Egészség

Szenvedélyük a kémia és az oktatás
A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett ünnepélyes eseményen vehette át négy középiskolai és általános iskolai kémiatanár az idei Magyar Kémiaoktatásért díjakat. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma a pedagógusok kiemelkedő szakmai munkásságát ismerte el a díjjal. Immáron huszonegyedik alkalommal. (x)

„Talán soha nem volt jobban érzékelhető, mint most, hogy az emberiségnek milyen nagy szüksége van a tudományra, a magas szintű kutatási és fejlesztési képességekre és erőforrásokra. Ennek egyik ékes példáját adja a vírusellenes remdesivir hatóanyagnak a Richter által az elmúlt hónapokban történt előállítása. Mindenki, aki belülről, közelről megtapasztalta ezt a folyamatot – ahogy én is –, tudja, hogy a projekt milyen óriási és váratlan kémiai, illetve analitikai nehézségekkel járt, és hogy a feladat sikeres megoldása milyen hatalmas tudást, csapatmunkát, erőfeszítést, kudarctűrést, mennyi hitet és küldetéstudatot igényelt.” – nyilatkozta Prof. Dr. Szántay Csaba, a kuratórium elnöke. Hozzátette, hogy mindez a képesség egyértelműen visszavezethető azokhoz a kiváló, de sokszor kevéssé megbecsült tanárokhoz, akik tudásukkal és személyiségükkel már fiatalon a kutatói pálya irányába tudják terelni tehetséges tanítványaikat.

Az idei a pedagógusok számára is különösen nagy kihívást jelent. Ezért is fontos megragadni minden lehetőséget, hogy áldozatos oktatói, nevelői munkájukat, a tehetséges diákok felkarolására fordított erőfeszítéseiket elismerjék. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma azoknak a kémiatanároknak ítéli oda a rangos díjat, akik példát mutatnak a kémia oktatásában, megszerettetésében és hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez.

Minden ország versenyképessége nagymértékben függ az oktatás színvonalától, hiszen az innovációs eredmények legfőbb motorja a jól képzett szakemberek teljesítménye. A Richter Gedeon Nyrt. kötelességének érzi, hogy lehetőségeihez mérten folytassa támogató tevékenységét ezen a területen. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma ítéli oda a rangos elismerést, a személyenként 500 ezer forinttal járó díjat.

A 2020. év díjazottjai
Czibor Angelika, Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Szlovákia
Dr. Dóbéné Cserjés Edit, BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum, Budapest
Keglevich Kristóf, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Tóth Imre, Kecskeméti Református Gimnázium

„1999-ben adták át először ezt a díjat általános-, közép és szakközépiskolai, valamint szakgimnáziumi kémia­tanároknak. Olyan pedagógusoknak, akik a jövő számára képzik a természettudományokkal, közöttük kémiával foglalkozó fiatalokat, akik igyekeznek a tudomány szépségét, a tudás értékét átadni, és mindeközben becsületre, szépre és jóra nevelni. Azok a pedagógusok, akik megkapták a díjat, nemcsak a tantárgy szépségét, hanem egyfajta életszemléletet is közvetítenek a fiatalok számára.” – mondta el a Richter Gedeon Nyrt támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős megbízottja. Dr. Pellioniszné Dr. Paróczai Margit hozzátette „Legyen ez a díj az elismerés mellett bíztatás is, és köszönet a pedagógusok felé, lelkiismeretes és magas szintű értékteremtő munkájukért. Egyben jelzés arra, hogy a mai nehéz, emberpróbáló időkben még fontosabbnak tartjuk a hála, a köszönet és az elismerés kinyilvánítását.” 

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. OKTÓBER Innovatív ötletek, megvalósult álmok
Stroke-prevenció játékfilmen keresztül, a természet szerepe a gyógyulásban, izgalmas szemléletformáló animációs kisfilmek a környezettudatosságról, a klinikai gyógyszerész hivatás népszerűsítése, hiteles információk a császármetszésről – bemutatták munkáikat a Richter Anna Díj nyertesei. (x)
Egészség 2020. JÚLIUS Megvan az év gyógyszere
Az Év Gyógyszere díjat több mint két évtizede ítélik oda a betegségek gyógyításában legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítményeknek. A közelmúltban hirdették ki a 2019. év díjazottját.
Egészség 2020. MÁJUS Nem vagy egyedül, ha újra jön a járvány!
Információs vonal segíti a legveszélyeztetettebb korosztály felkészülését a koronavírus lehetséges második hullámára. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat hatvan év felettieknek.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu