Egészség

Öregedés! Természetes?!
Az öregedési folyamatok mindenkit utolérnek. De nem mindegy, hogy előbb vagy utóbb. (x)

Természetesnek vesszük, hogy ötven fölött – néha már korábban – megsokasodnak a ráncok, kevésbé fénylik a hajunk, kevésbé rugalmas a bőrünk… Valóban természetesnek kell vennünk?! Megfelelő életmóddal, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással, rendszeres testmozgással és stresszkezeléssel sokat tehetünk az öregedési folyamatok ellen. És nem utolsósorban a komolyabb egészségügyi következmények megelőzéséért.

Rohanó idő?

Az idősödés progresszív folyamat. A mai napig nem tudjuk pontosan, milyen élettani, biológiai-molekuláris folyamatok zajlanak a sejtek elhasználódása, károsodása mögött, és mi az oka annak, hogy egyes emberek miért élnek tovább, mint mások.

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az öregedés a szervezet fokozatos “szétesése”. Felborul a felépítő és lebontó folyamatok egyensúlya, egyre több sérült sejt halmozódik fel. A sejtkárosodások miatt felgyorsul az ún. apoptózis (más néven programozott sejthalál, egyfajta önmegsemmisítő folyamat), ami folyamatos gyulladásos jeleket küld az immunrendszernek, készenléti állapotra ösztönözve azt. Az életkor előrehaladtával ezeket a károsodott sejteket nem tudjuk megfelelően kiszűrni, eltávolítani, így olyan negatív genetikai változások (mutációk) sora megy végbe, amelyek végül halálhoz vezetnek. 

Lassítható, ami megállíthatatlan?

Az antioxidánsok összetett szerepe közül talán az öregedési folyamatokkal szembeni védő funkciót fontos kiemelni. A mindennapokban olyan külső és belső hatásoknak vagyunk kitéve, amelyek hozzájárulnak a sejteket roncsoló szabad gyökök képződéséhez. Környezetszennyezés, túlzott UV-sugárzás, krónikus stressz, elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A roncsoló szabad gyökök a szervezet minden sejtjét károsíthatják, negatív hatásukat leginkább a szív- és érrendszerben, az idegrendszerben, a tüdőben, a májban, az emésztőrendszerben és a vesében fejtik ki. 

A szabadgyök-képződés növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések (például érelmeszesedés), az idő előtti memóriazavarok és szellemi hanyatlás (demencia), de a különféle szem- és látásproblémák kialakulásának kockázatát. Emellett a bőrünk, a körmeink és a hajunk egészségének érdekében is kiemelten fontos hangsúlyt fektetnünk az antioxidánsokban gazdag táplálkozásra.

A szabad gyökök keletkezését teljesen megakadályozni nem lehet, de a megfelelő antioxidáns-bevitellel ellensúlyozhatjuk negatív hatásukat.

A nitrogén-monoxid szerepe

A többi szabad gyökhöz képest relatív stabil nitrogén-monoxid (NO) egy ingerületátvivő anyag, a sejtek közötti kommunikációban van szerepe. Az erek tágításában, a vérkeringés fokozásában, a gyulladáscsökkentésben, a regenerációban, az agyi idegi kapcsolatok optimális működésében, a memória kialakulásában, továbbá baktériumölő és parazitaellenes (immunvédő) tulajdonságot is tulajdonítanak neki. Kutatások szerint a NO hiánya szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában. 

Tudtad? Bár a NO keletkezését Joseph Priestly már 1790-ben leírta, pozitív élettani hatásmechanizmusának pontos megismerése alig két évtizeddel ezelőttre vezethető vissza. Jelátviteli szerepének felismeréséért 1998-ban Louis Joseph Ignarro, Ferid Murad, Robert Francis Furchgott megosztott orvostudományi Nobel-díjban részesültek.

Kiemelendő élettani szerepe az erek simaizmainak lazítása, amely révén tágítja az erek falát, így hozzájárul az egészséges szív-, érrendszeri és az agyi vérkeringéshez, a kiváló sportteljesítményhez, a jobb légzés és a férfi potencia javításában. Számos élelmiszer – pontosabban antioxidáns – fokozhatja a NO termelődését: a flavonoid nevű növényi hatóanyagcsoport flavonol vegyületcsoportjának tagjai (pl. katechin, epikatechin) vagy a flavononok (pl. heszperidin).

Érdekesség! A táplálkozás útján bejuttatott nitrátot a szájüregben található baktériumok, nitrogén-reduktáz enzim segítségével nitritté alakítják. A nitrit a gyomorban található savas közeg hatására nitrogén-monoxiddá alakul. Érdemes tehát magasabb nitrát-tartalmú zöldségeket rendszeresen étrendbe építeni, mint például a cékla, a sárgarépa, a zeller, a kínai kel, a fejes saláta vagy a spenót. Ki kell emelni, hogy sajnos az életkor előrehaladtával csökken a nitrátból történő nitrit-átalakítás, amely a szájüreg megváltozott baktériumflórájának köszönhető, valamint az idősebbeknél a gyomorsav mennyisége is csökkenhet, ami pedig a nitrogén-monoxid átalakítást akadályozhatja.

A világ megváltozott körülöttünk

Az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik az antioxidánsokban gazdag táplálkozás. Ma egészen másképp élünk, mint száz, ötven, sőt akár csak néhány tíz évvel ezelőtt. A szervezetünknek is sokkal több káros anyaggal, környezeti és életmódbeli ártalommal kell megküzdenie.

Elengedhetetlen, hogy immunrendszerünket és egészségünket támogató készítményeink is úgy változzanak, hogy a sokféle új kihívással szemben minél hatékonyabb segítséget jelentsenek. Nemrég jelent meg a piacon a Vegnum, egy innovatív egészségtámogató készítmény, a megszokottól eltérő összetétellel. Ez a 21. századi immuntámogató kapszula hatékony, hármas megoldást kínál az immunrendszert érő kihívásokra. A három pillér (29-féle zöldség és gyümölcs antioxidánsokban gazdag kivonata; 18-féle kulcsfontosságú vitamin és ásványi anyag, valamint 2 000 NE növényi D3-vitamin) egyike a különleges antioxidáns-formula, a SpectraTM. 

Az újgenerációs antioxidáns formulát tartalmazó Vegnum kapszula már speciálisan 50 év felettiek részére kifejlesztett, Vegnum Silver 50+ változatban is elérhető november hónapban jelentős kedvezménnyel a Benu gyógyszertárakban és a „silver” kuponkód használatával online is. Itt megrendelheted, kedvezményesen!

Újgenerációs antioxidáns

A SpectraTMVegnum kapszulákban található 29 zöldség- és gyümölcskivonat speciális kombinációja, mely szabadalmi védelem alatt áll. Kimagasló antioxidáns hatását a 18 különböző országból származó superfood (szuperélelmiszer) együttes ereje adja. A vonatkozó klinikai vizsgálatok szerint csökkenti a szabad gyökök termelődését a fogyasztást követő órákban és 64 százalékkal emelheti meg természetes úton a szervezet NO szintjét.* Különleges antioxidáns hatása abban rejlik, hogy fitokémiai összetevőinek köszönhetően egyszerre képes felvenni a harcot az öt leggyakoribb szabad gyökkel.

A Vegnum Silver 50+ standardizált szőlőmag kivonata klinikailag igazoltan segíti a szív, a keringés és az érrendszer egészségét is. Rendeld meg kedvezményesen!

* Nemzer, Fink, és Fink (2014). Új megfigyelések egy táplálékkiegészítő oxidatív és nitrozatív stresszre gyakorolt hatásáról az emberi szervezetben. Journal of Food Science and Nutrition. doi: 10.1002/fsn3.178

A Vegnum Silver 50+ kapszula étrend-kiegészítő termék. Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A cikk megjelenését a Gemil Pharma Zrt. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. NOVEMBER 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Egészség 2020. MÁRCIUS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
Egészség 2020. JANUÁR Szupernövény a téli hónapokra
A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket. Ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony hatású növényeknek, mint például a tőzegáfonya.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JANUÁR Az emésztési zavarok lelki háttere
Az emésztőrendszer munkája igen összetett folyamat, amely teljes egyensúlyt igényel. Tudtad, hogy működését lelkiállapotod is felboríthatja?
02
Egészség 2022. JANUÁR Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!
03
Egészség 2022. JANUÁR 10 érdekesség az emberi testről
Benne élünk, mégis alig tudunk róla valamit. Az emberi test működése legtöbbünk számára rejtély.
Menu