Egészség

A szuperzöldség titka
Közismert, mennyire egészséges étel a brokkoli. De miért számít szuperzöldségnek?

A kilencvenes évek elején az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói dr. Paul Talalay vezetésével izoláltak egy olyan kénvegyületet, a szulforafánt, amely a káposztafélékben, különösen pedig a brokkoliban, brokkolicsírában előforduló glukorafaninból keletkezik.
Azóta számtalan vizsgálatot végeztek már, amelynek célja a szulforafán, illetve annak előanyaga, a glukorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt, és gyakorlatilag igazolódott az eredeti feltevés; a méregtelenítő enzimek leghatásosabb természetes serkentője, hosszan ható antioxidáns, a szervezet sav–lúg egyensúlyát helyreállító anyag, amely véd az elsavasodástól. Így a vér, a vérerek és számos más, létfenntartó szervünk egészségére vigyáz.

Azon betegségek listája, amelyek megelőzhetők általa vagy kezelésükben hatékony segítséget nyújthat, igen hosszú – daganatos megbetegedések, gyulladások, gyomorfekély kialakulása –, de olyan, a hétköznapi életünket jelentősen befolyásoló tünetek ellen is remekül beválik, mint pl. az erős fejfájás.

Legfőbb ellenségünk; az oxidatív stressz

Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, ráadásul a nagyvárosi élet következményeként ezeket a szennyezett levegővel is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak – ez sejtjeink károsodását idézi elő –, ezért megbetegítenek, öregítenek, amit a szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal persze igyekszik valamelyest ellensúlyozni. Ezt támogathatja nagyon hatékonyan a szulforafán mint erős antioxidáns tápanyag; védi a sejtjeinket, ellensúlyozza a szabad gyökök károsító hatásait.

Anyag, ami van is, nincs is

A brokkoliban és annak csírájában található tehát meg a szulforafán, azaz egészen pontosan annak előanyaga, a glukorafanin, mely kétféle módon képes szulforafánná alakulni.

Amikor a nyers brokkolit megrágjuk, a benne található enzimek hatására jön létre. Ha azonban már főzzük vagy pároljuk a zöldséget, ezek az enzimek elpusztulnak, ám a szervezetnek erre is van megoldása.

Ez az enzim ugyanis megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glukorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt brokkoli esetében is. Így persze már birtokában vagyunk a csodás anyagnak, ám ahhoz, hogy hatását minden áldott nap kifejthesse, gyakorlatilag előírhatunk magunknak egy élethosszig tartó, napi szintű nyers vagy párolt brokkolidiétát – fél-háromnegyed kilós mennyiségben az elegendő hatásért!

Szépségdiéta brokkolival

A sötétzöld zöldségek (mint például a brokkoli vagy a spenót) antioxidáns tartalmuk miatt minden szépségdiéta fontos szereplői. A fogyásban azért segítek, mert komplex szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek lassan szívódnak fel, így lassabban emelik a vércukorszintet is. Tehát ha brokkolit eszel, emiatt később leszel éhes. Ezenkívül a brokkoli gazdag C-vitamin-, folsav- és bétakarotin-forrás, és fontos szerepet játszik a már említett betegségek megelőzésében. Nemcsak a brokkoli rózsája, hanem a szára is ehető. Mivel a magas hő hatására veszít értékes hatóanyagaiból, inkább párold, mint főzd. Kuktában készítve azonban megőrizheted a benne lévő vitaminokat.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2020. MÁJUS A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Egészség 2020. FEBRUÁR Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
Egészség 2019. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
éppen olvassák
01
Egészség 2020. SZEPTEMBER Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.
02
Egészség 2020. SZEPTEMBER Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2020. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Menu