Egészség

Őszre érdemes időzíteni a visszérműtétet
A hűvösebb évszakban jellemzően csökkennek a visszérpanaszok. Ne tévesszen meg az átmeneti enyhülés, súlyos betegséget és szövődményeket kockáztatsz, ha nem fordulsz időben szakemberhez!

Azok, akik visszerekkel küzdenek, jól tudják, a nyári hónapok a legnehezebbek. Ősszel és télen sokkal kevésbé okoz fájdalmat, és emiatt sokan teljesen el is feledkeznek róluk, pedig ez az időszak a legalkalmasabb visszérműtétre.

Nem csak nyáron fájhat a visszér

Az igaz, hogy nyáron sokkal több panaszt okoznak a visszerek, hiszen a melegben a hő leadásban szerepet játszó felületes visszerek jobban fájhatnak, mivel a hőségben az amúgy is kitágult erek, tovább tágulva, még nagyobb gondot okozhatnak.

Ennek ellenére ez még nem jelenti azt, hogy az ősz beköszöntével fel lehet lélegezni, ugyanis a sok állás vagy ülés miatt nagy nyomás nehezedik a tágult visszerekre, melyek – akár meleg van, akár nem – főleg a nap végére fájdalmasak lehetnek.

A visszerek fájdalmas duzzadásának oka a visszerekben megnövekedett nyomás. A betegségre való hajlam örökölhető, ugyanakkro a mozgásszegény életmód, a túlsúly és a lábak túlzott igénybevétele (például álló munkavégzés) növelik a viszeres panaszok kialakulásának kockázatát. 

Ősz és a tél a legjobb időszak a műtétre

Bár visszérműtétet minden hónapban el lehet végezni – és ha sürgős, nem is kell az időponton gondolkozni –, érdemesebb inkább akkorra időzíteni, amikor már hűvösebb az idő. Az ősztől tavaszig tartó időszakot általában azért javasolják, mert a műtét után a beteg kénytelen fáslit viselni – kb. 4-6 hétig az egész alsó végtagot be kell tekerni (vagy kompressziós harisnyával leszorítani) –, ami a nyári nagy melegben sokkal kellemetlenebb.

A krémek nem mindig használnak

A gyógyszertárakban több visszérkrém kapható, melyek azonban csak enyhe esetben csökkentik valamelyest a gyulladást és a fájdalmat. Ez a megoldás nem csodaszer, senki se várja azt, hogy a krémektől a már kitágult visszerek visszahúzódnak. A lábak felpolcolása szintén csökkenti a visszerekben levő nyomást, így a fájdalmat.

Ha a fájdalom visszatérő és egyre gyakoribb, érdemes orvoshoz fordulni, még mielőtt súlyosabb tüneteket, esetleg szövődményeket okoz! A visszérprobléma nem feltétlenül jár műtéttel, mindenesetre szakember döntse el, mi a célravezető számodra.

Jó, ha tudod

  1. Az ún. pókháló-visszeresség (amit a „népnyelv” seprűvénaként emleget) ritkán okoz panaszokat, esztétikailag azonban sokakat zavar. Az érsebészek a műtét helyett a lézeres úton, injekciós kezeléssel vagy apró bemetszésekkel járó plasztikai beavatkozást javasolják „eltüntetéséhez”.
  2. A trombózisveszély elsősorban az ebben az érbetegségben már érintett időseket, a túlsúlyosakat, illetve a nemrégiben operáción átesetteket, a fokozott véralvadásra hajlamos (illetve ilyen gyógyszereket szedő) betegeket veszélyezteti. A trombózis bekövetkeztekor a gyors orvosi beavatkozás életmentő lehet, ugyanis a vérrögöt csak a keletkezésétől számított egy napon belül lehet feloldani.
  3. A speciális gyógyászati segédeszköz, rugalmas pólya helyes felhelyezésének technikáját érdemes gyógytornásztól megtanulni. Fontos, hogy felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben tekerjük a lábszárunkra. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni, és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, mégpedig úgy, hogy a pólyamenetek átfedjék egymást. A túl szoros pólyázás ártalmas, a túl laza pedig hatástalan lehet.
szerző: Gönye László
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
Egészség 2019. JÚLIUS Fejfájás vagy migrén?
Fejfájása szinte mindenkinek volt már. Van, akinek visszatérő és nagyon erős. Mikor kell migrénre gyanakodnod? Honnan ismerheted fel?
Egészség 2019. ÁPRILIS A legjobb természetes vérnyomás-szabályozók
Szüntelenül fáradt vagy? Netán szédülést, ijesztő szívdobogást tapasztalsz? Van megoldás!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. SZEPTEMBER Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.
02
Egészség 2020. SZEPTEMBER Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2020. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Menu