Pénzügyek

Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!

A siker általában nem magától jön. A kemény munka, a szenvedély és egy álom eredménye. Minden szorgalom és kitartás mellett sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azzal, melyek a siker apró fortélyai, és hogyan küzdhető le a munkával járó stresszt. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen a kutatások szerint a stressz a produktivitás, illetve a kreativitás legnagyobb ellensége.

Időmenedzsment

„Mindenekelőtt az első és legfontosabb, hogy előre tervezzünk, és megtanuljuk hatékonyan ütemezni a mindennapi teendőket” – mondja Laura Vanderkam pszichológus, szakértő. Az idővel való gazdálkodás életünk fontos része, befolyásolja hatékonyságunkat, így a közérzetünket is. Szerinte az egyik legfontosabb teendő a napi tennivalók/feladatok reális rangsorolása, megtervezése. Ehhez higgadtan át kell gondolnunk, melyek a halaszthatatlan és melyek az ideig-óráig halasztható teendőink. Az egyszerű bevásárlásoktól kezdve a hivatalos ügyek intézésén át egészen a határidős munkákig sokat segíthet a „napi cselekvési terv” felállításában az egyszerű cédulázás is. Hosszabb távra, napokra, hetekre előre pedig a naptár, a határidőnapló használata, a mobilokon, okostelefonokon található ún. „emlékeztető” funkció, de a menedzsernaptárak, a laptopok is jó szolgálatot tehetnek.

Szakíts időt a mozgásra

Kutatások szerint a legsikeresebb férfiak és nők legalább heti egy alkalommal a fontos tennivalók közepette is szakítanak időt a mozgásra. „Semmi sem szakít ki jobban a valóságból és a stresszes hétköznapokból, mint a mozgás. Amellett, hogy rendkívül fontos az egészségünk szempontjából, szükségünk van erre a kis időre, hogy feltöltődjünk, és lazítsunk. Tapasztalatok szerint érdemes munka után, még az előtt, hogy hazamennénk, lemenni az edzőterembe, így ugyanis elkerülhetjük, hogy hazavigyük a munkából ránk ragadt feszültséget” – mondja a pszichológus.

Első az alvás!

Vanderkam tanulmányai szerint a magas jövedelemmel rendelkező családos nők túlnyomó többsége 7-9 órát alszik naponta. „A legtöbb ember, aki azt állítja, hogy mindössze 4 órákat alszik, és közben sikeres vállalkozást vezet, vagy vezető beosztásban dolgozik, valószínűleg hazudik. A siker legfőbb titka az alvásban rejlik, egy kiadós pihenés után ugyanis jobb és okosabb döntéseket hozunk” – mondja a szakember.

Motiváló környezet

A kreativitásra serkentő, motiváló környezet rendkívül fontos akár otthoni akár irodai munkáról van szó. Az távmunkát végzőknek érdemes figyelniük arra, hogy a nappalit és a hálószobát tartsák meg a pihenés helyszínéül. Ha van rá lehetőségük, alakítsanak ki egy kényelmes irodát erre a célra, ha pedig nincs, keressenek egy nyugodt helyet, ahol koncentrálni tudnak a munkára. Ez lehet akár könyvtár vagy kávézó is. A színeknek köztudottan nagyon erős a hatásuk a pszichére, ezért rendkívül fontos, hogy jól válasszák meg az egyes helyiségek árnyalatait. A lila magabiztosságot és erőt sugároz, ugyanakkor nyugtató hatású. Serkenti az agy kreatív központját így érdemes a dolgozószobában vagy irodában is alkalmazni.

A Pomodoro technika

A népszerű időgazdálkodási technikát mára egyre többen alkalmazzák munkájukban. A módszert egy Francesco Cirillo nevű diák találta ki 1992-ben. Sikere abban áll, hogy jelentős segítséget nyújt a munka lehető leghatékonyabb elvégzésében. Egy Pomodoro 25 perces időegységet ölel felt. Az első lépés, hogy összeírjuk az elvégzendő teendőket fontossági sorrendben, valamint azt, hogy körülbelül mennyi idő szükséges a feladatok elvégzésére. Ezután az órát állítsuk be 25 percre, majd dolgozzunk megszakítás nélkül, amíg a 25 perc le nem telik. Eközben azonban valóban nem szabad sem az e-maileket nézni, sem chatelni, vagy akár csak a mosdóba kimenni. Ezután tartsunk 5 perc szünetet, minden negyedik Pomodoro után pedig nagyobb, 20-30 perces szünetet. A technika segítségével könnyebben és gyorsabban haladhatunk, már csak azért is, mert nem veszünk el a feladatok között, így könnyebben vesszük rá magunkat a munkára.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. NOVEMBER 6 testbeszéd trükk, amely sikeresebbé tehet!
A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd az élet szinte minden területén kiemelt jelentőséget élvez.
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
Egészség 2019. MÁJUS Tuti módszerek stressz ellen
Egy kicsit túlterhelted magad az utóbbi időben? Szeretnéd megtalálni vagy megtartani lelki egyensúlyod? Íme 6 egyszerű tipp, hogy megszabadulj a feszültségtől.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. JANUÁR Virtuális világ, valóságos kockázatok
Nem beszélhetünk eleget az internetes csalókkal szembeni óvatosságról!
02
Pénzügyek 2023. JANUÁR Állásinterjú: kérdezz is, ne csak felelj!
Naná, hogy izgulsz! Ötvenen túliként pontosan tudod: már az is kisebb csoda, hogy nem utasítottak el azonnal, amikor jelentkeztél a vágyott állásra, hanem behívtak interjúra.
03
Pénzügyek 2023. JANUÁR A szerencse tudománya
Tudományosan bizonyított tény, hogy a szerencse alakítható. Nyitott szemlélettel, néhány új szokással és gondolkodásváltozással elérhető, hogy életünk pozitív fordulatot vegyen.
Menu