Pénzügyek

Fogd meg a pénzt a konyhádban!
A konyha nemcsak az egyik legfontosabb hely a legtöbb család életében, hanem talán a legtöbb lehetőséget is kínálja arra, hogy pénzt takaríts meg egyszerű és hatékony módon.

Semmi felfordulás, semmi extra beruházás, csak egy kis figyelem, józan megfontolás és előrelátás kell ahhoz, hogy ne költs többet a konyhai dolgokra, mint amennyit szükséges. Vannak a spórolásnak jelentősebb tételei, hiszen ma a konyhában számtalan kisebb-nagyobb eszköz és gép könnyíti meg a dolgodat, s ezek egyikét sem örök életre tervezik. Amikor le kell cserélni őket, jó, ha az energiatakarékosság is szerepel a kiválasztás szempontjai közt. Ezt még megfejelheted azzal, hogy amit csak tudsz, ésszerűen, nem pazarló módon használsz, apró trükkökkel is meg lehet fogni a különben haszontalanul elguruló forintokat. Tessék, csak néhány példa, hideg is, meleg is.

Hűtve, fagyasztva

Ha 20-30 éves a hűtőszekrényed, a fagyasztód, ideje megválnod tőle, még ha látszólag nincs is semmi gond vele. A mostaniak áramfogyasztása alig több mint fele a régiekének. A fagyasztóláda átlagosan 15 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint a fagyasztószekrény. És ha már külön fagyasztód van, felesleges olyan hűtőszekrényt venned, amelynek egyik része mélyhűtő: ezzel akár 20 százalék energiát is megtakaríthatsz.

Mindig csak akkora hűtőszekrényt vásárolj, amekkorára szükséged van, személyenként 40-50 literes térfogattal szokás számolni, egy embernek pedig elég egy 100-140 literes hűtőszekrény. 100 kihasználatlan liter egy fagyasztószekrényben egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát jelent.

Soha ne állítsd a hűtő- vagy fagyasztószekrényt fűtés, tűzhely közelébe vagy olyan helyre, ahol süti a nap. Általánosan érvényes szabály, hogy minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál alacsonyabb lesz az áramfogyasztása. Az is fontos, hogy a hűtőd hátuljáról se feledkezz meg, maradjon szabadon, és a szellőzőrácsot is tartsd tisztán, mert ha a készülék hátul nem tudja megfelelően leadni a hőt, az is megnöveli az energiafogyasztását.

Még azzal is spórolhatsz, ha rendet tartasz a hűtőben. Ha mindent a helyén találsz, nem tartod nyitva hosszan az ajtaját, és nem nyitogatod folyton, hanem egyszerre veszel ki mindent, amire éppen szükséged lesz.

Sülve, főve

A sütés-főzés szintén ígéretes terepe a takarékosságnak. Ha például hőlégkeveréses a sütőd, akkor – hacsak nem kelt tészta készül – figyelmen kívül hagyhatod azt az utasítást a receptben, hogy előmelegített sütőbe tedd a készülő ételt. Ezzel ötödével is csökkenhet a sütés költsége. A hőlégkeveréses sütőkben egyszerre több szinten is sülhetnek a fogások, egymással párhuzamosan akár többféle is. A hőkihasználás így a leggazdaságosabb. Ha az étel sütési ideje több mint 40 perc, akkor nem kell megvárnod, míg teljesen elkészül, hanem 5-10 perccel korábban kikapcsolhatod a tűzhelyet, a maradékhő így is készre süti.

Főzéskor próbáld ki, hogy kevesebb vizet használsz. Inkább tegyél fedőt az edényre, és persze ne emelgesd állandóan, hogy aláless, vagy megkóstold, ami készül. Ha ezt nehezen bírod ki, gondolj gyermekkorunk népszerű edényére, a kuktafazékra! Azok a jellegzetesen bumfordi, a tűzhelyen félelmetesen sistergő alumíniumkukták már sehol sincsenek, de persze most is lehet kapni, sokkal szebbeket.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. MÁRCIUS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
Egészség 2023. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu