Egészség

Egészség ezreknek, milliók a kórháznak
A Richter Egészségváros tavaly ünnepelte tizedik évfordulóját. Egy évtized alatt 75 város egészségügyi intézménye kapott összesen közel 400 millió forint összegű támogatást a magyar gyógyszergyártótól. (x)

Idén a program folytatódik, s újabb hét helyszínre látogat el. A kezdeményezés célja, hogy segítse a helyi egészségügyi intézmények prevenciós tevékenységét, és anyagi támogatást nyújtson a szükséges fejlesztésekhez. Története alatt az Egészségváros olyan rendezvénysorozattá fejlődött, amely sokszínű egészségügyi szűréseknek, tanácsadásoknak, sportprogramoknak és interaktív, motivációs előadásoknak ad helyet.

A Richter Egészségváros keretében a Richter Gedeon Nyrt. 2 millió forintos alaptámogatásban részesíti a helyi egészségügyi intézményt. Ezt az összeget a helyi lakosok tovább növelhetik, ugyanis a programokon, szűréseken, tanácsadásokon való részvételükkel adománypontokat gyűjtenek, melyek pontonként 300 forinttal növelik az adományalapot. A pontok a Richter jóvoltából a nap végén támogatási összeggé „alakulnak”, amit eszközök beszerzésére fordítanak a helyi egészségügyi intézmények.

Az elmúlt tíz évben a program keretében összesen 378.939.800 forint összegű támogatást nyújtott egészségügyi fejlesztésekre a Richter.

Újabb hét helyszínre érkezik idén a Richter Egészségváros

Amennyiben a vonatkozó járványügyi szabályok azt lehetővé teszik, idén az ország 7 különböző pontján lesz Egészségváros augusztus 22. és október 10. között, amelyekkel így nyolcvankettőre emelkedik az Egészségvárosok száma.

Az ingyenes szűrésekre nem szükség az előzetes regisztráció, kortól függetlenül bárki részt vehet rajtuk. A szűrőpontokon helyi szakemberek várják a látogatókat, így a rendezvény résztvevői megismerhetik a helyi egészségügy képviselőit is.

Az idei időpontok és helyszínek:

– 2020. augusztus 22. Debrecen, II. János Pál pápa tér
– 2020. szeptember 5. Budapest XIX. kerülete, Templom tér
– 2020. szeptember 19. Dunakeszi, Katonadomb
– 2020. szeptember 26. Tata, Kossuth tér
– 2020. október 3. Pécs, Kossuth tér
– 2020. október 4. Kiskunhalas, Bethlen Gábor tér
– 2020. október 10. Kaposvár, Kossuth tér

Az adománycélok is rendkívül változatosak, így lesz miért izgulni az idei Egészségvárosokon:

  • – Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete: defibrillátor a felnőtt orvosi ügyeletre és gyermekfogászati szék
  • – Kispesti Egészségügyi Intézet: szemészeti ultrahang és OCT-gép
  • – Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet: műtőasztal
  • – Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet: Eszközök az induló gyermek szakrendelés számára
  • – Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika: szívultrahang vizsgálófej
  • – Kiskunhalasi Semmelweis Kórház: nőgyógyászati eszközpark bővítése
  • – Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház: ergospirometriás készülék


Az idei Egészségváros kicsit más lesz, mint eddig

A járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó évad elé néz az idei Richter Egészségváros program. A szűrések, tanácsadások, előadások fokozott körültekintéssel és elővigyázatossággal zajlanak majd a rendezvényre látogatók, és az ott dolgozók védelme érdekében.

A szűréseket és a tanácsadásokat végzők, valamint a lebonyolító személyzet számára kötelező lesz a maszk viselése, a rendezvényre látogató érdeklődőknek pedig az egyes aktivitások során kell maszkot viselniük. A rendezvény több pontjára kéz- és felületfertőtlenítők lesznek kihelyezve, a sorbanállás során a biztonságos távolság betartását az erre kijelölt személyzet, valamint kihelyezett táblák segítik majd.

Milyen szűréseken vehetnek részt az eseményre látogatók?

A Richter Egészségváros program szűrési és tanácsadási listája évről évre bővül. A sokszínű kínálat célja, hogy a rendezvényre látogatók a lehető legátfogóbb képet kapják az egészségi állapotukról, illetve, hogy mindenki megtalálja a számára szükséges specialistát.

Lesz többek között urológiai tanácsadás, csontritkulásszűrés és csontsűrűségmérés, asztma tanácsadás, bőr-és körömgombaszűrés, neuropátia szűrés cukorbetegeknek, memóriazavar-tanácsadás, dietetikai tanácsadás, valamint nőgyógyászati tanácsadás. A szív- és érrendszeri problémákkal kapcsolatban pedig vérnyomásmérésen, érszűkület-vizsgálaton, szívelégtelenség-tanácsadáson vehetnek részt az eseményre látogatók.

A tanácsadások és a szűrések listája helyszínenként eltérő, illetve kiegészülhet a támogatott intézmény által biztosított plusz vizsgálatokkal is. Október 3-án, Pécsett, például a Szívgyógyászati Klinika szakemberei a Betekintés szívünk mélyébe sátorban tartanak előadásokat a népesség jelentős részét érintő szív- és érrendszeri problémákról.

Közismert emberek az Egészségváros mellett

A programsorozaton már a kezdetek óta részt vesznek a rendezvény védnökei. Olyan közismert személyiségek, akik nem csupán arcukat és nevüket adják a rendezvényhez, de aktívan részt is vesznek az egyes programokon.

Katus Attila nem csak egészséges életmóddal kapcsolatos tippeket ad, de gondoskodik a résztvevők alapos átmozgatásáról is. Jaksity Kata és Szily Nóra motivációs és pszichológiai témákban tartanak előadásokat, míg Rudolf Péter a karrier és az egészségtudatosság harmonikus viszonyáról mesél, saját tapasztalatain keresztül.

Az egyes helyszínek részletes programja és a további információk az Egészségváros hivatalos Facebook-oldalán és az eseményeken is megtalálhatók, amelyeket érdemes figyelemmel követni.

Találkozzunk az Egészségvároson!

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. MÁJUS Nem vagy egyedül, ha újra jön a járvány!
Információs vonal segíti a legveszélyeztetettebb korosztály felkészülését a koronavírus lehetséges második hullámára. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat hatvan év felettieknek.
Egészség 2020. ÁPRILIS Kórházakat támogat a legnagyobb magyar gyógyszercég
Hetven kórház és egészségügyi szakrendelő számára nyújt támogatást a Richter Gedeon Nyrt. A 140 millió forint összértékű, szabadon felhasználó hozzájárulással az intézmények koronavírus-járvány elleni küzdelmét kívánja segíteni a cég.
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Egy film, amit látnod kell
Sajátos aktualitást ad a jelenlegi helyzet arra, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról, Richter Gedeonról készült dokumentum-játékfilmet. A film ingyenesen elérhető az interneten. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2021. JANUÁR 6 bevált természetes emésztésserkentő
Hiába egyre népszerűbbek a könnyű vacsorák, az ember bizony sokszor túllő a célon egy-egy lakomával. Ilyenkor jól jön néhány természetes emésztésserkentő praktika.
02
Egészség 2021. JANUÁR Lerántjuk a leplet: vaj vagy margarin?
Vajas kenyér vagy margarinos, olajban sült krumpli vagy krumplipüré, habart vagy zsírral készült rántás? Te melyiket választod?
03
Egészség 2021. JANUÁR Megdöbbentő! Mérhető a féltékenység
A szerelem nagy dolgokra képes – a féltékenység talán még nagyobbakra. Mit találunk, ha alaposabban megvizsgáljuk ezt a kevésbé nemes, de emberi érzelmet?
Menu