Szabadidő

4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.

A festői kis olasz város mellett még számos hely létezik a Földön, ahol vízre építkeztek. Ezek azok a víz felszínén lebegő, vagy éppen apró szigetszerű városok, melyek olykor annyira sűrűn lakottak, hogy a házak tengerétől alig lehet megállapítani, hogy cölöpök vagy szárazföld rejtőzik-e alattuk.

Afrika Velencéje

A legnagyobb vízre épült falu Afrikában, Ganvie a Nokoué-tónál található. A nem mindennapi cölöpökre épült tavi falu a 16–17. században épült, ma több mint 30 ezer ember lakja. Gyakran nemes egyszerűséggel csak Afrika Velencéjeként emlegetik, a helyiek főként halászatból és a turizmusból élnek – bár ez utóbbi jelenleg még csekély, lassacskán fejlődik. Egyelőre egy kisebb szálloda és egy szuvenírbolt várja a látogatókat. A település kapcsolatban áll a szárazfölddel, annak ellenére, hogy valójában nincs rá szüksége, az emberek nélküle is megvannak, még ha szegényesen is. A faluban egy iskola, egy mecset és egy vízi piac működik.

Ko Panyi, Thaiföld

A festői Phang Nga tartományban található Ko Panyi igazi paradicsom azok számára, akik szeretik a vizet és a trópusi időjárást. A thaiföldi úszó halászfalu mintegy kétezer embernek ad otthont, ma népszerű turistalátványosság. A helyiek ősei kb. A 18. században a thai törvények a külföldieknek nem engedélyezték a háztulajdont az országban, az Indonéziából érkező halászok azonban a kiváló halászati adottságok miatt szerettek volna itt letelepedni, így a vízen kezdtek el építkezni. A helyi iskolába sok gyerek jár csónakkal a közeli Phang Nga vagy Phuket szigetéről. A középpontban álló mecset egyfajta közösségi találkozóhelyként szolgál, a falu legérdekesebb látványossága mégis az úszó focipálya, melyet a helyi gyerekek építettek régi, maradék fából és öreg halásztutajokból. A nem mindennapi pályához az 1986-os FIFA-világbajnokság adta az ihletet.

Uros úszó falu, Peru

A perui Uros falu a világ leghíresebb vízi települése. A szigeteket egy uros nevű indián törzs hozta létre még évszázadokkal ezelőtt, védekezésül az ellenséges törzsektől. A szigetek alapját totora nádból készítik, melyet folyamatosan cserélni kell, a vízben lévő rész ugyanis rohad. Az egyes szigeteken kb. öt család és egy vezető lakik. A helyiek főként a turizmusból, halászatból és a kézművességből élnek.

Chioggia, Olaszország

Velencétől mindössze 50 kilométerre fekszik a jóval kevésbé ismert Chioggia nevű, szintén cölöpökre épült halászfalu. Chioggiát állítólag Claudius alapította még a 6. században. Festői hidak, színes házak és romantikus gondolák uralják a város látképét, mely sokak szerint jóval hangulatosabb, mint a túlzsúfolt és felkapott Velence.

szerző: Takács Ágnes Emília
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
Szabadidő 2020. JANUÁR Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu