Pénzügyek

Digitálisan is tudni kell elválni
Egy szakításkor életünk digitálisan összefonódó szálainak gondos szétválasztására is ügyelnünk kell, különben nem várt kellemetlenségekkel szembesülhetünk.

Mióta a digitális eszközök, a hálózatra kapcsolt berendezések beköltöztek a mind okosabbá váló otthonokba, könnyen vissza lehet élni velük. Az esetek döntő többségében a férfi állítja be, kezeli a készülékeket, ez jellemzi manapság a párok munkamegosztását. Egészen a szétválásig.

Nem minden párkapcsolat végződik egymás bántásával, a volt házastárs, élettárs újrakezdett életének megnehezítésével. Ám minél több okostelefon, okos eszköz vesz bennünket körül, annál több zaklatási forma veszélyeztethet.

Mi sem természetesebb, mint hogy egy kapcsolat felfelé ívelő szakaszában, a szinte tökéletes bizalom légkörében a férfiak egyedül állítják be a routert, az okostelefon PIN-kódját, a számítógép, a laptop jelszavát. Ki óvatoskodna, amikor a boldog pár még a Facebook-fiók profilfotóját is közös képre cseréli, s az e-mail jelszavakat (helytelenül) a legtermészetesebb módon megosztja egymással? Míg a kapcsolat felhőtlen, ki figyel oda arra, hogy a lakásban a férfiak állítják be az egyre okosabb háztartási készülékeket?

Ezért aztán a legtöbb nő teljesen tanácstalan, mit is kellene tennie, ha a lakásban csak az esetleg hirtelen eltávozott férfi jelszavaival lehet a beállításokat megváltoztatni. Amelyek megjegyzésére, felírására a pár hölgytagja nem fordított figyelmet.

Ma már az új tévé legtöbbször okos, hisz „buta” szinte már nem is kapható. Arra a készülékre, amit csak a nagy és szép képernyője miatt vásároltak meg, már távolról is be lehet lépni – akár egy számítógépre –, jelszó és megfelelő paraméterek ismeretében. De távolról vezérelhetők az okos otthonok különböző egységei is: a világítás, a fűtés–hűtés, a konyhai eszközök, a háztartási gépek, a zene- és videolejátszók.

Ismert történet azé a nőé, akit azzal zaklatott volt élettársa, hogy az éjszaka közepén, váratlan pillanatokban rockzenéket kezdett el lejátszani a lakás audiorendszerével. De őrületbe kergetheti az elköltözött társ volt párját hálószobája jegesre hűtésével, majd kánikulaira fűtésével: ez simán megtehető az internetre csatlakoztatott légkondicionáló berendezés segítségével, amelyet távolról irányíthat egy okostelefonra telepített alkalmazással. De interneten meg lehet változtatni a számzáras ajtó, riasztóberendezés kódját, módosítani a termosztát beállításait, lekapcsolni a világítást, vagy elindítani a kertben a locsolórendszert.

Minél fejlettebb digitális technika áll rendelkezésre, annál nagyobb a visszaélés lehetősége a digitális eszközökkel.

A szakítás utáni digitális tortúrában a nőknek a legtöbb bajt a túlzottan sokat tudó, minden magántitkot – levelezést, dokumentumot, banki adatokat, jelszavakat – elérő okostelefonok okozzák.

Nem árt tehát elővigyázatosnak lenni: egy párkapcsolatban ugyan senki se legyen bizalmatlan, de mindenki legyen tisztában digitális eszközeinek használatával: jelszavával, kódjával, irányításával! A legboldogabb pár se használjon közös Facebook-fiókot, ne ossza meg jelszavait, PIN-kódjait. A felhőtlen örömben is hagyjon mindenki helyet magánéletnek, beleértve a digitális magánéletét is.

5 alapszabály: miként szakítsunk digitálisan is?

Ha egy párkapcsolatban bekövetkezne a válás, az elválás, a digitális szakítás is legyen ott a kötelező lépések között.

  1. Cseréljük le a levelezéshez és a közösségi oldalakhoz tartozó jelszavakat, állítsunk be kétlépcsős azonosítást. Még akkor is, ha úgy véljük, külön jelszavunk volt.
  2. Változtassuk meg az otthoni wifi jelszavát, a routerét állítsuk vissza alapállapotra, majd adjunk neki új, kitalálhatatlan kódot! Ha nem sikerül a módosítás, kérhetjük internetes szolgáltatónk segítségét.
  3. A kütyük – okostelefon, laptop, számítógép – jelszavát azonnal változtassuk meg, az okos otthonok eszközeivel pedig egyenként kell foglalkozni az okostévétől a légkondicionálón, termosztáton, hangrendszeren át egészen a robotporszívóig.
  4. Ha használunk megosztott felhőszolgáltatásokat – iCloud, Google Drive és társai –, változtassuk meg a kódokat, készítsünk új fiókokat. Töröljük az intim képeket, videókat!
  5. Ha a felsorolt lépéseket nem sikerül végrehajtani, s okunk van feltételezni, hogy volt párunk nem viselkedik tisztességesen a szakítás utáni időszakban, áramtalanítsuk a készülékeket, és minél hamarabb hívjunk szakembert.
szerző: Bíró Zoltán István
Pénzügyek 2020. SZEPTEMBER Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2019. JÚNIUS Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Pénzügyek 2019. ÁPRILIS Hogyan viselik a férfiak a nyugdíjat?
Állítólag a tevékeny férfiak nehezebben bírják a nyugdíjba vonulást, mint a nők. Feleslegesnek érzik magukat, nem találják a helyüket.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2020. SZEPTEMBER Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
02
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
03
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Hihetetlen: az arany a csillagokból származik
Mindig is titokzatosság lengte körül, hogyan keletkezett az arany a világegyetem kialakulása során, és most megvan a válasz!
Menu