóz akrobatához méltó mutatvány a szinte a semmiből új világot megformálni? Alkalmazotti létből vállalkozásba csöppenni nem mindennapi merészség: ő mégsem hagyta, hogy a bizonytalanság érzete bármikor is felülkerekedjék! Pedig amikor a tréningeztető cégük végül elindult, két és fél éve, sajnos a Covid is épp berobbant a világba; ők pedig mindennel dacolva és a céljuk mellett kitartva nekiálltak vezetőket képezni!

Rákóczi Zsuzsa, méltón a névhez, melyet visel és a Rákóczi-vérhez, mely ereiben csörgedez, a Covid sújtotta időkben is kitartott három tulajdonostársával, így alapította meg a vállalkozását. Mi a merészség, ha nem ez? „A rendkívüli helyzet nagyon megnehezítette működésünket” – vallja be ma már félelem nélkül. A szigorításokkal terhes időszakban – jobbára végig az elmúlt két esztendőben – ezért inkább a feltöltődésre koncentráltak: új képzéseket dolgoztak ki trénertársaival. Így jelenleg már harmincféle képzésük van, középpontban a vezetőképzéssel, amelyben a munkahelyi hatékonyság fokozása a céljuk!

Az elmúlt két év alatt voltak hullámhegyek és völgyek, de a sikerek a jellemzőbbek: már több nagyvállalattal is szerződésben állnak… Zsuzsa ügyvezető lett, és nem hagyta, hogy bármikor is erősödjön benne a bizonytalanság érzete.

Alkalmazottból vállalkozó

Honnan is indult? Két esztendeje még nagyon sok utazással kereste a kenyerét, nevelte a két lányát Dombóváron. 2005 és 2010 között tréningeket tartott, a kommunikációval foglalkozott egy nagyvállalatnál, naponta utazott Dombóvárról Siófokra, de tréningeztetett mellette más cégeknél is… Mégis nagy merészség volt részéről alkalmazottból a vállalkozói létformába csöppenni!

Két lánya közben felnőtt lett, már mindkettő az egyetemi diploma megszerzésénél tartott az elmúlt időkben, így Zsuzsának is lett elegendő szabad ideje és energiája új dolgokba fogni. Mindig is izgatta fantáziáját az emberi lélek működése! Könyveket ásott elő, előadásokat hallgatott, majd egy év alatt „életviteli tanácsadó” végzettséget szerzett. És folyamatosan képzi magát ezen a területen.

Mert a lehetőségeket meg kell fogni!

Azután régi vágya teljesült, amikor elindította saját blogját, ahol életvezetési tanácsokat oszt meg. Egyre több és több látogató érkezik az oldalára, ez azért is öröm, mert visszajelzés arról, hogy van eredménye a befektetett energiának. Ez nemcsak a munkája immár, hanem a szenvedélye is! A képző cég mellett így egyéni vállalkozása keretében tanácsadóként is kipróbálja magát.

Nagyon nagy kérdés azonban, amire ő maga is keresi a választ: az önbizalom vajon magától jön vagy tanulható? „A családban mindez megalapozódik, lehetett rá bennünk késztetés – adja meg magának is a választ. – Nagyon régóta személyiségfejlesztőként is ténykedem, régóta készítek fel rá másokat is. Jártam is ilyen tréningekre, nyitottabb a környezetem is…”

Az életvezetési tanácsadás a saját választása: „Ezt egyedül csinálom!” – jelenti ki. Mindig több mindenre készül, ösvényt tud maguknak vágni. „Mivel életvezetést tanítok, én magam nem csúszhatok szét!” De elégedett-e magával e téren? „Ez egy folyamat – feleli –, ha nulláról kell hogy megismerjenek, akkor ezt fel is kell építenem!”

Tele ötlettel, energiával

Az egyéni életvezetési tanácsadás mellett mára csoportos programokat is indít, amelyekben a fő témák: önbizalom, önbecsülés, tudatos életvezetés. Ezekhez vezetett meditációkat is összeállít! „Facebook-oldalamon és a Nőkért nőül csoportomban a tudatos életvezetéshez osztok meg ötleteket, tartalmakat, videóbejelentkezésem alkalmával pedig érdekességeket, lelki témákról!”

Nagy elismerésnek tekinti, hogy az az iskola, ahol tanulta a tanácsadást, ősztől felkérte: legyen az oktatójuk! „Ez is megerősített abban, hogy valóban ez az én utam!” Szerencsés típus, jelenti ki magáról: „Mindig vannak új ötleteim és rengeteg energiám és kitartásom a megvalósításukhoz!”

Számára a kor csak egy statisztikai adat, egy döntés arról, hogy miként tekintünk az életünkre… A nehézségeket vagy a lehetőségeket vesszük észre benne? „Engem a lehetőségek izgatnak és visznek előre!”

Zsuzsa mottója: „Nem ismerek lehetetlent!”
szerző: Rege Sándor
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Aki utálja azt, hogy „de”
A „de” ellentétes kötőszó neki mentegetőzést jelent: magyarázkodást, hogy valaki valamit miért nem csinál. Róna Mártát viszont mindig az érdekli, miért igen!
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Egy kárpitos evolúciója
A többdiplomás Pető Katalin régóta gondolkodott azon, mit is csinálna szívesen, ami már nem adminisztráció és nem szellemi munka. Mind a mai napig meggyőződése, hogy kétkezi munkára mindig szükség lesz, ezért egy két évig tartó képzést és szakmunkásvizsgát követően kárpitosműhelyt nyitott.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Margo új élete
Egy 63 éves hölgy, aki nemcsak újra teremtette önmagát, hanem ma már nők százainak adja vissza önbizalmát! Szkrajcsics Margo egész életében keményen dolgozott, kereskedő vállalkozóként hétköznap és ünnepnapon. Ám egy napon elvettek tőle mindent… Azután megismerte Rytát, akinek a segítségével új életet teremtett.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu