Szabadidő

Sportolj a szabadban, szabadon!
A nyári időszak kiváló alkalmakat nyújt arra, hogy levezesd a felgyülemlett stresszt és feszültséget. Nordic walking, jóga vagy egy jó séta szabadban? Melyik való neked?

Habár az időjárás kissé szeszélyes mostanában, azért olykor-olykor sikerül eltalálnia az évszakok sorrendjét, így néha mi is örülhetünk a nyárnak. NYÁR: így, csupa nagybetűvel, végtelen éggel, tapintható forrósággal, nyárillattal, Balatonnal, vízparttal, fröccsel és szabadsággal.

Ilyenkor legtöbbünkben feltámad egy jól ismert motoszkáló érzés, a mehetnék jóleső feszültsége. Csak elindulni, menni, ki a szabad ég alá, és átadni magunkat a legszabadabb évszaknak.

Le a feszültséggel, elő a D-vitaminnal

Ez az időszak jó alkalom arra, hogy levezessük a felgyülemlett stresszt és feszültséget. Akár nyaralás közben vagy csak úgy, egy szabad délutánon a városban, vegyük az irányt valamelyik kis zöld oázis felé, ragadjuk meg az alkalmat, és mozogjunk egy kicsit. Az aktív kikapcsolódásnak ugyanis a szabad ég alatt köztudottan számos jótékony hatása van, élen a kiadós D-vitamin-kúrával.

Hagyd magára a beárnyékolt lakást, felejtsd el a lehangoló konditermeket, és – amennyiben a fővárosban laksz – célozd meg a Margit-szigetet. Ha a szerencsésebbek közé tartozol, elég, ha csak a saját kertedbe sétálsz ki. Néhány mély szippantás a friss levegőn, és szinte azonnal érezheted, hogyan távozik a stressz az izmaidból.

Ha a nyári természetet választod az aktív kikapcsolódás színhelyéül, nemcsak a stressz ellen tehetsz, de még a nikotinfüggőségtől is könnyebben megszabadulhatsz. Már napi tíz perc mozgás is hatásos lehet a cigaretta elleni küzdelemben, hiszen megváltoztatja a az agyi aktivitást, ami segít a leszokásban.

A gerillajóga és társai

Ma már egyre több érdekes sport közül választhatsz, nem kell feltétlenül a sokak számára unalmas és megerőltető futás magányában sínylődnöd: például gerillajóga-csoporthoz is csatlakozhatsz, amellyel mindig más helyen és időpontban fejlesztheted rugalmasságodat.

Ha pedig a keleti harcművészetek mellett tennéd le voksodat, nem kell tovább keresgélned, mert a városligeti tajcsi-edzéseken megtalálhatod a számításaidat. A mozgásrendszer egy taoista szerzetes által összeállított egészségmegőrző gyakorlatsor. A 108 lépésből álló taoista tajcsi mozgássorozat végzése során a helyes légzés és az egyensúly megőrzése van a fókuszban.

A 80-as években bukkant fel a nordic walking, más néven síjárás, amely az idősebbek számára is ideális lehet, hiszen síbotok segítségével kíméletesen, mégis hatékonyan fejleszti az állóképességet és a mozgáskoordinációt, a gyaloglás egyszerűségét ötvözve, a síelés pozitív hatásaival.

Ha a krolfot választod, olyan labdajátékkal ismerkedhetsz meg, amely a golf és a krokett keresztezéséből is születhetett volna, ugyanúgy ütőkkel és labdával játsszák, csak kevésbé költséges, és szabályos pálya sem szükséges hozzá. A petanque pedig egy francia golyójáték, amelyben a játékosoknak arra kell figyelniük, hogy minél közelebb juttassák golyóikat az Öcsi nevű központi golyóhoz.

De talán nincs annál szórakoztatóbb és aktívabb mozgás, mint az unokákkal sétálni játszani a szabadban.

Akár a hagyományos, akár a rendhagyóbb időtöltések közül válogatsz, a lényeg, hogy élvezd a nyarat, és tölts minél több időt a természetben.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2020. OKTÓBER A séta a legjobb mozgásforma
A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.
Szabadidő 2018. DECEMBER Tartsd mozgásban az életed!
Pót- vagy rutincselekedetekkel telnek el időskorod napjai, holott tudod, hogy ez magatartás a leépülés felé visz? Ha nem erre vágysz, akkor tervezd meg a jelened, hogy élhető legyen a jövőd!
Szabadidő 2018. DECEMBER Milyen mozgásformát válassz?
A testedzés módszere eltérő a keleti és nyugati kultúrákban. Találd meg, melyik ideális számodra!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. OKTÓBER 5 meglepően trükkös szőlőrecept
Tudod, miért egészséges a szőlő? És van már ötleted, milyen húsételt vagy desszertet készíts belőle? Nekünk van.
02
Szabadidő 2020. OKTÓBER A szabadság ünnepén
Olvasd el 1956 egyetlen örökérvényű és megfellebbezhetetlen üzenetét Bibó Istvántól, és emlékezz a zsarnokságra Illyés Gyula soraival!
03
Szabadidő 2020. OKTÓBER 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
Menu