Pénzügyek

6 testbeszéd trükk, amely sikeresebbé tehet!
A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd az élet szinte minden területén kiemelt jelentőséget élvez.

Testtartásunkból, kézmozdulatainkból, arckifejezésünkből és gesztusainkból számtalan dolog kiolvasható: kifejezzük velük érzelmeinket, hangulatunkat, megerősítjük mondandónkat. A nonverbális kommunikáció általában öntudatlan, ám ha megtanuljuk megfelelően alkalmazni és értelmezni, számtalan előnyre tehetünk szert nem csupán a munkahelyünkön, de a magánéletünkben is.

Mozdulataink megváltoztatásával belső érzelmi állapotunk is átalakulhat, közérzetünk javulhat. Így például, ha testünkkel önbizalmat sugárzunk, előbb-utóbb valóban magabiztosabbnak érezzük magunkat. Ha viszont meggörnyedünk, fejünket lehajtjuk, valóban szomorúbbak és kedvetlenebbek leszünk.

Ha szeretnéd növelni befolyásodat a munkahelyeden, netán sikeresebbé akarsz válni szakterületeden, érdemes megfogadnod a következő jó tanácsokat!

Sajátítsd el a tökéletes kézfogást!

Testbeszédünk a személyiségünkről is árulkodik. A gyenge kézfogás például szégyenlősnek, megbízhatatlannak mutathat minket. Ugyanígy a túl erős kézfogás sem fest rólunk pozitív képet, azt üzenheti a másiknak, hogy mélyen belül bizonytalanok vagyunk, és kompenzálni akarjuk hiányosságainkat. Fontos, hogy megfelelően begyakorold ezt a mozdulatot, hiszen ez lehet a kulcsa az első pozitív benyomásnak.

Az American Management Association szerint egy kutatás bebizonyította, hogy általában kétszer nagyobb valószínűséggel emlékszünk arra, akivel kezet ráztunk. Azzal ugyanis, hogy megérintjük valakinek a karját, a kezét vagy a vállát – még ha csak egy másodpercre is – kapcsolatot teremtünk vele.

Használd ki a teret!

Az egyenes hát, a hátra vetett vállak és fej magabiztosnak mutat. A hatalmat és a státuszt nonverbális úton is kifejezhetjük a magasság, valamint a tér segítségével. Ha például állsz, sokkal erőteljesebbnek tűnsz azoknál, akik ülnek. Amennyiben ülsz, ügyelj arra, hogy mindkét lábad a földön legyen, a két kezed sose fond össze a melleden, inkább lazítsd el őket! Ezzel nyitottabbnak és befogadóbbnak látszol a másik szemében.
Tedd érzékletesebbé a mondandódat!

Agyi képalkotó rendszerek bebizonyították, hogy az agy beszédközpontja, a Broca-terület nemcsak akkor aktív, hogyha beszélünk, hanem akkor is, amikor a kezünket mozgatjuk. Mivel a gesztusok összekapcsolódnak a kommunikációval, beszéd közben a gesztikuláció valójában elősegítheti a gondolkodást. A kéz használata tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy érthetőbben, hatékonyabban fejezd ki önmagad!

Teremts szemkontaktust!

Fontos, hogy tudasd beszélgetőpartnereddel, hogy figyelsz rá! Beszélgetés közben teremts szemkontaktust, de semmi esetre se bámuld a másikat, mert ez amellett, hogy illetlenségnek számít, még ijesztő is! Hajolj egy kicsit előre, és ne felejts el időnként bólogatni! Ezzel azt az üzenetet küldöd neki, hogy érdekel és érted, amit mond.

Ügyelj a hangszínedre!

Nemcsak az a fontos, amit, hanem az is, ahogyan mondjuk. Ugyanazt az üzenetet többféleképpen is kifejezhetjük, ettől különféle értelmezéseket kap a közlendőnk. Gyakorolj, próbálj ki többféle hangszínt és hangsúlyt is! Meglátod, egészen más hatást vált ki az emberekből, ha hangszíned melegséget, pozitivitást sugall, mint ha ridegen közelednél feléjük! Mielőtt belevágnál valami fontos dolog közlésébe vagy egy telefonbeszélgetésbe, lazítsd el a hangszálaidat! Ügyelj arra, hogy a hangod professzionalizmusról, szakmaiságról árulkodjon! Az interneten többféle beszédtechnikai gyakorlatot is találhatsz ehhez.

Másold le a gesztusait!

Ha szeretnéd elnyerni kollégád, főnököd, tárgyalópartnered rokonszenvét, figyeld meg a mozdulatait, illetve az arckifejezését, majd finoman próbáld meg utánozni, miközben beszélgettek. Az említett módszerrel szavak nélkül fejezheted ki az egyetértésedet, amit a másik fél, ha nem tudatosan is, de érzékelni fog, így nyitottabb, illetve megértőbb lesz veled szemben. Ez a folyamat gyakran önkéntelenül is végbemegy. Ha például sokáig nézünk valakit, aki mosolyog, előbb-utóbb mi is mosolyogni kezdünk. Tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy az úgynevezett a tükörneuronok stimulálják az arc- és az arckifejezés felismeréséért felelős agyi területet, és tükörreakciót hoznak létre. 

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2019. ÁPRILIS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Pénzügyek 2019. ÁPRILIS Hogyan viselik a férfiak a nyugdíjat?
Állítólag a tevékeny férfiak nehezebben bírják a nyugdíjba vonulást, mint a nők. Feleslegesnek érzik magukat, nem találják a helyüket.
Pénzügyek 2019. FEBRUÁR Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2019. JÚNIUS Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet! (x)
02
Pénzügyek 2019. MÁJUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
03
Pénzügyek 2019. MÁJUS Eső előtt köpönyeg: utasbiztosítás
Magyarországon csak minden harmadik utas köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Pedig rengeteg bosszúságtól és pénzkiadástól menthet meg minket.
Menu