Pénzügyek

Nyelvtanulás? Sosem késő
Bizonyos életkoron túl már nem lehet idegen nyelvet elsajátítani? Bizonyítsd be magadnak és környezetednek, hogy ez tévhit!

Egy idegen nyelv megismerése nem csupán praktikus előnyökkel jár. A szellemi frissesség megőrzése, a tanulással járó sikerélmény, idegen emberek és más kultúrák megismerése minden életkorban nagy élményt nyújt.

Valami új, valami más

A köztudatban meggyökeresedett tévhit, miszerint ötven felett már szinte lehetetlen új nyelvet elsajátítani, egyszerű badarság. Nyelvtanárokat kerestünk meg a kérdéssel, miért tartja magát ilyen makacsul ez a nézet, és több szakértő egybehangzó állítása szerint nem az életkori sajátosságokban keresendő a magyarázat. Bár bizonyos élettani folyamatok miatt ebben az életszakaszban valóban nehezebb a tanulás, az a megfigyelés, hogy az idősebbek nehezebben vállalkoznak egy-egy új nyelv elsajátítására, elsősorban az utóbbi évtizedek társadalmi átalakulásaival magyarázható.

Aki egy idegen nyelvnek már birtokában van, könnyebben birkózik meg a második vagy esetleg további nyelvekkel is. Az ötven fölötti korosztályból jóval kisebb százalékban rendelkeznek biztos idegennyelv-tudással, így a nyelvtani konstrukciók megértésében és a szótanulásban is hátránnyal indulnak. Bár a szavak tanulása ebben a korban valóban nehezebb, a nyelvtanulás eredményességében a motiváció a döntő. A nyitottság, más kultúrák, emberek megismerésének igénye és a stabil elhatározás minden életkorban a nyelvtanulás alapfeltétele.

És hogy miért is szeretnénk nyelvet tanulni? A motivációk nagyon különbözőek, a nagy világnyelvek megismerése akár a munkádban is előnyt vagy feltételt jelenthet, de fakadhat abból a felismerésből is, hogy az interneten, könyvtárban vagy a tévécsatornák között egy másik nyelv birtokában mennyivel szélesebb körben válogathatsz a tartalmak között.

Személyes igények is közrejátszhatnak egy nyelv megismerésében. Egy új, országhatárokon átnyúló szerelem, egy idegen ajkú családtag vagy csak egy másik kultúra felfedezésének igénye mind-mind kellő motiváció lehet, hogy valami újat, valami mást is megismerhess.

Ha már tudod, melyik nyelv érdekel, mindenképpen tisztáznod kell még magadban néhány kérdést. Mennyire intenzíven szeretnél tanulni? Csupán olvasni szeretnél az adott nyelven, vagy beszélni is? Milyen anyagi áldozatot hozol a nyelvtudás megszerzéséért?

Magántanár

A magántanár kétségtelen előnye, hogy az igényeid szerinti intenzitással tanulhatsz, akár az otthonodban. Jól át kell azonban gondolnod, mit is vársz a tanártól, és igényeid szerint kell keresned az igencsak bő kínálatból. Vannak szuperintenzív, menedzsertípusú felkészítők, beszélgetős anyanyelvi tanárok és jó nyelvérzékű egyetemisták. Bizony nem könnyű igazán jó magántanárt találni, ezért célszerű próbaórát kérni, ahol eldöntheted: rokonszenves-e az illető, és megfelel-e neked a módszer, amellyel tanít.

Az árak is nagy szórást mutatnak, körülbelül 2000 és 5000 forint/óra között ingadoznak, az óra néhány esetben 45 percet takar. A magántanár órabére függ az oktatott nyelvtől – a ritkább nyelvek drágábbak –, a tanítás helyszínétől és a nyelvtanulás jellegétől, így például az üzleti nyelv vagy bármely speciális témájú tanítás drágább. Ketten-hárman össze is foghattok, így – bár megoszlik köztetek a tanár figyelme – csökkenthető a nyelvtanulással járó költség.

Speciális, kevésbé elterjedt magántanítási módszer az online magántanítás. Ez a személyre szabott online módszer olcsóbb, mint a személyes találkozás útján való tanulás, viszont jellegéből fakadóan kevésbé gördülékeny a kommunikáció.

Néhány interneten elérhető nyelvtanárkereső portál:

www.nyelvtanarok.hu
nyelvtanar.lap.hu
www.nyelvtudas.hu

Nyelviskolák

Bár a nyelviskolák órarendje nem hozzád alkalmazkodik, esetleg nem is a szomszédban zajlik a kurzus, mindenképpen olcsóbb a magántanulásnál. A nyelviskolai kurzusok általában 30, 60 vagy akár 120 órásak, és intenzitástól függően egy-két vagy akár négy tanulási alkalmat jelentenek egy héten. Díjuk nyelvtől, szinttől, csoportlétszámtól függően 50-100 ezer forint körül mozog, de nehéz középértéket meghatározni mind az árban, mind az egyéb paraméterekben, hiszen összeszámolni is nehéz, hányféle és milyen típusú nyelviskola működik.

Vannak általános és intenzív kurzusok, léteznek gyorsított és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok, de megkülönböztetnek junior és senior nyelvcsoportokat is. Ez utóbbi lényege, hogy az oktatás lassabb, és a nyelvtanítás témakörei is az idősebb korosztály érdeklődéséhez igazodnak. A tanfolyamok óradíja 500 és 2000 forint között ingadozik, a nyelvtől, a kurzus hosszától és a csoport létszámától függően.

Nehéz eligazodni a valóban nagy számú nyelviskola kínálatában. Némileg megkönnyítheti a választást, ha a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete minősítését is figyelembe veszed a választásban. Az egyesület minősítése alapján honlapjukon Q betűvel jelölik azokat az intézményeket, ahol szakértőik magas színvonalúnak és eredményesnek ítélik a tanítást.

Online

A felmérések szerint kevésbé hatékony, és legfőképp nagy önfegyelmet kíván az online nyelvoktatás, hiszen ezzel a módszerrel magadat kell rávenned a rendszeres munkára. Ha elég erőt érzel magadban az önálló tanulásra, akár ingyenes, akár fizetős kurzusok között válogathatsz az onlinenyelvoktatas.lap.hu oldalon.

Az okostelefonok elterjedésével egyre népszerűbbek a különböző nyelvtanulást segítő alkalmazások. Ezeket is érdemes kipróbálnod, hiszen a telefon – és így a nyelvtanár – mindig ott lapul a zsebedben, az alkalmazás pedig a személyes fejlődési tempódhoz igazodik. Az egyik legismertebb a Duolingo, amely már magyar nyelven is elérhető és több tucat idegennyelv elsajátításában lehet a segítségedre.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Pénzügyek 2023. ÁPRILIS Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet!
Pénzügyek 2022. NOVEMBER 6 testbeszéd trükk, amely sikeresebbé tehet!
A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd az élet szinte minden területén kiemelt jelentőséget élvez.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. SZEPTEMBER „Nagyi! Vedd meg nekem!”
Ahogy a kisgyerek előtt egyre tágul a világ, úgy fedezi fel maga körül a külvilágot, és annak tárgyi valóságát.
02
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Fiatal tanárok elismerése
Második alkalommal adták át a Fiatal természettudományos tanár (FITT) alkotói díjat, amelyet ez alkalommal huszonkét kiváló fiatal pedagógusnak ítélt meg a Richter Gedeon Nyrt. (x)
03
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Menu