Szabadidő

Egy film, amit látnod kell
Sajátos aktualitást ad a jelenlegi helyzet arra, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról, Richter Gedeonról készült dokumentum-játékfilmet. A film ingyenesen elérhető az interneten. (x)

A XIX. század legvégén egy árva fiú befejezte tanulmányait a gyöngyösi Ferences gimnáziumban és elindult, hogy nevét az egész világ megismerje. Richter Gedeon az elmúlt másfél évszázad magyar történelmének egyik legkiemelkedőbb alakja, kutató, tudós és üzletember egy személyben, akinek örökségére valamennyien büszkék lehetünk.

Richter Gedeon 1901-ben hozta létre korszerű laboratóriumát az Üllői úton ma is meglévő Sas Patikában. Magyarországon elsőként állított elő állati szervekből kivont hatóanyagokból organoterápiás hormonkészítményeket. Richter „patikagyára” 1906-ban kezdte meg működését Kőbányán, amellyel lefektette a modern magyar gyógyszeripar alapjait. A gyár már a kezdeti időszakban megalapozta hírnevét és hamarosan az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartották számon.

A vállalat töretlen fejlődése a második világháború idején torpant meg. 1942-ben a zsidótörvények miatt Richter Gedeont megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárából is kitiltották. A nyilas uralom elől Svájcba menekülhetett volna, de nem élt a lehetőséggel. Richter Gedeon nem akart, nem tudott megválni hazájától. 1944. december 30-án elhurcolták, és a pesti Duna-parton sorstársaival együtt kivégezték.

Richter Gedeon neve egybeforrt életművével, s máig fennmaradt. Halálának 70. évfordulója alkalmából a Richter Gedeon Nyrt. az alapító életét megörökítő filmmel emlékezett. A Nem tűntem el – Richter Gedeon című dokumentum-játékfilm különleges férfiú alakját eleveníti fel, aki tehetségével, szorgalmával, innovatív gondolkodásával és eredeti ötletekben bővelkedő gyakorlatias megoldásokkal küzdötte le a tudomány, az üzleti élet és a történelem legtöbb kihívását. Tragédiába torkolló személyes életútján keresztül nemcsak életművét, vállalatának sikertörténetét ismerhetjük meg, hanem bepillanthatunk Magyarország és Európa történelmének egyik legfordulatosabb korszakába is.

Nem tűntem el – a film

Richter Gedeon kutató, tudós és üzletember volt egyszemélyben, aki minden körülmények között tudta az „igazi üzlet” a tudományban lakozik. Újító ember lévén hitt a munka, a folyamatos kutatás, fejlesztés és az innováció erejében. Hitt a tisztességes versenyben, a munkatársak megbecsülésében és a magyar szellem erejében. Szenvedéllyel alkotott és ennek köszönhetően minden nap érezhette, hogy a jövőnek épít valamit. Élete, embersége és öröksége követendő példaként szolgál.

A Nem tűntem el című filmben, Richter Gedeon szerepében Rudolf Péter

A gyáralapítót Rudolf Péter játssza, a főbb szerepekben láthatjuk még Szirtes Ágit, Anger Zsoltot, Radnai Márkot, Rajkai Zoltánt, Szurdi Miklóst, Egri Mártát, Trokán Nórát és Pető Zsófiát. A korszakot és Richter Gedeon életét szakértők ismertetik meg velünk, többek között dr. Csorba László történész, prof. dr. Vizi E. Szilveszter orvos, prof. dr. Chikán Attila közgazdász. Érdekesség, hogy megszólal Richter Andrea, Richter Gedeon unokája is. A filmet Spáh Dávid rendezte.

A film tartalmas és minőségi otthoni program, amelyet most ingyenesen megnézhetsz az interneten: www.nemtuntemel.hu

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. MÁRCIUS Inspiráló történetek, bátor női példaképek
Egy veleszületett hallássérült, egy mellrákból gyógyult és egy kerekesszékes maratonfutó nő – mi a közös bennük? Mindhárman életük egy nagyon nehéz szakaszán vannak túl. Mélyen voltak, de hittek magukban és az újrakezdésben. Főnix-madárként újjászülettek. (x)
Szabadidő 2020. MÁRCIUS Otthon is tanulhatnak a diákok!
Egy magyar weboldal segíti a diákok otthoni tanulását az iskolabezárások alatt. Az Okos Doboz oldalon a többezer játékos feladat mellett hétfőtől a tanárok munkáját segítő módszertani kézikönyv is ingyenesen elérhető lesz.
Egészség 2020. FEBRUÁR Megvannak a Richter Anna Díj döntősei!
A magyar gyógyszercég által alapított díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság fontosságára, és az egészségügy és oktatás dolgozóit újszerű ötletek megvalósítására inspirálja. Még lehet szavazni az idei közönségdíjasra! (x)
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
02
Szabadidő 2022. JANUÁR Scorpions: új album, új turné
Februárban jelenik meg a világhírű német rockzenekar legújabb albuma, a Rock Believer. Azonos című világkörüli turnéjuk egyik állomása Budapest lesz, 2022. május 30-án!
03
Szabadidő 2022. JANUÁR Tökéletes receptek tejallergiásoknak
Kerülni akarod a laktózt és a tejfehérjét, de már kifogytál a használható receptekből? Összegyűjtöttünk párat, hogy felfrissítsük az ötlettárad!
Menu