Egészség

Jön a hideg, nő az infarktusveszély!
A rendkívüli hidegben bizonyítottan nő a szívinfarktusok száma, illetve a hirtelen szívhalál esélye.

Az előrejelzések szerint tartósan velünk marad a téliesen hideg idő. Az alacsony hőmérséklet a szívproblémákkal küzdő emberek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára az alkalmazkodás a hideghez nagyfokú megterhelést jelent. Sajnos ebben az időszakban megnövekszik a hirtelen szívhalál esélye, illetve megnő a szívinfarktusok száma is.

Dr. Vaskó Pétert, a Kardioközpont kardiológusát kérdeztük, vajon miért jelent problémát a hideg idő, és milyen figyelmeztető jeleket kell komolyan venni annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos szív- és érrendszeri károsodást.

Miért jelent veszélyt a hideg idő a szívbetegekre nézve?

Kutatások kiderítették, illetve orvosi tapasztalatok is igazolják, hogy a hideg hónapokban növekszik a szívinfarktusok száma, illetve a hirtelen szívhalál esélye. Mivel az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az erek – köztük a szív artériái is –, csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa. Ha valakinek beteg a szíve, ez már megterhelő lehet számára. A következmény a görcskészség növekedése miatti szorító mellkasi fájdalom (angina pectoris), a trombózishajlam fokozódása, a hirtelen szívhalál és a szívizomelhalással járó súlyos, életveszélyes állapot, a szívinfarktus kialakulása.

Mire érdemes télen fokozottan figyelniük, ha szívproblémánk van?

Annak érdekében, hogy védjük a szívünk egészségét, érdemes néhány alapszabályt betartanunk:

  1. Akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben. Főleg az idős embereknél kell erre ügyelni, akik esetleg már nem észlelik a testhőmérsékletük csökkenését. Ilyenkor ugyanis reflexes úton szűkülnek az erek, ami anginás mellkasi fájdalmat provokálhat, és szívinfarktushoz vezethet.
  2. A szívbetegek hidegben ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást. Kerülni kell a megerőltető sportokat, de bízzuk másra a hólapátolást is.
  3. Ha a szabadban szeretnénk mozogni, inkább a könnyebb mozgásformákat válasszuk, amelyek nem emelik meg a pulzusszámot. Megfelelő lehet egy könnyű séta, a lassú kocogás, vagy egy kellemes kirándulás.

Ne késlekedj! Ha ezeket a tüneteket érzékeled, azonnal hívj mentőt!

A szívroham legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom, a szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, amely átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére. A fájdalom mellett teltségérzet is jelentkezhet. Az izzadás, a verejtékes, hűvös bőr a szívroham másik általános jele, ezenkívül légszomj, nagyfokú fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus, valamint az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. Ha ezeket a tüneteket érzed, rögtön hívd a mentőket (112)! Ilyen esetben haladéktalanul kardiológiai centrumba kell menni, ahol megkezdik a keringés helyreállítását az elzáródott szakaszon. Minél hamarabb történik meg a beavatkozás, annál nagyobb a túlélés esélye és a maradandó egészségkárosodás elkerülése.

Mit tehetünk a szívinfarktus megelőzéséért?

A legfontosabb, hogy időben ismerjük fel a figyelmeztető jeleket, és azonnal forduljunk orvoshoz. A kardiológus nyugalmi, illetve terheléses EKG-vizsgálattal, Holter-vizsgálattal (24 órás EKG), illetve szívultrahanggal figyeli szívünk állapotát, és monitorozza a lehetséges elváltozásokat. A megfelelő diagnózis alapján állítja fel azt a terápiát, amellyel megelőzhetők a súlyos szív- és érrendszeri katasztrófák, illetve jelentősen javítható szívünk állapota. „Természetesen a rendszeres szűréseken kívül kiemelendő a megfelelő életmód fontossága is a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében” – mondja még dr. Vaskó.

szerző: Futaki Balázs
Szépség 2022. FEBRUÁR Hidratálás hideg időben
A bőröd gyorsan kiszárad, ezért feszül, durva tapintású? Különleges trükkjeinkkel újra hidratálttá teheted.
Egészség 2020. NOVEMBER A legjobb téli immunerősítők - kéznél van a megoldás!
A változékony időjárás, a nyirkos hideg igencsak próbára teszik a szervezet ellenálló képességét.
Egészség 2020. JANUÁR Szupernövény a téli hónapokra
A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket. Ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony hatású növényeknek, mint például a tőzegáfonya.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu