Bátor Újrakezdők

A szín- és stílustanácsadó
Elismert, a szakma által is magasan jegyzett szín- és stílustanácsadó Madarász Vica, aki több mint kétszáz ügyféllel büszkélkedhet. Ehhez azonban mernie kellett váltani és vállalkozni.

Nem mindenkinek áll jól minden szín – erről a kétezres évek elején hallott először Madarász Vica, amikor szülővárosában, Orosházán egy kozmetikai vállalatnál csapatépítéssel foglalkozott. Olyannyira érdekelte ez a témakör, hogy 2006-ban fel is kereste azt a szakembert, aki Magyarországon, hozzáértő módon, elsőként kezdte el a szín- és stílustanácsadást, s megtanulta tőle ezt a különleges hivatást.

Vica – mindenki csak így hívja Évát – azután két éven át csapatának adta át újonnan megszerzett tudását, ugyanis a kisvárosban nem látta esélyét annak, hogy önálló hivatásként merje felvállalni és továbbadni új ismereteit.

A rendrakás művészete

Később Szegedre költözött, ahol a túlélésért folytatott küzdelemben dolgozott patikában, vezetett gyógyászati segédeszközöket árusító üzletet, és fűszerboltban is kipróbálta magát. Az egészséges életmód, a vitaminok, a gyógynövények szeretete élete része maradt, de az alkalmazotti létben nemigen találta helyét. Ekkor döntött úgy, hogy a maga ura lesz. Kitalálta, hogy rendrakásban fog segíteni az embereknek, és úgy érezte, ebbe jól beleillik a szín- és stílustanácsadói tudása is. Azt is felismerte, hogy a mai világban már szinte minden az interneten zajlik, egy jó weboldal pedig még a bizalmat is növelheti. Kigondolta, hogy a mai korral haladva, vállalkozását a neten kell meghirdetnie, elindítania. Így ötvenévesen, 2017-ben beiratkozott egy online tanfolyamra, ahol megtanulta, miként kell felépítenie megjelenését a virtuális térben, hogyan kell ott blogolni.

„Hónapokon át ültem éjszakánként a gép előtt, és ismerkedtem a honlapom szerkezetével, melyet nyolcvan százalékban én állítottam össze. Ha elakadtam valamiben, akkor a keresztfiam segített. Ennek eredménye lett a saját honlap. Amikor 2019-ben megkaptam a felmondásomat, eldöntöttem: én többé már nem megyek máshoz dolgozni, mert hiába adok bele mindent, lehet, hogy egy év múlva mégsem kellek, és kezdhetem újra elölről. Ezért úgy határoztam, hogy inkább a saját vállalkozásomba adok bele apait-anyait, és azt építem fel.”

Tele volt ötletekkel, tervekkel. Kezdetben arra gondolt, hogy segít rendet rakni az emberek ruhatárában, és a ruhaválogatások során a szín- és stílustudását is beépíti majd a szolgáltatásába. De hamar rájött: az embereket sokkal jobban foglalkoztatja, hogyan néznek ki, ha kilépnek az utcára, mint az, hogy a szekrényükben élére van-e állítva minden. Így aztán vállalkozóvá válási támogatással 2019. szeptember elején főállású vállalkozó lett, fő tevékenységi körének a szín- és stílustanácsadást választotta, a rendrakási tudását pedig beépítette gardróbrendezési szolgáltatásába.

Harmóniában az egyéniséggel

„Az első fél év a megfeszített munka időszaka volt, a webes megjelenésemmel pedig igyekeztem felépíteni a brandemet. Fél év után elkezdett felfelé ívelni a vállalkozásom, de mire lejárt a támogatásom, megérkezett a Covid–19.”


2020 tavaszán jöttek a kijárási korlátozások. Majd alig szűntek meg, novemberben bevezették az újabb korlátozó intézkedések. „A stílustanácsadást, gardróbrendezést még úgy-ahogy lehet online végezni, viszont a színtanácsadást egyáltalán nem.”

Mégsem adta fel. A kényszerleállás idején alkalmi munkákat vállalt, hogy át tudja vészelni a nehéz időszakot, online tanfolyamokra iratkozott be; megtanult képet szerkeszteni, videót készíteni, szakmailag tovább képezte magát, fejlesztette a weboldalát, s közben blogbejegyzéseket írt. Még egy OKJ-s szépségtanácsadói tanfolyamra is szakított időt. A sok erőfeszítésnek meglett az eredménye. Mára már több mint kétszáz ügyfele van!

Küldetésének érzi, hogy segítsen a hozzá fordulókon: kialakítani egy könnyed eleganciát, mely harmóniában van az egyéniségükkel, és melyben egyúttal jól is érzik magukat. A vendégével közösen megtalálják a legelőnyösebb színeket, megismerteti velük az alkathoz illő fazonokat, amelyekkel az öltözködésben kedvező változásokat lehet elérni. Izgalmasnak tartja felfedezni, ki milyen színtípus, és ennek alapján tanácsolja, kinek milyen színvilágot érdemes kialakítania öltözködésében, maga körül. „A harmonikus megjelenéseddel megnő az önbizalmad – magyarázza –, magabiztossá válsz, könnyebben elérheted a céljaidat, ezáltal sikeresebb leszel. És nemcsak a külsőd, hanem a környezeted is rendezettebbé válik.”

A hátrányból indult generáció

„Tapasztalom – és én magam is ezt élem meg –, hogy 40–50, sőt még 60 év felett is igénylik a hölgyek és az urak is, hogy szépségüket kiemeljék – mondja. – Manapság e korosztálynak van a legnagyobb szüksége erre. Saját élményeim alapján is állíthatom, hogy még mi is aktívak és lendületesek vagyunk – igaz, a tükörben ezt nem mindig látjuk így. De ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk ebben a fiatalságot előtérbe helyező világban, ki kell hoznunk magunkból a legtöbbet. Mi annak idején, fiatal korunkban, sokan nem kaptuk meg ehhez a segítséget, hátrányból indultunk, de milyen jó, hogy mára már nekünk is számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre.

Vica ma már a szépség és az egészség egyensúlyának megteremtésében is támogatja a jelentkezőket. Rátalált halolajkészítményre, multivitaminra, különleges krémre, s vallja, hogy szépségünket, jó közérzetünket nagyban meghatározza, ha belülről is rendben vagyunk. Úgy érzi, mára eljutott oda, hogy ismert és elismert szín- és stílustanácsadó. Vállalkozása sikeres, ez elégedetté teszi, az pedig boldoggá, hogy tudását a saját, mindennapi életében is kamatoztatni tudja.

Vica mottója: „A szépség tanulható!”
szerző: Falus Tamás
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Babot, bulgurt, vöröslencsét – ebből lesz a siker?
Magot árulni csomagolva, egyszerű kiszerelésben, mellé lekvárt vagy szörpöt, egészséges ételeket, akár kimérve is. Ez volt az újdonság, amit a nyíregyházi vállalkozó, Havacs Attila kifundált. A nejét is rábeszélte: feladtak mindent, azt az életet, amelyben a három gyermeküket sikeresen felnevelték!
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Gyerekek, tervek, sok szeretet
Akkor érezte Nagy Marianna, hogy kezdheti a saját dolgait is építeni, amikor a kisebbik gyereke elmúlt húszéves. Szerinte nincsenek olyan reménytelen helyzetek, amelyekből valamit ne lehetne összerakni. Viszont bárhol, bármikor vannak olyan helyzetek, amelyekből valamit ki lehet hozni.
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Közösségi örömtánc – az örök fiatalság titka
Nyugdíjba vonulása óta – egy rövid kitérőt követően – közösségi örömtáncoktatást tart. Több évtizeddel ezelőtt a korabeli Államigazgatási Főiskolán diplomázott, most Pécsett a művészeti alapfokú tánctagozat 1/d osztályának „kisiskolása”. Nagy Marikának mindeközben két fiú gyermeke van, és három unoka boldog nagymamája.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu