Szabadidő

Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!

Elég csak körülnézned az otthonodban, és látod, hogy a legtöbb bútornak, színnek vagy éppen dekorációnak komoly jelentősége van. Egy családi fotó a szekrényen, a bútorok elrendezése, egy könyv a könyvespolc hátsó részén elrejtve: az összes ilyen apró részlet a személyiségedet tükrözi. Pszichológusok szerint otthonunk viselkedésünkről és döntéseinkről is fontos információkat közvetít.  

Személyiségjelzők

Szakértők szerint legtöbben arra használják az otthonukat, hogy céltudatos és szándékos nyilatkozatokat közvetítsenek magunkról. Ezek, az úgynevezett identitásjelzők mutatják meg legjobban céljainkat, értékeinket és viszonyunkat a dolgokhoz. Erről árulkodnak a fotóink, dekortárgyaink, illetve elöl hagyott könyveink is. A nappali alapvetően közösségi helyiségnek számít, vagyis a tárgyak okkal kerülnek ide, hiszen itt látjuk vendégül a barátokat, rokonokat, ismerősöket.

A lakás e része azt üzeni: ez vagyok én, ez az, ami számít nekem! Persze tudattalan döntések is közrejátszhatnak a folyamatba. A nyitott terek jelenthetik azt, hogy a tulajdonos kedveli a társaságot, és szívesen van folyamatosan együtt szeretteivel. A zártabb terek sejtelmességről árulkodnak, de akár azt is jelenthetik, hogy a lakóknak nagy szükségük van a privát, egyedül töltött időre. Érdekes lehet megfigyelni a kulturális elemeket is az egyes helyiségekben. Ezek a tárgyak árulkodhatnak vallási meggyőződésről, hobbikról vagy például utazásról.

Érzések és gondolatok

Érzéseinket és gondolatainkat is belecsempészhetjük otthonunkba. Persze a lényeg itt sokkal inkább az, hogy milyen színeket, esetleg tárgyakat választunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a lakásban.
A nappaliban lehet az a cél, hogy meleg, barátságos légkört teremtsünk a vendégek fogadásához. A hálószobában viszont általában sokkal inkább meghitt, intim, vagy akár romantikus hangulatot szeretnénk. Ahogyan családi állapotunk, prioritásaink és személyiségünk változik, úgy alakulnak át elvárásaink is az egyes helyiségekkel szemben.

Viselkedések és szokások

Ahogyan Sherlock Holmes kutat nyomok után a gyanúsítottak viselkedésében, úgy te is sok mindent megtudhatsz mások szokásairól, rigolyáiról otthonuk alapján. Számtalan dolog árulkodó lehet: a könyvek elrendezése, színházjegyek, képeslapok vagy akár útikönyvek. Természetesen az első, amit megtudhatunk, hogy az illető rendszerető-e.

Ilyen jel lehet például az, hogy valaki ábécérendbe rendezi a DVD-ket, vagy hogy vécépapír gurigák tömege hever a fürdőszobaszekrényén. Ugyanez vonatkozik például a hűtőre vagy a kamrára is. Vannak, akik mindig jól felkészültek, mások pedig csak akkor foglalkoznak azzal, hogy valami elfogyott, ha már az utolsó csepp tejet is kiöntötték a dobozból.

Változások, vágyak

Otthonunk nemcsak arról árulkodik, hogy most hol tartunk az életünkben, de azt is megmutatja, mire vágyunk, és melyek azok a dolgok, amelyeken változtatni szeretnénk. A könyvek nagyon jól reprezentálják ezt a jelenséget. De sokat megtudhatunk például akár egy naptárból is. Érdekes lehet megfigyelni, hogy a naptárt használják-e. Rengetegen próbálnak változtatni a szokásaikon, életvitelükön, ezért vesznek naptárat, vagy elkezdik sorba rendezni a tárgyakat, ám egy idő után megunják. Ebből látszik, hogy az illető kevésbé összeszedett, ugyanakkor próbál a szervezetlenségén változtatni. A tárgyakból és elrendezésből tudható tehát, hogy milyen ember szeretne lenni valaki, mire vágyik, milyen választásokat hozott az életében, és milyen változásokkal kellett szembenéznie.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2020. ÁPRILIS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Pénzügyek 2019. DECEMBER Így váltsd valóra vállalkozói álmod
Feladni egy biztos állást egy álom megvalósításáért sokszor őrültségnek hangzik. Mégis vannak, akik fejest ugranak az ismeretlenbe és saját vállalkozást indítanak. Ahogy példáinkból kiderül, akár ötven fölött is. Mi a sikerük titka?
Pénzügyek 2019. MÁRCIUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. JÚLIUS Öntözési szabályok nyári forróságra
A különböző növények vízigénye jelentősen eltérhet egymástól, éppen ezért nem mindegy, mikor és hogyan locsolunk. Íme, néhány hasznos tanács a megfelelő öntözéshez!
02
Szabadidő 2020. JÚLIUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
03
Szabadidő 2020. JÚLIUS Légy turista itthon! Harmadik rész: sétálj és pancsolj Eger környékén!
Eger vidéke mindent megad, amit egy kiránduláson kívánhat az ember: friss levegőt, szép tájat, műemlékeket, fürdőket, jó borokat és finom falatokat.
Menu