Pénzügyek

Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.

Egyre több történetet hallani átvert nyugdíjasokról, hiszékeny nőkről és férfiakról, akik önszántukból sétálnak bele számító, jól felkészült és tökéletesen gátlástalan csalók csapdáiba. Azt gondolod, ilyesmi veled nem fordulhat elő? Ha beleképzeled magad az alább elmesélt történetek kárvallottjainak helyzetébe, korántsem biztos, hogy te nem hasonlóan cselekedtél volna.

Robbanékony vízvezeték?

Anna, a 64 éves, nyugdíjas művésznő egy napon telefonhívást kapott. Egy rendkívül izgatott férfihang kétségbeesetten kérte a segítségét. Azt mondta, egy házban laknak, ezért fordul hozzá. A társasház állapota életveszélyessé vált, állította, bármikor felrobbanhatnak a vízvezetékek. Olyan lakót keresnek, aki azonnal adni tud két és fél millió forintot a felújításra, hogy elkerüljék a katasztrófát.

Anna nyomban felajánlkozott, majd ő kifizeti a szükséges összeget. A fiatalember megkérte, hogy sürgősen menjen el a pénzért a bankba, és visszafelé a kapualjban adja át neki az összeget, hogy ő gyorsan cselekedhessen. A bankban az ügyintézők furcsállották a hirtelen, nagy összegű készpénzfelvételt, és többször is megkérdezték, mire akarja használni. Anna nem törődött az aggodalmukkal, kivette a pénzt, és a ház kapujában átadta a sietve érkező és távozó fiatalembernek. Amikor hazaért, felhívta az unokáját, és elmesélte, mi történt – ekkor állt össze benne a történet: ekkor értette meg, hogy becsapták.

Életmentő műtét?

Katit szintén egy zaklatott hangú fiatalember hívta fel telefonon. Azt állította, kórházból telefonál, ahová az asszony balesetet szenvedett fiát szállították be. Az állapota életveszélyes, sürgősen meg kell műteni, ehhez azonban szükség van 3 millió forintra. Kati pánikba esett, és gondolkodás nélkül adta át a pénzt az idegennek. Csak ezután jutott eszébe, hogy felhívja a fiát, aki természetesen a legteljesebb épségben dolgozott a munkahelyén, mit sem tudva állítólagos balesetéről.

A csalók fantáziája végtelen

A történetek a végtelenségig sorolhatók. Van, akit az utcán azzal szólítottak le, hogy ismerősük kamionbalesetet szenvedett, mentőhelikopteren kell elszállítani, ezért sürgősen szükség van 1 millió forintra. Néhány éve történt, hogy ismert művészeket és tudósokat kerestek meg a hírrel, hogy életműdíjra jelölték őket, ám ehhez devizaszámlát kell nyitni számukra, amely csak jelentős tőkével indítható. Összesen mintegy 50 millió forintot csaltak ki így hiszékeny művészektől. Máskor régi kedves ismerősnek adják ki magukat az utcán, bűntudatot, majd szánalmat ébresztve áldozatukban, és sürgős segítséget vagy pénzt kérnek. Az utóbbi időben megszaporodtak azok az esetek, amikor a gyanútlan áldozat bajba került unokájának adják ki magukat a telefonon jelentkező csalók, és kérnek segítséget: pénzt természetesen.

Következő cikk

Trükkök

A csalók egyik fajtája, mint a fenti történetek szereplői, valamilyen indokkal azonnal pénzt kér. A másik arra keres ürügyet, hogy bejuthasson a lakásodba, majd ott, a figyelmed elterelve rabolja el készpénzed vagy értéktárgyaid. Gyakran villany-, víz- vagy gázóra-leolvasónak adják ki magukat. Máskor örömmel értesítenek, hogy nyertél egy számodra ismeretlen játékban. Esetleg valami olyasmit jöttek megszerelni, amihez nem hívtál szerelőt. A leggyakoribb esetben visszautasíthatatlanul kedvező ajánlatuk van számodra egy akciós termékre vagy szolgáltatásra. Amint bejutnak a lakásba, felmérik a terepet, kifigyelik, hol tarthatod az értékeidet, és miközben te kiugrasz egy pohár vízért, kirabolnak. Még gyanúsabb, ha többen vannak, ilyenkor az egyik a figyelemelterelésért, a másik a pénz, a telefon vagy más gyorsan mozgatható érték elemeléséért felel.

Mikor gyanakodj, mire figyelj?

  1. Ne engedj be nem várat idegent a lakásodba. Ha mégis, tartsd folyamatosan szemmel, és ne hagyd egyedül olyan helyiségben, ahol értékeket tartasz.
  2. Ha mégis kénytelen vagy megbeszélni valamit a becsöngető idegennel, tedd a kapu vagy az ajtó előtt. Így ha baj van, gyorsan mozgósíthatod a szomszédokat.
  3. Ne tarts otthon komolyabb összegeket! Helyezd bankba a pénzed, otthon csak a legszükségesebb mennyiséget tartsd.
  4. Ne higgy el mindent! Kérdezz, gyanakodj, érdeklődj a pontos részletekről. A csaló hamar belezavarodhat a hazugságaiba.
  5. Ne félj kihívni a rendőrséget, ha komolyan gyanakszol. Ne legyints kisebb veszteségekre csak azért, mert szégyelled, hogy hiszékeny voltál.
  6. Ha rájöttél, hogy becsaptak, igyekezz visszaemlékezni mindenre, ami jellegzetes lehet a csaló külsején, ruháján vagy autóján.
  7. Ne adj pénzt idegennek meggondolatlanul! Többnyire 10 perc alatt kideríthető, igazat mond-e, aki hirtelen segítséget kér. 
szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. JÚLIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
Pénzügyek 2023. FEBRUÁR Vigyázz! Internetes csalók
Számtalan veszéllyel járhat az internetezés, de ha figyelmesek vagyunk, elkerülhetjük a csapdákat.
Pénzügyek 2022. DECEMBER Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
03
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Menu