Pénzügyek

Rossz pénz nem vész el. Hanem?
A forintbankjegyeket mint törvényes fizetőeszközt Magyarországon mindenki köteles elfogadni – a sérült, a nehezen felismerhető és a forgalomból bevont bankjegyek kivételével.

Kényelmetlen és bosszantó is lehet, ha fizetni akarsz, de valamiért nem fogadják el tőled a pénzt, zavar támad a mindennapos rutinban. Nem biztos, hogy jogos a bosszankodásod. Például itt van az az eset, amikor valami apróságért nagy pénzzel akarsz fizetni, valójában esetleg csak fel akarsz váltani egy nagyobb címletet, de a kereskedő ezt elutasítja azzal, hogy nem tud visszaadni. Ne háborodj fel, megteheti.

A különféle automatáktól, önkiszolgáló pénztárgépektől sem várhatod el feltétlenül, hogy bármely forgalomban lévő címlet elfogadására alkalmasak legyenek. És van a másik véglet is, amikor a felgyűlt aprótól akarsz egyszerre megszabadulni. Ha ötven darabnál több érmével akarsz fizetni, azt a kereskedő nem köteles elfogadni, csak a hitelintézetek és a posta. De ezek múló kellemetlenségek, a húszezrest majd felváltod a következő helyen, a fémpénztől is sikerül apránként megválnod, az viszont már macerásabb, ha azért nem fogadják el tőled a pénzedet, mert sérült, hamis vagy már nem érvényes.

Lyukas, szakadt, szennyezett

A nehezen felismerhető és sérült bankjegyek, valamint érmék elfogadása nem kötelező, de nem is tilos. A kereskedők saját üzletpolitikájuknak megfelelően dönthetnek arról, hogy vásárlóiktól elfogadják-e az ilyen bankjegyeket és érméket. A hitelintézetek és a posta címletváltás keretében kötelesek átvenni, de előfordul, hogy címletazonos cserére, illetve fizetésül is elfogadják a sérült bankjegyeket és érméket. A Magyar Nemzeti Bank költségmentesen átváltja hibátlanra a nehezen felismerhető és sérült fizetőeszközöket lakossági pénztárában (Budapest V., Kiss Ernő u. 1.).

Hiányos az a lyukas bankjegy, amelynek felületén legalább egy látható, 10 négyzetmilliméternél nagyobb területű lyuk van, valamint az a csonka bankjegy, amelyből 3 milliméternél nagyobb rész hiányzik. Sérült az olyan bankjegy, amelynek állapota fizikai vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, például a vegyszerrel, biológiailag vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, vagy kimosták. Hiányos, sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha több mint 50 százalékát benyújtják, akár több darabban is, ha bizonyíthatóan mind ugyanannak a bankjegynek a darabjai.

Hamis, érvénytelen

Hamisgyanús bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Ha a valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, át kell adni szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy az Magyar Nemzeti Banknak. Ez nem tréfadolog, a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozása bűncselekmény. Az is, ha valaki jogszerűen és jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, utólag azonban észreveszi, hogy hamis, de ennek tudatában mégis megpróbálja elpasszolni.

A forgalomból bevont bankjegyek és érmék a bevonás határnapján elvesztik törvényes fizetőeszköz jellegüket, így akkortól elfogadásuk már nem kötelező, de nem is tilos. A Magyar Nemzeti Bank a bevont bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 20 évig, az érméket pedig 5 évig névértéken átváltja törvényes fizetőeszközre.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2020. MÁJUS Fogd meg a pénzt a konyhádban!
A konyha nemcsak az egyik legfontosabb hely a legtöbb család életében, hanem talán a legtöbb lehetőséget is kínálja arra, hogy pénzt takaríts meg egyszerű és hatékony módon.
Pénzügyek 2019. SZEPTEMBER Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Pénzügyek 2019. JÚLIUS Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2021. MÁJUS Nyelvtanulás? Sosem késő
Bizonyos életkoron túl már nem lehet idegen nyelvet elsajátítani? Bizonyítsd be magadnak és környezetednek, hogy ez tévhit!
02
Szabadidő 2021. ÁPRILIS 6 érdekes tény a mosolyról
Egy jól időzített, őszinte mosoly szinte minden bűnt eltöröl. Bearanyozza a napot, boldogsággal és szeretettel tölt el. Mégis mintha eltűnt volna...
03
Egészség 2021. MÁRCIUS Mire számíts az óraátállítás után?
Kikészít a nyári és téli időszámításra áttéréskor a belső órád kényszerű átállítása? Nem vagy egyedül!
Menu