Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A februári szürkeséget ezúttal nem nehéz, súlyos ételekkel, hanem egy kis színterápiával űzzük el: köztudott, hogy az élénk, vidám színek enyhítik a depressziót és a rosszkedvet.
Rengeteg olyan téli zöldség létezik, amelyek színe már önmagában felidézi a nyár és a napsütés reményét – mindehhez pedig nem kell feltétlenül a mélyhűtőbe nyúlnod. A sárga sütőtök, az élénkzöld brokkoli és a pink cékla ráadásul kiemelkedően értékes alapanyag: frissek, fogyasztanak, tele vannak vitaminnal és tápanyagokkal, gazdagok rostban, csupán elkészítésükhöz szükséges egy kis fantázia.
Ezek is lehetnek ugyanakkor – nyári színeik ellenére – téliesen melengetők.
Céklarizottó
Hozzávalók (4 személyre):
fél kg cékla
1 vöröshagyma
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
25 dk kerek szemű rizs
8 dl zöldségleves
reszelt parmezán
egy marék dió
madársaláta
só, bors
A céklát mosd meg alaposan, csepegtesd be olívaolajjal, csomagold alufóliába, majd 180 fokos sütőben egy óra alatt süsd puhára. Ha kész, húzd le a héját, és kockázd fel (lehetőleg gumikesztyűben). Egy nagy és mély serpenyőben hevíts olajat, párold meg rajta az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, add hozzá a rizst, majd merőkanalanként a felforrósított levest. Folyamatos keverés mellett mindig éppen akkor add hozzá az újabb kanálnyi levest, amikor az előzőt már beszívta. Ha félig kész, add hozzá a cékla felét, majd folytasd a leves adagolását, míg a rizs éppen puha nem lesz. Ekkor keverd bele a maradék céklát, zárd el alatta a lángot. Szórd meg parmezánnal, az összetört dióval, friss madársalátalevéllel és tálald.
Lencsés-répás, fűszeres egytál
Hozzávalók (4 személyre):
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél kg krumpli
5 szál sárgarépa
2 evőkanál currypor
1 liter zöldségleves
10 dkg vörös lencse
olívaolaj
joghurt
friss petrezselyem
Egy mély serpenyőben hevíts olívaolajat, és párold meg rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá az áttört fokhagymát is. Keverd mellé a felkarikázott répát, a felkockázott krumplit, és kevergetve, nagy lángon pirítsd pár percig. Öntsd a zöldségekre a levest, add hozzá a curryt, forrald fel, majd add hozzá a lencsét, és alacsony lángon, fedő alatt rotyogtasd 20 percig, illetve míg minden zöldség puha nem lesz. Tálald natúrjoghurttal, apróra vágott friss petrezselyemmel.
Grillezett sütőtöksaláta csípősen
Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg sütőtök
3 nagy fej lila hagyma
ruccola vagy más friss salátalevél
Feta vagy más sós sajt
olívaolaj
só, bors
ecet
1 friss vagy 1 evőkanál szárított csili
A sütőt melegítsd elő 180 fokosra, pucold meg és kockázd fel a sütőtököt, szórd mellé a vastagabb karikákra vágott lila hagymát, sózd, borsozd, locsold meg kevés olívaolajjal, és süsd puhára a sütőben kb. 15 perc alatt. Hagyd langyosra hűlni, majd tálald a salátalevelekre, morzsold rá a sajtot, és locsold meg az olajból, ecetből és csiliből kevert öntettel.
Roppanós brokkoli mandulával és sajttal
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg brokkoli
20 dkg kék sajt
10 dkg mandula
4 tojás
3 dl tejföl
só, bors
A brokkolit főzd 4 percig sós, lobogó vízben, majd csepegtesd le. A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. Az elmorzsolt sajtot keverd el a tejföllel, a felvert tojással és a durvára tört mandulával, sózd, borsozd. Tűzálló tálban helyezd egymás mellé a brokkolirózsákat, öntsd nyakon a tojásos-sajtos keverékkel, és süsd 25-30 percig, illetve addig, amíg aranyszínű nem lesz. Ez az ízletes étel sültek mellé köretként is kiváló.


