Szabadidő

Tippek a gyönyörű őszi kertért
A nyár véget ért, kertünk pedig ilyenkor kezd egyre rendezetlenebbnek látszani. Némi munkával és egy-két hasznos trükkel azonban ismét régi fényében tündökölhet.

A napok egyre sötétebbek és hidegebbek, ilyenkor begubózunk a meleg lakásba, miközben hajlamosak vagyunk elhanyagolni a kerti teendőket. „Pedig az ősz az egyik legfontosabb évszak kertünk életében, hiszen ilyenkor készítjük fel a talajt és virágainkat a zord téli időszakra” – mondja Chris Bonnett, a GardeningExpress oldal tulajdonosa. Most összegyűjtöttük a leglényegesebb teendőket!

Készülj fel a télre!    

A szeptember és az október tökéletes időszak a kertészkedésre, ilyenkor az idő még enyhe, így előkészíthetjük növényeinket a keményebb téli hónapokra. Az első és legfontosabb lépés, hogy megtisztítsuk az ágyásokat, eltávolítsuk az elhalt leveleket, és lehetővé tegyük, hogy a növények boldogok és egészségesek maradjanak, még ha az időjárás kegyetlen is velük.

Amennyiben nem gereblyézzük össze a növényhulladékot, a lehullott leveleket, ágakat, a csapadékos időszakban a gyep könnyen rothadásnak indulhat. Fontos, hogy a talaj ilyenkor is elegendő levegőhöz és tápanyaghoz jusson. A tápanyagot biztosíthatjuk néhány centi komposzttal vagy komposztált trágyával. Érdemes a növények és cserjék között talajtakaró mulcsot vagy faforgácsot alkalmazni, ez megvédheti a fagyoktól a talajt, és olyan létfontosságú tápanyagokkal látja el, amelyek segítenek, hogy továbbra is termékeny maradjon.

Bővítsük a kertet!

Bár azt gondolhatnánk, az ültetésekkel ősszel már nem érdemes foglalkozni, valójában az ősz a tökéletes időszak az új növények telepítésére. Bizonyos, a nagy hideg előtt elültetett növények így megerősödhetnek, és tavasszal szépen fejlődhetnek tovább. Elsősorban a földlabdás és szabad gyökerű cserjéket, az alma-, körte-, meggy- és szilvafacsemetéket érdemes ősszel elültetni. Emellett az évszak október végéig tökéletes a tuják és tiszafák számára is. Többek között a rebarbara, a sóska, a póréhagyma is megbirkózik a téllel, ha már ősszel elültetjük őket, tavaszra zamatos zöldségeink lehetnek. Ugyanez igaz a gyep kialakítására is. Gyepet szeptember végéig érdemes telepíteni. Az őszi időszak előnye, hogy nem kell akkora gondot fordítanunk az öntözésre, a természet ezt elvégzi helyettünk.

Színpompás őszi virágok

Kertünk nemcsak tavasszal, de ősszel is virágba borulhat, a megfelelő növényekkel különleges, színes kertet varázsolhatunk fáradtnak látszó udvarunkba.

Számtalan őszi növény közül válogathatunk: a legnépszerűbbek közé tartoznak az őszirózsák, a krizantém, az árvácska, a margitvirág és a calluna, melyek nemcsak mutatósak, de a hideggel is megbirkóznak, gondozásuk pedig nem igényel nagyobb erőfeszítést.

A növényi hulladék újrahasznosítása

Környezet- és emberkímélőbb megoldás, ha a növényi hulladékot nem elégetjük, hanem újrahasznosítjuk, és komposztot készítünk belőle. A komposzttal javítjuk a talaj szerkezetét, és a benne lévő tápanyagokat a növények is könnyen fel tudják szívni.

Őszi metszés

Az őszi időszak egyben a metszés ideje is. Ez azt jelenti, hogy érdemes minden beteg farészt, a növények elhalt leveleit, lágy felső hajtásait eltávolítani. Ennek köszönhetően javulhat a termőképesség, és serkenhetjük a hajtások növekedését. A gyümölcsfákat kétszer kell metszeni egy évben, egyszer ősszel, egyszer pedig tavasszal.

Itt nem csak a fent említett részeket lehet eltávolítani, de a rendezetlen, nehezen kezelhető lombkoronához is hozzányúlhatunk. Fontos azonban, hogy tartsunk mértéket, és ősszel inkább kevesebbet vágjunk vissza. 

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2021. FEBRUÁR Tuti tippek, ha nem bírod a hideget
Szervezetünk hőháztartása számtalan okból megváltozhat. Ha gyakran indokolatlanul fázol, komoly oka lehet a hőgazdálkodási zavarnak.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. AUGUSZTUS Jeges desszert otthon
Gyümölcsből, vagy kávéból készített jeges mediterrán ital: a granita. Egyszerűen elkészítheted otthon is!
02
Szabadidő 2022. AUGUSZTUS 4 barackos recept a természetes szépségért
A szezon kedvence a sárgabarack. Finom levesnek, sütinek és húshoz is. És még a bőrödnek is áldás!
03
Szabadidő 2022. JÚLIUS Rovarűző csodanövények
Mielőtt vegyszerek után nyúlnál, próbáld ki ezeket a könnyen gondozható növényeket, amelyek természetes úton szabadítanak meg a szúnyogoktól és más kellemetlen rovaroktól!
Menu