Bátor Újrakezdők

Gyerekek, tervek, sok szeretet
Akkor érezte Nagy Marianna, hogy kezdheti a saját dolgait is építeni, amikor a kisebbik gyereke elmúlt húszéves. Szerinte nincsenek olyan reménytelen helyzetek, amelyekből valamit ne lehetne összerakni. Viszont bárhol, bármikor vannak olyan helyzetek, amelyekből valamit ki lehet hozni.

Északkelet-Magyarországon, Nyékládházán gyerekeskedett. Az ötezer lelket számláló kisvárostól tizennégy kilométerre, Miskolcra járt gimnáziumba, az egri főiskoláért annak már négyszeresét kellett megtennie. Mivel történelmi könyveket alsós korától olvasott, hát történelemtanár lett. (Kedvenc korszaka az ókori Római Birodalom.) Egerben ismerte meg későbbi férjét, házasságukból két gyerek született, előbb egy lány, utóbb egy fiú.

A női szív csücske

Tanított, ám férjét Lábatlanba szólította a munkája.  Átköltöztek a Dunántúlra, ő pedig átnyergelt marketinges területre (időközben nemzetközi marketing szakon elvégezte a külkereskedelmi főiskolát.)

Csakhogy elváltak.

Hazaköltözött szülővárosába a gyerekekkel. Új élet. És egy új érzés: hogy lelke mélyén mindig önálló vállalkozásba szeretett volna fogni. „Évekig dolgoztam közalkalmazottként. Ha munkahelyet választottam, mindig az volt az első szempont, hogy minél hamarabb hazaérjek, lehetőleg ne idegesen, ne kimerülten. Sajnos egyre kevésbé jött össze.”

Munkahelyén nyomasztóvá vált a folyamatos feszültség, és benne egyre erősödött a vágy a függetlenségre. Arra, hogy saját elképzelései, időbeosztása szerint dolgozzék. Az érzésből gondolat kerekedett, de amíg saját közérzetét elviselhetőnek vélte, halogatta a döntést. „Lehetett volna folytatni, de csak nem lett jobb…” – emlékezik vissza a közelmúltra.

Csak körbe kellett néznie a városában, csak körül az otthonában, hogy rátaláljon a megoldásra. A nőnek mi a szíve csücske? A divat!

„Mindig is szerettem volna egy kis boltot. Soha nem a meggazdagodás reménye lebegett a szemem előtt, hanem mindig az önállóság. A körülmények nem voltak túl biztatóak. Tőke, tapasztalat nélkül...


Kérdezték az ismerősök: járvány idején? Borsodban? Otthagyni a biztost? Erre csak azt mondhatom: sosincs ideális időpont arra, hogy a bizonytalant válasszuk. De ha nem próbálom meg, örökre ott marad bennem a kérdés: milyen lett volna, ha megteszem? Átgondoltam. Abból kell főzni, ami van.”

A cégalapítás nem egyszerű folyamat. „Mielőtt az első lépéseket megtettem volna, kerestem egy könyvelőt, hogy hozza egyenesbe a leendő vállalkozást. Tisztábban láttam a teendőket, a kiadásokat. Tanulmányoztam pályázatokat. Készítenem kellett üzleti tervet, terveznem arculatot, összeállítanom katalógust, árlistát…”

Két lábon állni

A házukban fölszabadított egy huszonöt négyzetméteres, külön bejáratú helyiséget. Beszerzett konzolokat, tükröket, technikai eszközöket. „Egy megszűnt butik berendezését, pénztárgépét fél áron vásároltam meg. Egy bezárt nőidivatáru-üzlet megmaradt készletét bizományban vettem át. Aztán már csak további ruhákat kellett beszereznem, hogy bővüljön a választék.” Egy szentendrei nagykereskedéssel állapodott meg: onnan is hoz árut. Merthogy igényes szalont szeretett volna, ahol elérhető áron lehet vásárolni. Miután pedig föltöltötte áruval a polcokat, a fogasokat, kereskedelmi és marketinges ismereteit hasznosítva szólt a barátainak, a volt kolléganőinek, ők az ismerőseiknek, ők a kollégáiknak, hogy nyílik a Velvet Divat Klub!

Az első napokban kíváncsiskodók, érdeklődők nyitottak be az ajtón. Aztán… néhányan már vásároltak is. Aki új ruhában indult dolgozni, attól idegenek kérdezték, hol vette, másnap meg ők is elsétáltak hozzá… Az üzlet biztatóan indult.

Tényleg önálló. És élvezi. Egyetemista gyerekek édesanyjaként érte el, amire régóta vágyott. Talán ezért képzeli másképp a kereskedői létet. Otthonosnak rendezte be a boltját, fotelt is állított bele, a vevőit üdítővel, aprósüteménnyel kínálja, hogy beszélgethessenek… Azt reméli, akik körülnéznek, szólnak másoknak is, hogy akár szót is lehet egymással váltani… „Jó olyanokkal beszélgetni, akikkel évek óta nem sikerült. Nem is gondoltam, hogy ennyire jó érzés, ha nem kell időre visszarohannom egy munkahelyre, délután négyig bent ülni…”

Mindemellett látja azt is, hogy a mai világban több lábon kell állni. „Az üzlet másik kínálata az irodaszer és a háztartási papír lesz. Erre járvány idején nagy az igény! Sikerült megegyeznem egy nagykereskedővel, hogy a papírárut bizományba kapjam. Az árajánlatot e-mailben továbbítom ismerős irodáknak, vállalkozásoknak.” Online marketingre készül. Egyelőre a vevő jön a boltba, ha viszont kicsit matekozik, fölépítheti a logisztikát. Mindebben javára válnak korábbi tapasztalatai, kapcsolatai, hiszen sokáig egy papírgyár marketingjével foglalkozott.

Második fiatalság

Huszonéves lánya, fia most belelát, hogyan indul minden kockázatával, fáradtságával együtt egy vállalkozás. „Ha olyan élethelyzetbe kerülnek, nem tartanak majd tőle” – bizakodik, mert a hajdani pedagógus azért megszólal benne… Bebizonyítaná a jövő nemzedéknek, hogy az ember nincs odaszögezve ahhoz, amit nem szeret! Néha csak egy lökés hiányzik… „Ha a gyerekeimnek meg tudom mutatni, hogy bármely életkorban meg lehet valósítani álmokat, akkor már nem volt hiába. És ha ebből más is erőt merít, az már igazi siker.”

Ő a példa.

Még valamimásra is: a lassan-lassan világszerte terjedő „slow living” (lassú élet) mozgalom jogosságára. Híve annak a gondolkodásnak, amely azt sugallja: váltsunk nyugodt tempóra.

„Mindig irigyeltem azokat, akik természetesebb életet éltek. Amikor az értelmetlen és romboló stressz a munkahelyemen közelítette a tűréshatárt, elhatároztam, hogy gyökeresen változtatok az életemen! Kertészkedésre vágytam, több mozgásra; arra, hogy átgondolhassam, mit együnk…”

Egy ember, aki próbálja összeszedni magát. „Szülőként egyedül vagyok. Azt szeretném, hogy a gyerekeim ne azt lássák, hogy nekem nehéz. Persze nem burokban akartam őket nevelni, de azt se, hogy mindig fáradt anyát lássanak bennem.” Slow living? Megvalósulni látszik.
Több időt tölt a családjával, sokat a szabadban, többet mozog, nyugodtabban pihen, egészséges ételeket főz. Kerékpározik, újra kézimunkázik, fejleszti az angoltudását. Sőt arra is szánt pénzt a család, hogy meglepjék magukat egy új hobbival: megtanulják a gyakorlatban is, mi a sup, azaz a stand up paddle, vagyis az állva evezés. Lelkes és elszánt.

„Természetesen vannak bizonytalanabb napok. Olyankor feltölt a szeretteim biztatása! Ennyi segítséget kapok. Mert arra mindig büszke voltam, hogy soha semmilyen támogatást nem kértem és el nem fogadtam.”

Hogy mitől olyan fiatalos, amilyen?  A mondja, a gyermekeitől, a terveitől és a sok-sok szeretettől. Most, hogy új útra lépett, nem bánja egy pillanatig sem. Végig fog menni rajta. Nem érzi, hogy ennyi idősen – ötvenkét évesen – késő lenne. Azt gondolja, most jött el az ideje. Olyannak tekinti az életkorát, mint egy második fiatalságot.

Marianna mottója: „Az életed olyan, amilyenné a gondolataid teszik.” (Marcus Aurelius római császár)
szerző: Varga Sándor Márton
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A szín- és stílustanácsadó
Elismert, a szakma által is magasan jegyzett szín- és stílustanácsadó Madarász Vica, aki több mint kétszáz ügyféllel büszkélkedhet. Ehhez azonban mernie kellett váltani és vállalkozni.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Egy kárpitos evolúciója
A többdiplomás Pető Katalin régóta gondolkodott azon, mit is csinálna szívesen, ami már nem adminisztráció és nem szellemi munka. Mind a mai napig meggyőződése, hogy kétkezi munkára mindig szükség lesz, ezért egy két évig tartó képzést és szakmunkásvizsgát követően kárpitosműhelyt nyitott.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Közösségi örömtánc – az örök fiatalság titka
Nyugdíjba vonulása óta – egy rövid kitérőt követően – közösségi örömtáncoktatást tart. Több évtizeddel ezelőtt a korabeli Államigazgatási Főiskolán diplomázott, most Pécsett a művészeti alapfokú tánctagozat 1/d osztályának „kisiskolása”. Nagy Marikának mindeközben két fiú gyermeke van, és három unoka boldog nagymamája.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu