Szabadidő

Ezt látnod kell! A legviccesebb kutyaruhák
Terjed az állati jó divat: az utcákon mind többször látni kutyákat furcsa szerelésekben.

Bár még nincs nagyon hideg, a gyér (kínai kopaszkutya) vagy rövid szőrzettel megáldott kutyák (magyar vizsla, dobermann) már ilyenkor is szenvednek a hidegtől. Különösen a kis testű és/vagy vékony dongájú ebek vannak kitéve a megfázás veszélyének, mivel a kis testtömeg nem tudja megtartani a meleget – ők bizony reszketnek. A rottweiler, bár rövid a szőrzete, nem fázik, mert terjedelmes testtömege megőrzi a test melegét.

A huskynak vagy a malamutnak viszont olyan sűrű az aljszőrzete, hogy még az sem okoz neki gondot, ha szakad az eső vagy a hó, mert az aljszőrzet megakadályozza, hogy a csapadék eljusson a bőrig. Mindenesetre ha nem akarjuk, hogy kedvenceink megfázzanak, meg kell őket védeni a hidegtől. Hogyan? Hát húzzunk rájuk kabátot!

Nem elég a kutyacipő

Egyre gyakrabban látni kutyákat furcsa szerelésekben. Ha az eb egészséges, és nem kopasz, akkor egy normál sétára még télen is elég a kutyacipő (a só okozta kimaródások megelőzésére). Egyéb esetekben viszont jól jöhet a kutyaszerelés. Ma már nemcsak az amerikai sztárok kiváltsága, hogy drága ruhákba bújtatva sétáltassák a kedvenceiket. Akármennyire meglepő is, Budapesten már két helyen kaphatók a kutyák egészségét óvó kutyaruházati termékek, a forgalmazói hálózat pedig folyamatosan bővül.

És hogy milyen is egy jó kutyaruha? Mindenképpen jó minőségű anyagból készül, könnyen feladható, és fontos, hogy az állat jól tudjon benne mozogni. A minőség azért is lényeges, mert kedvenceink érzékenyek a műszálas anyagokra, és könnyen allergiás bőrgyulladást (kontakt dermatitist) kaphatnak. Ez a bőr kipirosodásával, gyulladással és szűnni nem akaró vakaródzási kényszerrel jár. Ha a vakaródzás közben a karmok alatt megbúvó baktériumok is bekerülnek a bőrbe, akkor az allergiás bőrgyulladásból könnyen gennyes bőrgyulladás alakulhat ki.

Sokan idő- vagy pénzhiány miatt más megoldást keresnek, például megpróbálják a pici gyerekek rugdalódzóját feladni kedvencükre. Ilyenkor azonban szembesülniük kell azzal, hogy bizony a kutya anatómiája merőben eltér a gyerekétől. Külön szabásminta kell a kanok és a szukák számára.

Baj, ha gubancos lesz a szőr

Egy jó kutyaruha nem akadályozhatja az állatot sem a mozgásban, sem a dolga végzésében. Szempont az is, hogy a ruha ne készüljön durva vagy nehéz anyagból, mert könnyen összegubancolhatja és összetörheti a szőrt.

Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, és van egy kis kézügyességünk, mi magunk is horgolhatunk vagy varrhatunk egy csinosabb darabot, méghozzá méretre. Mivel szabásminta nem kapható, ebben magunkra – a képzelőerőnkre és ügyességünkre – vagyunk kénytelenek hagyatkozni. Ma már Magyarországon is árulnak kutyahátizsákot. Jó dolog, ha a kutya cipeli a „saját ruháját”. Ha valami extrát szeretnénk, bele is hímeztethetjük kedvencünk nevét a pulóverébe. Ez sokak számára már túlzásnak tűnik, de vannak, akik a fanyalgásokkal nem sokat törődnek.

Nem kell mindig divatozni!

Adjunk bármit is kedvencünkre, sose felejtsük el, hogy a cél nem a kutya kidíszítése, hanem egészségének megőrzése. Az öltöztetést semmiképpen ne vigyük túlzásba: ha az állat megszokja, később könnyen megfázhat nélküle, hiszen a természetes ellenálló-képessége lecsökken. Ha mértékletesen használjuk a kutyaruhát, abból baj nem lehet, és segít megelőzni néhány problémát (megfázás, kennelköhögés). A túlöltöztetés viszont legalább olyan káros, mint a só az utakon, vagy a (kutya)hideg. És bármekkora is a kísértés, ne csináljunk a kutyából "bohócot".

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2020. OKTÓBER A séta a legjobb mozgásforma
A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.
Szabadidő 2019. OKTÓBER Te mit tettél idén az állatokért?
Gondold csak el, mennyi mindent köszönhetünk az állatoknak. Az állatok világnapja alkalmából most te hozz áldozatot értük! Neked semmit, nekik mindent jelenthet egy kis gondoskodás.
Egészség 2019. JÚLIUS Gyógyító kedvenceink
Az állatok gyógyító erejét több kutatás igazolja. A terápiás lehetőségeket napjainkban egyre több területen alkalmazzák: gyógypedagógiában, kórházi betegek felépülésében, tanulási nehézségek leküzdésére szolgáló programokban és egyes pszichiátriai foglalkozásokban.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. ÁPRILIS Megdöbbentő sérülések
Volt már olyan érzésed, amikor rosszul léptél, és legurultál pár lépcsőfokot, hogy ennyire szerencsétlen egyszerűen nem lehetsz?
02
Szabadidő 2021. ÁPRILIS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
03
Szabadidő 2021. ÁPRILIS 11+1 locsolóvers - minden eshetőségre
A húsvéti locsolkodás mit sem ér locsolóvers nélkül! A ma is élő néphagyomány bámulatosan nagy tárházából válogattunk.
Menu