Bátor Újrakezdők

Közösségi örömtánc – az örök fiatalság titka
Nyugdíjba vonulása óta – egy rövid kitérőt követően – közösségi örömtáncoktatást tart. Több évtizeddel ezelőtt a korabeli Államigazgatási Főiskolán diplomázott, most Pécsett a művészeti alapfokú tánctagozat 1/d osztályának „kisiskolása”. Nagy Marikának mindeközben két fiú gyermeke van, és három unoka boldog nagymamája.

Ha már a végén kezdtük, folytassuk az elején. Marika négyévesen kezdett ismerkedni a balett alapjaival. Szülei más irányba terelgették, ezért nem folytatta. Kisgyermekként „tanítónénist” játszott, mert minden vágya az volt, hogy pedagógus legyen. Közbeszólt a nagybetűs élet: érettségi után azonnal férjhez ment. Családot alapítottak, jöttek a gyermekek, ő pedig munka és az első gyermeke mellett Budapesten az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát igazgatásszervező szakon. Aktív korában a közigazgatásban, később szociális területen dolgozott. „Szerettem a munkámat – mondja –, de mégsem azt csináltam, amire mindig is vágytam, amiről álmodoztam.”

Ez az álom a tánc volt, amely rövid kitérővel akkor toppant az életébe, amikor nyugdíjas lett. Munkát keresett, és egy pozícióban gyorsan szükség volt rá. Ezért beiratkozott egy személy- és vagyonőr tanfolyamra a maga 158 centijével és 55 kilójával. A tanfolyam hat hónap időtartamú volt, ő azonban azt mondta, hogy jogi ismeretei segítségével hamarabb el tudná végezni. Végül egy hét alatt, gyorstalpalóval megszerezte a szükséges bizonyítványt. Pár évig ezen a területen dolgozott, de még mindig nem az az elfoglaltság volt, amit elképzelt magának.

Kimondottan időseknek

Pécsett él, ahol a barátnőjével séta közben felfedeztek egy hirdetést. Közösségi örömtáncot hirdettek szenioroknak. Elmentek, kipróbálták… Előtte gondosan utánanézett, miről is van szó. A szenior közösségi örömtánc kimondottan az idősebb korosztály számára kitalált, forradalmian új, közösségi mozgásforma. Nincs szükség hozzá előzetes tánctudásra, sem partnerre. Ez a tevékenység az idős szervezethez igazított, kíméletes sporttevékenység és „agytorna”, ami a legújabb kutatások szerint késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Idén a Hősök terén, a Memória Melódia flashmobon a zene áll a fókuszban, de több száz ember is táncolhat együtt. Evvel is kifejezik együttérzésüket a demenciával élőkkel. Ezen a rendezvényen 95 százalékban szenior korúak vesznek részt, Budapestről és vidékről.

Amikor először örömtáncolt, azt érezte és gondolta, hogy megérkezett. Szűkebb és tágabb környezete is vele együtt örült, és maximálisan támogatta az oktatói oklevél megszerzésében. „Szavakban elég nehéz kifejezni azt, amit átéltem a táncos társaimmal együtt a közösségi foglalkozások során” – mondja. A boldogsághormonjai annyira elő-előtörtek, hogy ezt nem tudta többé elengedni.

„Pozitív beállítottságú ember vagyok, aki a jövőben még sok kihívással szeretne szembenézni”


Szívesen beszélget, gyorsan köt barátságokat. Tervei, célja vannak. Szeretne még nagyon sok embernek hitet és örömet adni. Büszkén említi, hogy a Baranya Megyei Mozgáskorlátozott Egyesület tagjait segítette ülőtánc betanításával.

90 éves koráig folytatná

Marika a pontos koráról feleslegesnek tartja beszélni – hiszen az csak egy szám. A fiatalos kinézetű, most is karcsú, mosolygós hölgynél a hatvanas évei elején megállt az idő, és ezt így is érzi. „Valószínűleg a testem is ezért reagál rá úgy, hogy még mindig tudok táncolni, sőt legalább 90 éves koromig szeretném folytatni” – mondja mosolyogva. Ismereteségi köréből nagyon sok visszajelzést kap arról, hogy példaértékű, amit csinál. Pozitív kisugárzásával inspirálja a táncosokat, akik a barátai is.

Órákat nem csak Pécs városában tart, hanem Komlón és Pécsváradon is, heti négy alkalommal, egyre növekvő létszámmal. A pandémia alatt is kereste a módot arra, hogy táncoljanak, mert a táncosai igényelték. Ezért szabad környezetben, friss levegőn, kisebb létszámmal tartották meg a foglalkozásokat. Oktatótársai online órákat tartottak, amelyekhez csatlakozni lehetett: „Magam is táncoltam üres teremben, amit közösségi oldalon megosztottam a táncosaimmal.”

Három év óta, évente két alkalommal szervez tánctáborokat. A jelenlévők létszáma egy-egy táborban közel ötven. A táborokban átélt, közös élmények abban erősítik meg a résztvevőket és őt is, hogy nem szabad abbahagyniuk. A közösségi tánc sok embert összeköt, barátságok alakulnak ki a csoportokban A részvevők közös kulturális, szabadidős tevékenységekben vesznek részt.

Salsa és szamba

Kihívásnak tartja az erősebb nem bevonását az örömtáncba. Szeretné, ha a táncosok magukkal hoznák házas- vagy élettársukat. Ezért megszervezte a családi estjüket, ami egyben ismerkedési est is, és sok örömtáncot is táncolnak. Ezzel is felhívják a férfiak figyelmét a közösségi jellegű örömtáncra.

Azt tanácsolja a korosztálytársaknak, hogy ne üljenek meg idősebb korukban se. A cél, a tervezés a hosszú élet titka. Javasolná minden előrehaladott korú embernek, hogy amit fiatalon nem tudott, nem tehetett meg, pótolja, éljen a fizikai adottságainak megfelelően. Azt gondolja, hogy 50 vagy 60 év felett is boldogok lehetünk, csak merjünk változtatni. Köszöni és hálás a sorsnak, hogy azt az örömöt, amit ő átél, átadhatja a szenior korúaknak, és ők nagy szeretettel fogadják. Óriási boldogság számára, hogy az álma valóra vált.

Itt vége is lehetne a történetének, de nem ő lenne, ha nem vágna ismét valami újba. Pécsett az Alapfokú Nevelési Központban az országban elsőként indítanak szenioroknak művészeti alapfokú tánctagozaton oktatást. Marikát is felvették, tizenöt társával együtt a sztenderd és a latin-amerikai táncok alaplépéseit sajátítja el. Félévkor szakmai bizottság előtt, év végén színpadon ad majd számot a tudásáról. Nem csodálkoznánk, ha egy formációs táncversenyen sztenderd táncot vagy például szambát vagy salsát adna elő, miközben nézőként gyönyörködhetnénk gyönyörű tartásában és elegáns mozdulataiban.

Marika mottója: „Táncolj, hogy élj, élj, hogy táncolni tudjál.”
szerző: Bukta Zsuzsa
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Egy kárpitos evolúciója
A többdiplomás Pető Katalin régóta gondolkodott azon, mit is csinálna szívesen, ami már nem adminisztráció és nem szellemi munka. Mind a mai napig meggyőződése, hogy kétkezi munkára mindig szükség lesz, ezért egy két évig tartó képzést és szakmunkásvizsgát követően kárpitosműhelyt nyitott.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Gyerekek, tervek, sok szeretet
Akkor érezte Nagy Marianna, hogy kezdheti a saját dolgait is építeni, amikor a kisebbik gyereke elmúlt húszéves. Szerinte nincsenek olyan reménytelen helyzetek, amelyekből valamit ne lehetne összerakni. Viszont bárhol, bármikor vannak olyan helyzetek, amelyekből valamit ki lehet hozni.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Életvezetés – másfelé visz az út…
Ötvenévesen, hét és fél év után, nagyvállalati környezetből lépett ki Rákóczi Zsuzsa, jó presztízsű, elismert munkát hagyott ott… Egy nap mégis úgy érezte: elég volt a napi ingázásból, inkább régi, dédelgetett álmát szeretné megvalósítani: tréneri múltját felturbózva kezdte felépíteni felnőttképzéssel, tréningekkel foglalkozó cégét!
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. MÁRCIUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
02
Bátor Újrakezdők 2022. SZEPTEMBER 10 hiba, amit az újrakezdők elkövethetnek
Az újrakezdés sohasem könnyű. Íme néhány buktató, amit mindenképp kerülj el!
03
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Az 50 pluszos modell
Munkahelyi és magánéleti válságát követően néhány éve még kilátástalanul tekintett a jövőbe József Janka. Ma már sikeres modell, és filmekben is láthatjuk.
Menu