Pénzügyek

Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.

Készpénzzel a zsebükben ma már nagyon kevesen indulnak el a nagyvilágba. Bármit hallasz is a bankkártyás fizetésről, még mindig jobban jársz ezzel a megoldással, mint ha egy szerencsétlen véletlen során egyszerre veszítenéd el a nyaralásra félretett pénzedet.
Ha tippjeinket szem előtt tartod, sok kellemetlenségtől megkímélheted magad!

1. tipp

Mindig annyi készpénz legyen nálad, amennyire éppen szükséged van.

2. tipp

A bankkártyádat, okmányaidat és készpénzedet véletlenül se tartsd egy helyen. Vásárolj ruhád alatt elbújtatható, teste simuló övtáskát, amelyben elrejtheted a bankkártyádat. Ha többen utaztok együtt, ne egyvalakinél legyen az összes pénz, valamennyi bankkártya.

3. tipp

Ne engedd, hogy bankkártyád kikerüljön a látókörödből! Mindig kísérd figyelemmel, ahogy a terminálon lehúzzák a kártyát. Éttermekben is kötelező biztosítani, hogy a fizetés teljes folyamata alatt jelen legyél. Ha a kártyád egy sikeres tranzakció után még egyszer lehúznák, azonnal értesítsd a bankod.

4. tipp

A bizonylaton szereplő összeget aláírás előtt figyelmesen ellenőrizd. Az sem baj, ha megszámolod a nullákat a számsor végén. Aláírásig jogod van reklamálni, szignóddal viszont már elismered a tranzakció jogosságát. Ha véletlenül nem szerepel összeg a bizonylaton, semmi esetre se írd alá!

5. tipp

Ha a tranzakció mégsem sikerül, őrizd meg a készpénzes fizetésről szóló számlát. Ha a sikertelenül lehúzott összeg mégis megjelenne a kontódon, ezzel a számlával tudod bizonyítani, hogy már kifizetted. Fontos, hogy a számlával együtt az elutasított tranzakcióról kinyomtatott bizonylatot is megőrizd.

6. tipp

Vedd igénybe a bankod szolgáltatásait! Ma már természetes, hogy a bankok napi szinten küldenek információt az egyenlegváltozásról. Külföldi utazás alatt jól jön az olyan SMS-szolgáltatás, amely azonnal értesít a bankkártya-tranzakciókról. Ez három szempontból is hasznos lehet. Egyrészt forintban kapsz értesítést arról, hogy mennyit költöttél. Másrészt azonnal tudsz reagálni az esetleges visszaélésekre. Sőt azt is tudod, hogy mennyi pénz áll még rendelkezésedre.

7. tipp

Jegyezd fel több helyre a bankod központi telefonszámát. Ha észreveszed, hogy a kártyádnak nyoma veszet, vagy valamilyen visszaélést tapasztaltál, azonnal hívd fel a bankot, és jelentsd be a kártya eltűnését vagy aggályaidat.

8. tipp

Utazás előtt nem árt, ha érdeklődsz a legközelebbi bankfiókban, hogy pontosan mennyibe kerül külföldön, ha a bankkártyával vásárolsz, vagy készpénzt veszel fel. Mivel a bankok szolgáltatásai között óriási különbség lehet, érdemes mérlegelned, milyen bankkártyát viszel magaddal a nyaralásra. A bankfiókban arról is kaphatsz tájékoztatást, hogy vakációd helyszínén melyik bank automatájából vehetsz ki legolcsóbban készpénzt.

+ 1. tipp

Ne aggodalmaskodj, próbáld jól érezni magad! Tippjeink akkor igazán hasznosak, ha segítségükkel el tudod engedni magad, és igazán ki tudsz kapcsolódni.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2019. MÁJUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Pénzügyek 2019. MÁRCIUS Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
Szabadidő 2018. DECEMBER Utazás az utolsó pillanatban. Vigyázz!
Tízezreket spórolhatsz meg, ha a last minute utak kínálatából választasz. Ha azonban nem kérdezel meg néhány apróságot, előfordulhat, hogy sokat veszítesz.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2019. JÚNIUS Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet! (x)
02
Pénzügyek 2019. MÁJUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
03
Pénzügyek 2019. MÁJUS Eső előtt köpönyeg: utasbiztosítás
Magyarországon csak minden harmadik utas köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Pedig rengeteg bosszúságtól és pénzkiadástól menthet meg minket.
Menu