Pénzügyek

A palackba zárt befektetés
Ha ígéretes befektetést keresel, esetleg megéri bort vásárolni. Egy jobb évjárat esetében 30-40 százalékos éves hozam is elérhető. Persze nem árt alaposan tájékozódni, mielőtt erre az új terepre merészkedsz.

A befektetési célú borvásárlás helyszíne természetesen nem az italbolt, az áru tárolásának helye nem a poharad, de még csak nem is az otthoni kamrapolc. Nyilván fellobbantja lelkesedésed lángját, ha arra gondolsz, hogy egyetlen palack háború előtt beszerzett tokaji aszú ma akár félmillió forintot is érhet, de ne számíts arra, hogy nem kell alaposan tájékozódnod és felvértezned magad ismeretekkel, ha erre a számodra új terepre merészkedsz. Leendő befektetőként tudnod kell, hogy bármilyen értékes is, egy borospalack kevéssé likvid eszköz, nagyobb borvagyon készpénzre váltása akár hónapokat is igénybe vehet. Az üvegek szállítása és tárolása is speciális figyelmet és hozzáértést követel.

Azt sem árt meggondolnod, hogy a világ borainak mindössze egy százaléka a befektetési minősítésű bor. És itt nem arról van szó, hogy leemelsz kíváncsiságból egy palackot a polcról a boltban, aztán ha megkóstolod, és kiderül, hogy mellényúltál, az csak annyi, hogy ilyet máskor nem veszel. A különleges, befektetésre alkalmas borok jellemzője, hogy eleve korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, és idővel javul a minőségük is. Így folyamatosan bővül irántuk a kereslet, ellenben a kínálat egyre csak szűkül, ennek eredménye az átlag feletti hozam.

A jó bor titka

Befektetésre hagyományosan a bordeaux-i pincészetek borait ajánlják. Ezeknek a boroknak már kialakult a másodlagos piacuk, így a profitrealizálás sem okozhat komolyabb gondot, ha a szükség úgy hozza. 

A legjobb 30 borból évente átlagosan ötszázezer palackot állítanak elő, aminek természetesen komoly árfelhajtó hatása van. Ugyancsak megbízhatók a Burgundia pincészeteiből kikerülő borok. Ezek másodlagos piaca is meglehetősen jól szervezett, és az évszázadok során kialakított szigorú termelési szabályok, valamint termelési korlátok garantálják a növekvő hozamot.

Természetesen lehet találni jó befektetést más régiók pincészeteiben előállított borok között is, de ezeknél már hangsúlyos kérdés, hogy tudjuk-e őket később értékesíteni a remélt áron. A magyar borok közül mindenekelőtt a tokaji borkülönlegességek ajánlhatók gyűjtésre és palackos érlelésre. Egy megbízható pincészet szép évjáratból származó hatputtonyos aszújának a világon egyedülállóan hosszú életpályája lehet: kétszáz éves korában még teljesen élvezhető lesz. Nem is beszélve a natureszenciának nevezett nektárról, amely állítólag 400 évig is eltartható.

Csak semmi változás

Ha nem kalandra vágysz, hanem minél kisebb kockázatú befektetésre, akkor alapszabály, hogy csak jól menedzselt, világhírű borászatok boraiba fektess, mert csak ez ígérhet értéknövekedést, és csak megbízható, ellenőrizhető forgalmazóktól vásárolj. A megvásárolt bort pedig professzionális módon kell raktározni, állandó, 70 százalékos páratartalmú és 12-14 fokos hőmérsékletű környezetben őrizve a palackokat, mert ez a garanciája annak, hogy kincset érő tartalmuk a vásárlás után se veszítsen a minőségéből, sőt az az elvárt módon javuljon az alatt az 5-25 vagy akár még több év alatt, amíg a csúcsra ér.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Pénzügyek 2020. NOVEMBER Így válassz a befektetések közül!
Ha komolyan törődsz a pénzeddel, akkor nem a legegyszerűbbet keresed ki a befektetési lehetőségek kínálatából, hanem a neked legmegfelelőbbet.
Pénzügyek 2020. OKTÓBER Láthatatlan pénz
A csak digitálisan létező virtuális fizetőeszközök, a kriptovaluták nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így kockázatuk a laikus számára felmérhetetlen.
Pénzügyek 2019. DECEMBER Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet!
éppen olvassák
01
Egészség 2021. MÁRCIUS Mire számíts az óraátállítás után?
Kikészít a nyári és téli időszámításra áttéréskor a belső órád kényszerű átállítása? Nem vagy egyedül!
02
Szépség 2021. MÁRCIUS A világ leghíresebb ruhadarabja
“Bárcsak én találtam volna fel a farmert. Van benne kifejezőképesség, szerénység, szexepil, egyszerűség – minden, ami remélem a saját ruháimban is megvan” – fogalmazott a híres divattervező, Yves Saint Laurent.
03
Pénzügyek 2021. FEBRUÁR Egy érzés, mely megváltoztatja életed
A hála átélése olyan hatékony, hogy későbbi sorsunkat is befolyásolja. Közelebb visz céljainkhoz és a testi-lelki egészséghez.
Menu