Pénzügyek

Nyolc tanár vette át a pedagógusok Kossuth-díját
Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájának elismeréseként. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az ünnepélyes díjátadóra a virtuális térben került sor.

Az idei rendhagyó helyzet rengeteg változást hozott a pedagógusok és a diákok életébe. Az oktatási munka folytatása minden korábbinál nagyobb rugalmasságot igényelt a tanároktól, akik minden nap túlléptek a megszokott, hagyományos kereteken, hogy oktató-nevelő munkájukat a megváltozott körülmények között is teljesítsék. A Rátz Tanár Úr Életműdíj tiszteletteljes főhajtás minden pedagógus előtt, akik egész életüket a jövő nemzedékek tanításának szentelték.

Az elmúlt két évtizedben összesen 152 olyan, az 5-12. évfolyamos diákoknak matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg az életműdíjat, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. A fejenként 1,5 millió forinttal járó elismerést minden évben tantárgyanként két-két pedagógus kapja meg, a jelölésre bárkinek lehetősége van. A díjazott tanárok személyéről pedig a három alapító vállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt.

 „A díj létrehozásakor célkitűzésünk volt, hogy ne csak a tanári közösség és egy szűkebb diákközösség, de az ország megismerje, hogy vannak kiváló tanáraink, akik gyermekeinket nevelik. Olyanok, akik úgy figyelnek a gyermekeinkre, mint Rátz tanár úr is figyelt a diákjaira. Az elmúlt 20 évben a Rátz Tanár Úr Életműdíjnak presztízsértéke lett a tanárok között. Mind a díjazottjaink, mind az ő kollégáik büszkék arra, ha egy Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár van a közösségben.” – mondta el Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke az online díjátadón.

A 2020-ban Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült tanárok

Matematika
Dr. Horváth Eszter Kempelen Farkas Gimnázium (Budapest)
Dr. Kiss Géza Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

Fizika
Lévainé Kovács Róza Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Karcag)
Farkas László Vajda János Gimnázium (Keszthely)

Kémia
Dobóné Dr. Tarai Éva Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest)

Sebő Péter ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)

Biológia
Gadóné Kézdy Edit Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
Dr. Franyó István Arany János Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. pontosan 20 évvel ezelőtt alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a mögötte álló Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon pedagógusok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit, kiveszik részüket a hátrányos helyzetű diákok támogatásából, valamint hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához is. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. OKTÓBER Szenvedélyük a kémia és az oktatás
A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett ünnepélyes eseményen vehette át négy középiskolai és általános iskolai kémiatanár az idei Magyar Kémiaoktatásért díjakat. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma a pedagógusok kiemelkedő szakmai munkásságát ismerte el a díjjal. Immáron huszonegyedik alkalommal. (x)
Egészség 2020. AUGUSZTUS Egészség ezreknek, milliók a kórháznak
A Richter Egészségváros tavaly ünnepelte tizedik évfordulóját. Egy évtized alatt 75 város egészségügyi intézménye kapott összesen közel 400 millió forint összegű támogatást a magyar gyógyszergyártótól. (x)
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Egy film, amit látnod kell
Sajátos aktualitást ad a jelenlegi helyzet arra, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról, Richter Gedeonról készült dokumentum-játékfilmet. A film ingyenesen elérhető az interneten. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2021. MÁRCIUS Mire számíts az óraátállítás után?
Kikészít a nyári és téli időszámításra áttéréskor a belső órád kényszerű átállítása? Nem vagy egyedül!
02
Szépség 2021. MÁRCIUS A világ leghíresebb ruhadarabja
“Bárcsak én találtam volna fel a farmert. Van benne kifejezőképesség, szerénység, szexepil, egyszerűség – minden, ami remélem a saját ruháimban is megvan” – fogalmazott a híres divattervező, Yves Saint Laurent.
03
Pénzügyek 2021. FEBRUÁR Egy érzés, mely megváltoztatja életed
A hála átélése olyan hatékony, hogy későbbi sorsunkat is befolyásolja. Közelebb visz céljainkhoz és a testi-lelki egészséghez.
Menu