Egészség

Szupernövény a téli hónapokra
A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket. Ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony hatású növényeknek, mint például a tőzegáfonya.

A tőzegáfonya (angolul cranberry) egy különleges bogyós gyümölcs. Számtalan nagyszerű tulajdonsággal, aminek köszönhetően pozitív hatást gyakorolhat egészségünkre! Íme, néhány indok, amiért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a téli vitaminszegény időszakban!

Óvja a húgyutakat

A tőzegáfonyát már évszázadok óta használják a húgyúti fertőzések kezelésére. A gyümölcs hatását vizsgáló első tanulmányt 1994-ben mutatták be. E szerint azok a nők, akik naponta 300 ml liter tőzegáfonyalét fogyasztottak, fele annyiszor szenvedtek húgyúti fertőzésektől, mint az a csoport, amelyik placebót kapott. Úgy tűnik, hogy a gyümölcsben található bizonyos összetevők képesek megakadályozni az E. coli és más gyulladást okozó baktériumok megtapadását a húgyutak falain. A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzéstípus, amely antibiotikum szedését teheti szükségessé. A tőzegáfonyának köszönhetően tehát az antibiotikum-bevitelt is mérsékelhetjük. A megfelelő hatás érdekében fogyaszthatod édesítetlen lé, szárított gyümölcs vagy étrend-kiegészítő formájában!

Gyulladáscsökkentő

Köztudott, hogy a gyulladás egyike a leggyakoribb kórfolyamatoknak, amely többféle egészségügyi probléma kiindulópontja, illetve alapja lehet. Így például hozzájárulhat az arthritiszhez, az Alzheimer-kórhoz, a daganatos megbetegedésekhez és a különböző szívbetegségek kialakulásához is. A polifenolban, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban gazdag tőzegáfonya napi fogyasztása segíthet a szervezetnek felvenni a harcot a gyulladások ellen, valamint erősíti védekezőképességét.

Óvja a szívet

Egyes kutatások szerint a tőzegáfonya hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A Marylandi Egyetem professzorai egy vizsgálatban megállapították, hogy a tőzegáfonya jótékony összetevői növelhetik a szervezet HDL- (vagyis jó koleszterin-) szintjét. Egy másik, az USDA és az Ocean Spray által végzett kutatás szerint pedig azoknál az embereknél, akik napi egy pohár tőzegáfonyalét ittak, nagyobb mértékű gyulladás- és trigliceridszint- (mindkét tényező komoly rizikófaktort jelenthet a szív egészségére nézve) csökkenést tapasztaltak, mint a placebót fogyasztó csoportnál. Az Advances in Nutrition című tudományos folyóirat egyik korábban megjelent cikke továbbá arról tájékoztat, hogy a tőzegáfonyában is megtalálható flavonoidok akár 32 százalékkal is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A gyönyörű fogsorért

A tőzegáfonya a fogak egészségének védelmében is szerepet játszhat. Egyes megfigyelések szerint fogyasztása csökkentheti a dentális plakk, vagyis a lepedék mértékét, ezáltal megelőzheti a fogínybetegségeket és a lyukas fogak kialakulását. A gyümölcs proanthocyanidin nevű polifenolja gyulladáscsökkentő hatású, így segíthet megóvni a fogakat a periodontális kórokozóktól és a baktériumoktól.

Edzésben tartja az agyat

A tőzegáfonya fontos szerepet játszhat a memóriazavar kiküszöbölésében. A gyümölcs bizonyos tápanyagai segíthetnek megóvni az agyat a kognitív hanyatlástól. Az antioxidánsok semlegesítik a DNS-t károsító szabad gyököket, emellett megakadályozhatják, hogy ezek gyulladást okozzanak az agyban, ezáltal növelve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A C-vitamin serkentheti a szervezet noradrenalin nevű neurotranszmitter előállítását, amely támogatja az agysejtek közti kommunikációt, így javítja mozgásfunkciókat.

Jó hatással van a szépségedre

A tőzegáfonya jellegzetes vörös színét adó, antioxidáns hatású proanthocyanidin elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal megőrizheti a bőr rugalmasságát és egészséges ragyogását. A gyümölcs mindemellett a bőrt károsító szabad gyökök ellen is hatékony fegyvert jelenthet. Ez utóbbiak köztudottan fontos szerepet játszhatnak a ráncok idő előtti megjelenésében.

A téli hónapokban, amikor amúgy is jobban kerülgetnek minket a betegségek, és korlátozott mennyiségben juthatunk vitaminokhoz, érdemes beilleszteni étrendünkbe a tőzegáfonyát.

szerző: Gönye László
Egészség 2020. ÁPRILIS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
Egészség 2019. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
Egészség 2019. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JANUÁR Az emésztési zavarok lelki háttere
Az emésztőrendszer munkája igen összetett folyamat, amely teljes egyensúlyt igényel. Tudtad, hogy működését lelkiállapotod is felboríthatja?
02
Egészség 2022. JANUÁR Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!
03
Egészség 2022. JANUÁR 10 érdekesség az emberi testről
Benne élünk, mégis alig tudunk róla valamit. Az emberi test működése legtöbbünk számára rejtély.
Menu