Egészség

Nyári tanácsok visszereseknek
A minden második-harmadik magyar felnőttet érintő keringési zavar nyáron akár súlyosbodhat is.

A lábon megjelenő lilás érkidudorodások nem csak esztétikai problémát jelenthetnek. A visszerességet olyan panaszok is kísérhetik, mint például a lábszár feszülése, viszketése, a nehézlábérzés, a bokadagadás, az éjszakai izomgörcsök, súlyosabb (és elhanyagolt, azaz kezeletlen) esetekben pedig a bőr vöröses-barnás elszíneződése, a lábszár bőrének hámlása, nedvedzése, majd elfekélyesedése.

Így kerülhető el a kánikulai vészhelyzet!

A visszerességre elsősorban a nők hajlamosak, de a veszélyeztetettek körébe tartoznak mind az ülő-, mind az álló foglalkozású emberek csakúgy, mint a véralvadásgátlót szedők, a műtét után lábadozók, a testsúlytöbbletet cipelők, illetve az ötven felettiek is. Ez az egészségügyi probléma odáig fajulhat, hogy a beteg életviteli aktivitását is aláássa.

A nyári melegben a visszeresek tünetei felerősödhetnek, mert a gyűjtőerek vérellátása a külső hő hatására fokozódik. Ez az erek további tágulásához vezet, egyúttal megnöveli annak kockázatát, hogy a gyűjtőerekben a visszaáramló vér megreked, pang, ami kifejezetten kedvez a trombózis kialakulásának.

A vénaspecialisták, az érgyógyászok szerint az érkatasztrófa kockázatát a betegek maguk jelentős mértékben csökkenthetik. Mint az orvosok mondják, az első és legfontosabb a hőségben a folyamatos folyadékpótlás, hiszen a szervezet a verejtékezéssel rengeteg vizet veszít. A megfelelő mennyiségű (akár 2,5–3 liternyi) folyadék bevitelével ugyanis elébe lehet menni a vér besűrűsödésének és a vérrögképződésnek.

Jóllehet a nyári melegben sokan – különösen az túlsúllyal küzdők, az idősebbek, a fájós lábúak – a szükségesnél többet nem szívesen mozognak, pedig a keringésük karbantartásához számukra is elengedhetetlen a rendszeres és kíméletes testmozgás (séta, úszás, biciklizés). Ezek gyakorlásához természetesen meg kell találni azt a napszakot, amikor már nem tombol a hőség. Minden korosztálynak minden időben ajánlott az úszás, amely a vénás keringésre (is) jó hatással van.

Következő cikk

A visszérrel küszködőnek kifejezetten ellenjavallottak a hirtelen erőkifejtéssel járó sportok, illetve tartózkodniuk kell minden izomfeszüléstől, légvétel-visszatartástól, ami a vérnyomás emelkedésével jár. Minthogy számukra erősen megterhelő (és egyben veszélyes is) a hosszan tartó ülés és az egy helyben állás, nyáron az ülőmunkát végzők legalább félóránként álljanak fel a székükből, és pár percig sétáljanak, az álló munkát végzők pedig testsúlyukat 10-15 percenként helyezzék át egyik lábukról a másikra.

Így minimalizálhatók az utazással járó kockázatok!

A visszeres panaszokkal élőknek a nyaralások, üdülések célpontjainak megválasztásakor ajánlott, hogy az alsó végtagjaikat ültükben is minél többet mozgassák. Ha van rá lehetőség, a vonaton álljanak fel az ülőhelyükről, és tegyenek néhány lépést a kupék előtti folyosón, a repülőgéppel utazók pedig polcolják fel a lábukat, valamint – ülő helyzetben – köröző, izomfeszítő mozdulatokkal tornáztassák meg a bokájukat, alsó végtagjaik vérellátását serkenthetve.

A személyautóval nyaralni indulók, illetve onnan hazatérők iktassanak be óránként kisebb megállásokat, sétáljanak néhány percet a parkolóhelyen. A járás azért fontos, mert lépéskor összehúzódnak az izmok, amelyek segítik a véráramlást az erekben, így elkerülhető a trombózis.

Visszeresek figyelmébe!

