Egészség

Melyik szerved nélkül élhetsz?
Testünk egyes szervei létfontosságúak, míg mások hiánya kevésbé veszélyes. Az eltávolítás után is lehet teljes értékű az élet.

Baleset vagy betegség miatt előfordulhat, hogy valamelyik szervünk képtelen a további működésre. Sok esetben műtéti megoldással meg kell válnunk tőle. Olykor kisebb életmódváltás elegendő a teljes gyógyuláshoz, azonban léteznek olyan szerveink, amelyeket mindenképpen pótolni kell. Miután távoztunk a kórházból, étrendünk és életvitelünk változtatást igényel. Ennek mértéke attól függ, mely szervünk érintett.

Fél megoldás, teljes élet – a vese

A páros, bab formájú szerv feladata az elektrolitháztartás szabályozása, a feleslegessé váló anyagcseretermékek szűrése és eltávolítása. Vérnyomásunk szabályozásában is szerepet játszik, és lehetővé teszi a vizelet ürülését. Mivel kettős szervről van szó, fél vesével is lehetséges a további élet. Veleszületett rendellenesség okán előfordul, hogy valaki csak egy vesével él. Gyakoribb ok, hogy betegség miatt kell eltávolítani az egyik vesét. Ennek rendszerint semmilyen komoly következménye nem lesz. Ritkán tapasztalható a fehérjevizelés jelensége, mely vízvisszatartással, ödémával jár. Ebben az esetben, a látszat ellenére, nem a fehérjedús diéta a megoldás, hiszen válaszképpen még több protein kerülne a vizeletbe. A mérsékelt fehérjetartalmú étrend és a gyógyszeres kezelés rendezi az állapotot.

Ha mindkét vesét eltávolítják, két megoldás lehetséges. A dialízis során a mesterségesen megszűrt vér kerül vissza a szervezetbe, kórházi vagy otthoni körülmények között. A másik út a transzplantáció, melyet már igen sokan igénybe vettek, és a tanulmányok szerint hosszabb élet vár rájuk, mint a dializált betegekre.

Pótlásra szorul – a máj

Legfontosabb méregtelenítő szervként a máj nélkül lehetetlenné válna az élet. A káros anyagok eltávolítása mellett a máj a fontos proteinek képzésében is részt vesz. Megújulási képessége meglepő: a máj hetvenöt százalékának eltávolítása után is életben maradhatunk! A kis, meglévő rész képes újra növekedésnek indulni. Ez a tény is indokolja, hogy a májátültetés során a donor májából egy részt kiemelve és átadva a betegnek, mindkét résztvevő élete biztosított.

A műtétet követően a kilökődést megakadályozó gyógyszerek szedése következik, valamint az immunrendszert is mesterséges úton gyengítik, nehogy a szervezet – idegen betolakodónak tartva az új májat – megszabaduljon tőle. Az étrendben az alacsonyabb kalóriatartalmú, ám tápanyagokban gazdag választék javasolt. Így a szteroidtartalmú gyógyszerek okozta hízást is kivédjük, és a szervezet regenerálódását is biztosítjuk.

Fontos, de nem létszükséglet – a lép

Immunrendszerünk működésének résztvevője a lép, mely speciális szerepű fehérvérsejteket termel a fertőzések elhárításának érdekében. Az elöregedett vörösvértestek eltávolítását is segíti. Ellentétben a májjal, a lép nem képes újjáépíteni önmagát akkor sem, ha egy része ép marad.

Az eltávolításra sor kerülhet baleset miatt, amikor a sérült lép megreped. A műtét elhalasztása életveszélyes belső vérzéssel járhat. Egyes betegségek a lép megduzzadásával járnak, ekkor szintén fennáll a léprepedés esélye, így az operáció az egyetlen megoldás. A felépülés 4-6 hetet vesz igénybe. Gyermekeknél a műtétet követően ajánlott az antibiotikumos kezelés, így a fertőzésektől védtelenebbé vált szervezet biztonságba kerül. Felnőtteknél erre rendszerint nem kerül sor, de külföldi utazás alatt mindenképpen legyen kéznél az orvos által javasolt készítmény.

Következő cikk

Nélküle csak óvatosan – az epehólyag

A máj alatt elhelyezkedő apró, körte formájú szerv a májunk által termelt epefolyadék tárolására szolgál. Zsírtartalmú ételek fogyasztásakor megfelelő mennyiségű epét bocsát ki, így a zsírok az emésztőenzimek számára feldolgozhatóvá válnak.

Gyakori probléma az epekövek képződése, melyek a homokszemcsétől a golflabda nagyságig különböző méretben keletkezhetnek. Ha ezek gátolják az epe kiürítését, és más úton nem távolíthatók el, az epehólyagtól műtéttel kell megválni. Hasnyálmirigy-gyulladás is indokolhatja az operációt. Az eljárás történhet laparoszkópos módszerrel, vagy nyílt műtéttel. Utóbbi esetben valamivel hosszabb ideig tart a felépülés. Az étrendre mindegyik megoldás után figyelnünk kell. Kerüljük a telített, állati zsiradékokat, de a növényi olajokból sem szabad mértéktelenül fogyasztani. Gyakori, kisebb étkezések ajánlottak a nap folyamán, elkerülve az esti túlzott megéhezést és a bőséges vacsorát. A rendszeres séta is fontos, hogy ne alakuljanak ki vérrögök. Könnyű testedzéssel folytassuk a felépülést, a nehéz súlyok emelésétől óvakodjunk.

Olykor meg kell válni tőlük – a mandulák

Ellentmondó információkat hallhatunk arról, vajon szükséges vagy kerülendő a mandulák eltávolítása, ha korábban gyakran begyulladtak. A döntést bízzuk arra a szakorvosra, akinek véleményét hitelesnek tartjuk. Azt a tényt érdemes kiemelni, hogy a beteg mandulák gócként viselkedhetnek a szervezetben. Súlyos vesebetegséget és egyéb szerveink károsodását is okozhatják, ha az indokolt műtétet halogatjuk. A mandulák eltávolítása rendszerint szövődményektől mentesen gyógyul. Bár az immunrendszer működésében szerepet játszanak, ez nem jelenti azt, hogy mandulák nélkül ne maradhatnánk egészségesek.

A műtétet követően a fájdalomcsillapításról a kórházban gondoskodnak. Egy-két napig tartó láz előfordulhat, ha a láz további is fennáll, az orvos megvizsgálja az okokat. Az étrend eleinte pépes, könnyen emészthető fogásokból álljon. A gyümölcsökből készült szószok, turmixok lenyelése kevéssé megterhelő, és a felépülést támogató vitaminokban, nyomelemekben is bővelkedik.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2021. MÁJUS Rejtélyek a testből
Sírunk, viszketünk, csuklunk. Csak néhány reakció, amelyről nem egészen tudjuk, miért is csináljuk.
Egészség 2021. MÁJUS A 3 legvisszataszítóbb élősködő az emberi testben
Ha azt mondjuk, élősködő, azt mondod, kullancs, bolha, tetű, és talán nem is sejted, hogy akár egy többméteres állat is élhet a testedben.
Egészség 2020. NOVEMBER Testünk fantasztikus trükkje: a tüsszentés
Elsöprő erejű tisztító reflex, vicces élettani folyamat. A tüsszentés számos érdekességgel szolgál.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu