Pénzügyek

Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.

Csak készpénzzel a zsebükben ma már nagyon kevesen indulnak el külföldre. Bármit hallasz is a bankkártyás fizetésről, még mindig jobban jársz ezzel a megoldással, mint ha egy szerencsétlen véletlen során egyszerre veszítenéd el a nyaralásra félretett pénzedet. Ha tippjeinket szem előtt tartod, sok kellemetlenségtől megkímélheted magad!

1. tipp

Mindig annyi készpénz legyen nálad, amennyire éppen szükséged van. Gondolj a kisebb összegű vásárlásokra, az út közben adott borravalókra: ezekre elegendő mennyiségű kiscímletű bankjegyekkel érdemes felkészülnöd.

2. tipp

A bankkártyádat, okmányaidat és készpénzedet véletlenül se tartsd egy helyen. Vásárolj ruhád alatt elbújtatható, teste simuló övtáskát, amelyben elrejtheted a bankkártyádat. Ha többen utaztok együtt, ne egyvalakinél és ne egy helyen legyen az összes pénz és  bankkártya!

3. tipp

Ne engedd, hogy bankkártyád kikerüljön a látókörödből! Mindig kísérd figyelemmel, ahogy a terminálon lehúzzák a kártyát. Éttermekben is kötelező biztosítani, hogy a fizetés teljes folyamata alatt jelen legyél. Ha a kártyád egy sikeres tranzakció után még egyszer lehúznák, azonnal értesítsd a bankod.

4. tipp

A bizonylaton szereplő összeget aláírás előtt figyelmesen ellenőrizd. Az sem baj, ha megszámolod a nullákat a számsor végén. Aláírásig jogod van reklamálni, szignóddal viszont már elismered a tranzakció jogosságát. Ha nem szerepel összeg a bizonylaton, semmi esetre se írd alá!

5. tipp

Ha egy tranzakció nem sikerül, őrizd meg a készpénzes fizetésről szóló számlát. Ha a sikertelenül lehúzott összeg mégis megjelenne terhelésként a folyószámládon, ezzel a számlával tudod bizonyítani, hogy már kifizetted. Fontos, hogy a számlával együtt az elutasított tranzakcióról kinyomtatott bizonylatot is megőrizd.

6. tipp

Vedd igénybe a bankod szolgáltatásait! Ma már természetes, hogy a bankok napi szinten küldenek információt az egyenlegváltozásról. Külföldi utazás alatt különösen jól jön az olyan SMS-szolgáltatás, amely azonnal értesít a bankkártya-használatról. Ez három szempontból is hasznos lehet. Egyrészt forintban kapsz értesítést arról, hogy mennyit költöttél. Másrészt azonnal tudsz reagálni az esetleges visszaélésekre. Sőt azt is tudod, hogy mennyi pénz áll még rendelkezésedre.

7. tipp

Jegyezd fel több helyre a bankod ügyfélszolgálati telefonszámát. Ha észreveszed, hogy a kártyádnak nyoma veszet, vagy valamilyen visszaélést tapasztaltál, azonnal hívd fel a bankot, és jelentsd be a kártya eltűnését vagy aggályaidat.

8. tipp

Utazás előtt internetbankon vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül jelentsd be előre bankodnak az utazásodat, és a bankkártyád tervezett külföldi használatát. Ezzel megkímélheted magad attól a kellemetlenségtől, hogy a gyanús külföldi tranzakciók miatt a bank letiltsa a kártyádat, miközben a világ egy másik országában jársz. Nem árt, ha érdeklődsz, hogy pontosan mennyibe kerül, ha bankkártyával vásárolsz, vagy készpénzt veszel fel. Mivel a bankok szolgáltatásai között óriási különbség lehet, érdemes mérlegelned, milyen bankkártyát viszel magaddal a nyaralásra. Arról is kaphatsz tájékoztatást, hogy vakációd helyszínén melyik bank automatájából vehetsz ki legolcsóbban készpénzt.

+ 1. tipp

Ha gondosan felkészültél az utazásra, akkor nincs okod aggodalomra! Érezd jól magad!

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. DECEMBER Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
Pénzügyek 2022. AUGUSZTUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Szabadidő 2020. DECEMBER Utazás az utolsó pillanatban. Vigyázz!
Tízezreket spórolhatsz meg, ha a last minute utak kínálatából választasz. Ha azonban nem kérdezel meg néhány apróságot, előfordulhat, hogy sokat veszítesz.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
03
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Menu