 1. Ha visszeres panaszaid erősödnek, napközben hasznos lehet a kompressziós harisnya vagy az úgynevezett rugalmas fásli (pólya) viselése, esténként pedig a lábak felpolcolása.
 2. A rugalmas pólya felhelyezése némi gyakorlottságot igényel, ezért a gyógyászati segédeszköz használatát az orvostól vagy gyógytornásztól kell megtanulni.
 3. Fontos, hogy felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben helyezd fel: a lábujjak tövétől, a sarkakon át, a térdig tekerd fel a fáslit, mégpedig úgy, hogy a pólyamenetek egymást tetőcseréphez hasonlóan, félig átfedjék. A nem megfelelően alkalmazott vagy túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan.
 4. Kevésbé súlyos esetekben jótékony hatású lehet a C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, illetve a szakorvos által ajánlott táplálékkiegészítő, vitaminkészítmény szedése, a visszeres láb külsőleges kezelése természetes gyógynövényi alapanyagokból készült krémmel, géllel.

Az „okos” tusolás és az értorna is segíthet!

A rekkenő hőségben nemcsak a közérzetnek, hanem a visszereknek is jót tehet a napi többszöri váltózuhanyozás, vagyis az alsó lábszár meleg, majd hideg vizes letusolása. Ez serkentheti a vérkeringést, és meggátolja az erek kitágulását is.

Bár az értornát – amely a vénák kiürülését, a jobb keringést segíti – gyakran alkalmazzák, és otthoni végzését is javasolják a gyógytornászok a visszeres panaszok mérséklésére, a keringési zavar súlyosbodásának megfékezésére, az értorna előtti konzultáció a kezelőorvossal elengedhetetlen. Amennyiben nincs ellenjavallat, napi 15 percet érdemes a vénák karbantartására, a visszeresség súlyosbodásának megfékezésére fordítani.

Érvédő gyakorlatok nem csak visszereseknek!

Fontos, hogy az értorna-gyakorlatsorozatot mindig helyes légzéstechnikával végezzük, mert a hasi légzés fokozza a vér visszaáramlását! A gyakorlatokat a légzés ritmusában kell végezni.

 1. Hanyattfekvésben, nyújtott végtagokkal a lábujjakat először bekarmoljuk, kinyújtjuk.
 2. Mindkét lábunkat nyújtsuk ki, a lábfejünket feszítsük le, majd lazítsuk ki, és húzzuk vissza.
 3. A talpunkat fordítsuk befelé, majd kifelé.
 4. A lábakat váltva talpra húzzuk, egyik lábat kinyújtjuk a comb folytatásában, majd a talpunkra visszahúzzuk, aztán a másik lábat nyújtjuk ki és húzzuk talpra, legalább ötször.
 5. A lábunkat talpra helyezzük, majd az egyik térdünket a hasunkhoz húzzuk, aztán felnyújtjuk a magasba, majd onnan újra a hasunkhoz húzzuk, végül újra a talpra tesszük. A gyakorlatsort a másik lábunkkal is megismételjük, legalább ötször.
 6. Mindkét lábuk legyen talpi „alaphelyzetben”. Emeljük meg a fenekünket, szorítsuk össze farizmainkat, majd tegyük le a testünket vízszintes helyzetbe. A gyakorlatot legalább ötször ismételjük meg.
 7. A párhuzamosan egymás mellé tett, kinyújtott lábak egyikét emeljük fel a magasba, majd lassan eresszük vissza, ugyanezt a mozdulatsort ismételjük a másik lábunkkal, jobb, bal lábbal legalább ötször.
 8. A jobb lábunkat nyújtva emeljük magasba, majd végezzünk integető mozdulatokat a lábfejünkkel, aztán ugyanezt tegyük a bal lábunkkal többször, egymás után.
 9. A jobb lábunkat, egyenes térddel, emeljük meg kissé, közben csípőből forgassuk, mindkét oldalra (hol jobbra, hol balra), majd ugyanezt a bal lábbal, csípővel is ismételjük meg.
 10. Ugyancsak hanyatt fekve végezzünk néhány bicikliző mozdulatot, hol előre, hol hátra.
szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2021. JÚNIUS Vérmérgezés: halálos is lehet!
A vérmérgezés (szepszis) nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amelynek súlyos formája a beteg halálához is vezethet.
Egészség 2020. AUGUSZTUS Veszélyes nyári frontok
Egyre gyakrabban fordulnak elő nyáron a váratlan időjárás-változások. Mire figyelj, hogy elkerüld a komolyabb panaszokat?
Egészség 2019. SZEPTEMBER Őszre érdemes időzíteni a visszérműtétet
A hűvösebb évszakban jellemzően csökkennek a visszérpanaszok. Ne tévesszen meg az átmeneti enyhülés, súlyos betegséget és szövődményeket kockáztatsz, ha nem fordulsz időben szakemberhez!
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu