Pénzügyek

Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!

A környezetvédelem támogatása korábban csupán szelektív hulladékgyűjtést és az organikus ételek vásárlását jelentette. Ma már azonban jóval többet tehetünk a zöld és egészséges otthon érdekében. A globális felmelegedés, a szárnyaló energiahasználat és egyéb környezetvédelmi szempontok ma gyakorta kerülnek címlapokra. A környezetbarát élet leegyszerűsítve annyit jelent, hogy megőrizzük a természetes erőforrásokat, amennyire csak lehet, és néhány életmódbeli változással hozzájárulunk bolygónk megmentéséhez.

Mindez szinte semmibe sem kerül, mégis elősegíthetjük családunk és saját magunk egészségének megőrzését.

Energiatakarékos megoldások

Ügyelj a hőmérséklet megfelelő beállítására! Általában a hűtőszekrény és a fagyasztó otthonunk két legnagyobb energiafogyasztója. Felmérések szerint az otthoni energiafogyasztás több mint fele köszönhető a hűtésnek, illetve a fűtésnek. Ellenőrizd, hogy az ezzel kapcsolatos berendezések megfelelően működnek-e, és nem dolgoznak-e keményebben, mint amennyire feltétlenül szükség van. A legtöbb hűtőszekrény 3 fokon tökéletesen teszi a dolgát, míg a fagyasztó mínusz 19 fokon a legoptimálisabb. Ügyelj arra, hogy mindig rendesen be legyen csukva a hűtő ajtaja, rengeteg energiát pazarolhatunk csupán azzal, ha néhány másodpercig feleslegesen nyitva hagyjuk.

A programozható termosztát jó megoldás lehet a fűtés beállítására. Ezeknek az ügyes kis szerkezeteknek köszönhetően optimalizálhatjuk a fűtési költségeket lakásában. Egyszerűen beprogramozhatjuk, hogy a nap folyamán a termosztát mikor fűtse föl a lakást, és amikor nem tartózkodunk otthon, vagy a család alszik, milyen hőfokra csökkentse. Ha termosztátot nem lehet felszereltetni, próbájuk lejjebb csavarni a fűtést arra az időszakra, amikor nem tartózkodunk a lakásban. Érdemes még az ajtóik és ablakok szigetelésének is kiemelt figyelmet szentelni, ez az egyszeri beruházás ugyanis igen hamar megtérülhet.

Ne feledd kihúzni a telefontöltőt. Az elektronikus készülékek – a televízió, a számítógép, a CD-lejátszó stb. – majdnem annyi energiát használnak készenléti üzemmódban, mint működés közben.

Ha teheted, cseréld le a villanykörtéket kompakt fluoreszkáló (ESL) vagy LED villanykörtékre. Ezek az eszközök a háztartási energiatakarékosság legjobb találmányai, negyedannyi áramot fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, plusz élettartamukat tekintve körülbelül 10-szer tovább bírják.

Az ESL (Electron Stimulated Luminescence) izzók mintegy 70-75 százalékkal kevesebb energiafelhasználással is képesek a hagyományos villanykörtékkel azonos erősségű fény kibocsátására.

Engedd be a napfényt! A legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb hő- és fényforrás az ablakon keresztül kívülről érkezik. Húzd fel a redőnyöket és függönyöket, hogy a napenergia felmelegítse és betöltse otthonodat.

Spórolj a vízzel! Érdemes a csapok, zuhany végére aerátoros csapvéget, zuhanyfejet felszereltetni. Az aerátor levegőbekeverődést biztosító szerkezet, amelynek segítségével kevesebb víz is elegendő. Ezzel a megoldással 50 százalékos megtakarítás érhető el. Persze nem feltétlenül kell különböző berendezéseket vásárolni, már a szokások megváltoztatásával is sokat javíthatunk a helyzeten. Ha például fogmosás közben elzárjuk a vizet, azzal több, mint 15-20 litert spórolhatunk meg alkalmanként. A kádban fürdés akár 140 liter vizet is igénybe vehet, ezért ha tehetjük, inkább zuhanyozzunk a hétköznapok során.

Óvd a levegőt!

Szerezz be növényeket! A növények a házban, illetve a ház körül természetes légszűrőként funkcionálnak. Bizonyos zöld levelűek különösen hatékonyak a káros szennyezőanyag elnyelésében, származzon akár a szőnyegekből, bútorokból vagy az elektronikus berendezésekből. Ha teheted, töltsd meg otthonod bostoni páfránnyal, békeliliommal vagy bambuszpálmával.

Használj egészséges falfestéket! A hagyományos falfestékek olyan oldószereket, toxikus fémeket és illékony szerves vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek hozzájárulnak a szmog, az ózonszennyeződés, valamint az ezzel kapcsolatos negatív egészségügyi hatások kialakulásához. Ezek az egészségtelen összetevők gyakran akkor kerülnek a levegőbe, mikor kifestjük a falat, illetve miután a festék megszáradt. Éppen ezért lehetőleg válassz nulla vagy alacsony VOC-tartalmú festéket.

Fedezd fel a környezetkímélő takarítószereket! Ha teheted, kerül el a potenciálisan káros háztartási tisztítószereket, melyekkel nemcsak magadnak, de családodnak is árthatsz. Olvasd el mindig a címkéket, és próbálj környezetbarát összetevőket tartalmazó termékeket vásárolni. Ezek többsége a káros butil-celloszolv helyett gabonaalkoholt tartalmaz, kőolaj helyett kókusz- vagy más növényi olajat, triclosan helyett pedig eukaliptusz-, rozmaring- vagy zsályaolajat.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
Pénzügyek 2022. DECEMBER Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Spórolj, ahol tudsz!
Hiába a patyolattiszta ígéret, a méregdrága folttisztító csak nem hozza ki a bort az abroszból? Ne hagyd magad átverni, rég bevált tippjeink segítenek!
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Az internetböjt 5 előnye
Sokan a munkahelyen és otthon is napjuk nagy részét a monitor előtt töltik. Alkalomadtán érdemes hosszabb időre is elhagyni a világhálót.
02
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Formabontó és ikonikus
Új korszakot nyit a Richter napokban átadott központi irodaháza a világ ötven országában működő, immáron globális magyar gyógyszercég életében.
03
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
Menu