Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, télbúcsúztató szokásainkat a gazdag néphagyományok határozzák meg. Ilyen például a torkos csütörtök, amely a közelgő nagyböjt előtti bőséges lakoma ideje volt. A menüben jellemzően zsírban gazdag, a farsangi időszakhoz kötődő ételek szerepeltek, az elengedhetetlen farsangi fánkkal.
Íme az igazi farsangi fánk receptje.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
6 tojás
3 dkg élesztő
5 dl tej
7 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
só
A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a cukrot. Morzsold szét benne az élesztőt és helyezd letakarva meleg helyre, hogy felfuthasson, ez kb. 10 perc. Egy mély tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá az élesztőt, a sót, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot. Robotgéppel vagy kézzel dolgozd el jól a tésztát, majd dagaszd bele a vajat is. Belisztezett tálban tedd félre, és langyos helyen hagyd állni, míg kétszeresére nem dagad. Ha ez megvan, nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagságúra és egy pohár segítségével szaggass köröket belőle. Hagyd még egy negyed órát állni a deszkán. Forró olajban, mindkét oldalát süsd kb. 2-3 percig. Tálald frissen, adj hozzá lekvárt és szórd meg porcukorral a tetejét.