Szabadidő

Miért nem szeretjük a Valentin-napot?
A Valentin-nap legfrissebb népszokásaink egyike – jelenlegi formájában. Üzleti szempontból kutakodtunk szerelmes hagyományaink között.

Nagy-Britanniában a 17. század óta divat, hogy Valentin, azaz Szent Bálint napján apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak az emberek. A szokás azonban változott, a következő évszázadban a britek nyomtatott barátságkártyákon fejezték ki az érzéseiket. Ahogy aztán terjedt a „szerelmesek napja”, úgy ragadtak hozzá a különböző kereskedelmi fogások: a németek már „előre gyártott” vallomással ellátott lapokat árultak, Amerikában pedig máig tartó ötletáradatot indított el az ünnep.

A rendszerváltoztatás után hazánkat sem hagyta hidegen a Valentin-, avagy Bálint-nap. Először értetlenkedve figyeltük a szuveníripar erre az alkalomra kínált remekeit, aztán döntöttünk: behódoltunk vagy ellenzőkké váltunk. Nem titkolom, én az utóbbiak egyre szűkülő táborába tartozom.

Tömegáru helyett magyar terméket!

Ha már a kereskedelem a szívügyekből szeretne hasznot húzni, miért nem talál a magyar hagyományban szerelemmel kapcsolatos szokásokat? Jaj, tudom! Nem lehetne eladni a világra zúdított távol-keleti tömegárut.

Pedig annyi alkalom kínálkozna. Ott vannak a hagyományos szerelemjósló napjaink. Luca-napkor árulhatnánk mirelit pogácsát vagy gombócot, amelybe a gyártók férfineveket rejtettek, vagy András-napkor jövendőmondó ólmot, amelyből a jövendőbeli foglalkozását lehetne megtudni. A virágüzletek Katalin-napkor kínálhatnának vízbe tett gyümölcságat, hiszen a régiek szerint, ha a növény karácsonyig kizöldül, a következő évben esküvőre lehet számítani. A vőlegény nevére úgy derült fény, hogy az ágaknak nevet adtak, és amelyik először kihajtott, olyan nevű legényre vártak. Inkább rendőrségi ügy lenne annak a régi szokásnak a felelevenítése, mely szerint a legények úgy láthatták a jövőjüket, ha ezen a napon lopott leányinget tettek a párnájuk alá.

András-napján a leleményes vállalkozók disznókat is utaztathatnának a városba, hiszen a hallgatózásos jóslás úgy zajlott, hogy a lány belerúgott az ólajtóba, és ahányat a disznó röffentett, annyi év múlva mehetett férjhez. Ezt a szokást akár elektronikus úton is népszerűsíthetnénk, az utcai tenyérjósgépek mintájára.

De ha nem is rugaszkodunk el a jelentől, hogy a múlt szokásaiban keressünk ötleteket, legalább válasszunk a minőségi magyar kézműves remekek közül, és azzal lepjük meg szívünk választottját!

Szerelmi ajándék a múltból

„Nem szeretnék virágot kapni azért, mert Valentin-nap van. Akkor vágyom meglepetésre, ha a kedvesnek önmagamért jutok eszébe, és azért hoz ajándékot, mert a szíve ezt diktálta.” – valják sokan. És persze ki örül a hasznontalan vackoknak?! Hol van az megírva, hogy a választottunk számára a világ bóvlijai közül válasszunk? Miért szükségszerű, hogy plüssszívecskékkel, rejtegetésre ítélt bögrékkel, cuki kulcstartókkal és végtelenül giccses üdvözlőkártyákkal köszöntsük azokat, akik szívünkhöz a legközelebb állnak?

A magyar néphagyomány bővelkedett szerelmi ajándékokban, igaz, a legények jellemzően fontos, a női munkával kapcsolatos, csodálatosan díszített használati tárgyakkal lepték meg egykoron a kedvesüket. Az első ilyen tárgy 1684-ből maradt ránk: egy datált, szív alakú mézeskalács-ütőfa, közepén kis lakattal. Ha figyelmesen végigsétálsz egy néprajzi kiállításon, biztosan megakad a szemed egy míves guzsalyon, mosósulykon vagy csigacsinálón, amelyet annak idején valaki vonzalma jeleként faragott. Vidd el kedvesedet egy múzeumba, és mutasd meg, mit ajándékoznál neki a fonóban!

Bóvli helyett élményt!

Egy pozitívuma azért van a Valentin-napnak: a párok ilyenkor talán kimozdulnak otthonról, és közös programot szerveznek.

Ha már meglepetés, nem érdemes inkább olyat választani, amelynek valóban köze van a szívhez? Netán a gyomorhoz? Egy kellemes vacsora, jó beszélgetéssel fűszerezve, vagy egy közös mozi biztosan nem kerül a porfogók közé. Ha te magad szeretnéd a vacsorát elkészíteni, keress egy jó receptet, akár oldalunkon!

Emlékezz a ti napotokra!

A szerelem nem köthető dátumhoz, hiszen az érzés, a fellángolás mindig az adott pillanat varázslata. Nem erőltethetjük, hogy a kalendárium egy bizonyos napján minden tökéletesen alakuljon. Inkább azokat az órákat érdemes megjegyezni, amikor a sors jóvoltából beteljesült a szerelem, és – ha rövid ideig is – maradéktalanul boldognak érezted magad. Jegyezd fel inkább ezeket a napokat, hogy emlékezeted bűvös tarsolyából előhúzva, bármikor táplálkozhass belőlük!

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2020. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
Szabadidő 2020. FEBRUÁR A szent, aki szerette a szerelmeseket
Február 14-én az angolszász hagyományok szerint Valentin-napot ünnepelnek. Tudtad, hogy a napnak magyar gyökerei is vannak?
Szépség 2019. DECEMBER Illattippek a lakás minden helyiségébe
Levendula, citrus, borsmenta. Mindegyiknek megvan a megfelelő helye a lakásban. Segítünk, hogy eligazodj az enteriőrillatosítás világában!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
02
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
03
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
Menu