Szabadidő

Te mit tettél idén az állatokért?
Gondold csak el, mennyi mindent köszönhetünk az állatoknak. Az állatok világnapja alkalmából most te hozz áldozatot értük! Neked semmit, nekik mindent jelenthet egy kis gondoskodás.

Megálltál-e már, hogy eső után a járdán haladó csigát betedd a fűbe? Szórtál-e ki télen magot, hogy legyen a madaraknak ennivalójuk? Vittél-e a sarokra egy bögre tejet, hogy a kóbor cicák megihassák? Szóltál-e kedvesen a kerítés mögött síró kutyushoz, aki mellett elhaladtál?

Az állatok – néhány kivételtől eltekintve – már puszta látványukkal is boldoggá teszik az embert. A szabadság sóhajával figyeljük a madarak röptét, az erő birtokosaként csodáljuk az állatkertben sétáló ragadozók puha lépteit. Macskáink dorombolása segít az ellazulásban, míg kutyáink ugrándozása nemcsak mosolyt csal az arcunkra, hanem a közös mozgással megelőzhetünk jó pár betegséget is.

Aki igazán rajong az állatokért, gyakran nehezen tudja elfogadni, hogy a világ faunájának jelentős része nemcsak a természetet teszi teljessé, hanem az ember életét is. Hány állat születik meg pusztán azért, hogy táplálékként, ruhaként, kísérleti eszközként, használati tárgyként tegye kényelmesebbé az életünket és jóllakottabbá minket. Azokról az élőlényekről sem szabad elfeledkeznünk, amelyeket csupán hobbiból lőnek le vadászaink, vagy egyszerűen azért pusztítunk el, mert zavarják mindennapjainkat.

Október 4-én, az állatok világnapján egy pillanatra te is gondolkodj el azon, hány kellemes pillanatot és mennyi hasznos dolgot köszönhetsz az állatvilágnak.

Az Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapját eredetileg 1931-ben, Olaszországban hirdették meg, hogy elejét vegyék a vadon élő állatok pusztításának. Az Állatok Világnapja már ekkor október 4-re, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulójára esett, hiszen a ferences rend alapítója egyben az állatok védőszentje.

Az évek múlásával a figyelem már nemcsak a vadon élő állatokra terjedt ki ezen a napon. Ma már valamennyi, különösen a velünk élő állatok kerülnek a középpontba. A legtöbb állatkert ilyenkor különleges programokkal készül október első hétvégéjén, hogy még többekhez eljusson az állatok védelméről szóló üzenet. Legyen szó a Magyarországon őshonos, vadon élő, védett állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentéséről, vagy egy sérült, legyengült vagy elárvult állat megmentéséről, ezen a hétvégén sok hasznos információval gazdagíthatod ismereteidet.

Felelős állattartást a mindennapokban!

Az Állatok Világnapján és az év egészében éljünk úgy, hogy a természettel, környezetünkkel, más élőlényekkel való kapcsolatban megtaláljuk a harmóniát és a humánus együttélés módját. Hozzuk létre az élet tiszteletén alapuló állattartást, egy magasabb szintű környezeti kultúrát, hogy mi, emberek egymással szemben is hasonló elvárásokat támaszthassunk.

Október 4-én, az Állatok Világnapján Te is segíts a rászoruló állatokon. Személyes közreműködéseddel, vagy anyagi támogatásoddal. Íme néhány állatvédő szervezet!

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. AUGUSZTUS Sportolj a szabadban, szabadon!
A nyári időszak kiváló alkalmakat nyújt arra, hogy levezesd a felgyülemlett stresszt és feszültséget. Nordic walking, jóga vagy egy jó séta szabadban? Melyik való neked?
Szabadidő 2020. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
A nyár véget ért, kertünk pedig ilyenkor kezd egyre rendezetlenebbnek látszani. Némi munkával és egy-két hasznos trükkel azonban ismét régi fényében tündökölhet.
Egészség 2019. JÚNIUS A legjobb szívvédő magvak
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. NOVEMBER Itt az advent, a várakozás ideje
Ma elkezdődik az adventi időszak, a karácsonyt megelőző négy hét várakozással, készülődéssel fűszerezett napjainak sora.
02
Szabadidő 2021. NOVEMBER Sting újra Magyarországon!
Legújabb stúdióalbumának dalai és korábbi nagy slágerei is felcsendülnek majd a brit előadó legújabb turnéján.
03
Szabadidő 2021. NOVEMBER Ezért veszélyes a sorozatfüggőség!
Ez a függőség korunkban egyre többeket érint. Ismerd fel időben!
Menu