Pénzügyek

Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!

A környezetvédelem támogatása korábban csupán szelektív hulladékgyűjtést és az organikus ételek vásárlását jelentette. Ma már azonban jóval többet tehetünk a zöld és egészséges otthon érdekében. A globális felmelegedés, a szárnyaló energiahasználat és egyéb környezetvédelmi szempontok ma gyakorta kerülnek címlapokra. A környezetbarát élet leegyszerűsítve annyit jelent, hogy megőrizzük a természetes erőforrásokat, amennyire csak lehet, és néhány életmódbeli változással hozzájárulunk bolygónk megmentéséhez.

Mindez szinte semmibe sem kerül, mégis elősegíthetjük családunk és saját magunk egészségének megőrzését.

Energiatakarékos megoldások

Ügyelj a hőmérséklet megfelelő beállítására! Általában a hűtőszekrény és a fagyasztó otthonunk két legnagyobb energiafogyasztója. Felmérések szerint az otthoni energiafogyasztás több mint fele köszönhető a hűtésnek, illetve a fűtésnek. Ellenőrizd, hogy az ezzel kapcsolatos berendezések megfelelően működnek-e, és nem dolgoznak-e keményebben, mint amennyire feltétlenül szükség van. A legtöbb hűtőszekrény 3 fokon tökéletesen teszi a dolgát, míg a fagyasztó mínusz 19 fokon a legoptimálisabb. Ügyelj arra, hogy mindig rendesen be legyen csukva a hűtő ajtaja, rengeteg energiát pazarolhatunk csupán azzal, ha néhány másodpercig feleslegesen nyitva hagyjuk.

A programozható termosztát jó megoldás lehet a fűtés beállítására. Ezeknek az ügyes kis szerkezeteknek köszönhetően optimalizálhatjuk a fűtési költségeket lakásában. Egyszerűen beprogramozhatjuk, hogy a nap folyamán a termosztát mikor fűtse föl a lakást, és amikor nem tartózkodunk otthon, vagy a család alszik, milyen hőfokra csökkentse. Ha termosztátot nem lehet felszereltetni, próbájuk lejjebb csavarni a fűtést arra az időszakra, amikor nem tartózkodunk a lakásban. Érdemes még az ajtóik és ablakok szigetelésének is kiemelt figyelmet szentelni, ez az egyszeri beruházás ugyanis igen hamar megtérülhet.

Ne feledd kihúzni a telefontöltőt. Az elektronikus készülékek – a televízió, a számítógép, a CD-lejátszó stb. – majdnem annyi energiát használnak készenléti üzemmódban, mint működés közben.

Ha teheted, cseréld le a villanykörtéket kompakt fluoreszkáló (ESL) vagy LED villanykörtékre. Ezek az eszközök a háztartási energiatakarékosság legjobb találmányai, negyedannyi áramot fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, plusz élettartamukat tekintve körülbelül 10-szer tovább bírják.

Az ESL (Electron Stimulated Luminescence) izzók mintegy 70-75 százalékkal kevesebb energiafelhasználással is képesek a hagyományos villanykörtékkel azonos erősségű fény kibocsátására.

Engedd be a napfényt! A legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb hő- és fényforrás az ablakon keresztül kívülről érkezik. Húzd fel a redőnyöket és függönyöket, hogy a napenergia felmelegítse és betöltse otthonodat.

Spórolj a vízzel! Érdemes a csapok, zuhany végére aerátoros csapvéget, zuhanyfejet felszereltetni. Az aerátor levegőbekeverődést biztosító szerkezet, amelynek segítségével kevesebb víz is elegendő. Ezzel a megoldással 50 százalékos megtakarítás érhető el. Persze nem feltétlenül kell különböző berendezéseket vásárolni, már a szokások megváltoztatásával is sokat javíthatunk a helyzeten. Ha például fogmosás közben elzárjuk a vizet, azzal több, mint 15-20 litert spórolhatunk meg alkalmanként. A kádban fürdés akár 140 liter vizet is igénybe vehet, ezért ha tehetjük, inkább zuhanyozzunk a hétköznapok során.

Óvd a levegőt!

Szerezz be növényeket! A növények a házban, illetve a ház körül természetes légszűrőként funkcionálnak. Bizonyos zöld levelűek különösen hatékonyak a káros szennyezőanyag elnyelésében, származzon akár a szőnyegekből, bútorokból vagy az elektronikus berendezésekből. Ha teheted, töltsd meg otthonod bostoni páfránnyal, békeliliommal vagy bambuszpálmával.

Használj egészséges falfestéket! A hagyományos falfestékek olyan oldószereket, toxikus fémeket és illékony szerves vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek hozzájárulnak a szmog, az ózonszennyeződés, valamint az ezzel kapcsolatos negatív egészségügyi hatások kialakulásához. Ezek az egészségtelen összetevők gyakran akkor kerülnek a levegőbe, mikor kifestjük a falat, illetve miután a festék megszáradt. Éppen ezért lehetőleg válassz nulla vagy alacsony VOC-tartalmú festéket.

Fedezd fel a környezetkímélő takarítószereket! Ha teheted, kerül el a potenciálisan káros háztartási tisztítószereket, melyekkel nemcsak magadnak, de családodnak is árthatsz. Olvasd el mindig a címkéket, és próbálj környezetbarát összetevőket tartalmazó termékeket vásárolni. Ezek többsége a káros butil-celloszolv helyett gabonaalkoholt tartalmaz, kőolaj helyett kókusz- vagy más növényi olajat, triclosan helyett pedig eukaliptusz-, rozmaring- vagy zsályaolajat.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
Szabadidő 2019. JÚLIUS Spórolj, ahol tudsz!
Hiába a patyolattiszta ígéret, a méregdrága folttisztító csak nem hozza ki a bort az abroszból? Ne hagyd magad átverni, rég bevált tippjeink segítenek!
Pénzügyek 2019. MÁRCIUS Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2020. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság persze sosem árt, de autóvezetőként jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
02
Pénzügyek 2020. NOVEMBER Így válassz a befektetések közül!
Ha komolyan törődsz a pénzeddel, akkor nem a legegyszerűbbet keresed ki a befektetési lehetőségek kínálatából, hanem a neked legmegfelelőbbet.
03
Pénzügyek 2020. OKTÓBER Az elefántok megmentése az élete
Egy törékeny szőke nő, aki elárvult elefántok megmentésének szentelte az életét. Adine Roode a Hoedspruit Elefánt Rehabilitációs és Fejlesztőközpontot alapítója. Ismerd meg az életét!
Menu