Egészség

Egy vírus, amit nem lehet kiirtani
A herpesz egyike a legelterjedtebb bőrelváltozásoknak, mellyel az emberek 80 százaléka megismerkedik. Ki a száján, ki a testének egyéb területein...

E kellemetlen és makacsul visszatérő tünet mögött kétféle vírus ténykedése áll, amelyek ugyanabba a családba tartoznak, mint a bárányhimlőért vagy az övsömörért felelős kórokozók…

Tényezők, amelyek előhívják

Az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik a herpeszvírussal, ám a felnőtteknek csak mintegy húsz százalékánál alakul ki maga a betegség. A leggyakoribb az ajak- és szájnyálkahártya-herpesz, azaz a HSV 1 típusú fertőzés. Az aktív szexuális életet élők körében az utóbbi időkben – sajnálatosan – növekszik a nemi szervek, végbélnyílás körüli, HSV 2 típusú, genitálisherpesz-fertőzöttek száma.

Mitől aktiválódik?

Ma még az immunológusok is csak találgatnak: egyesek, akik hordozzák magát a fertőző vírust, miért betegszenek meg, míg másokon soha nem jelenik meg a herpeszkiütés?
Az már bizonyítottnak látszik, hogy kialakulása összefüggésbe hozható a stresszes életvitellel, a szervezet immunrendszerének átmeneti legyengülésével, de nőknél a hormonműködés változásával (a menstruációs időszak), s mindkét nemnél a túl zsíros táplálkozással, vagy – leginkább a nyári időszakban – a túlzott napozással is.
Az elmúlt év kutatásai arra is felhívták a figyelmet, hogy a herpesz kialakulásának kockázatával kell számolniuk azoknak is, akik különféle radikális fogyókúrákkal próbálnak megszabadulni súlyfeleslegüktől. Az egyoldalú táplálkozás következtében ugyanis a szervezet önvédelmi képessége csökken, ezért nem tud ellenállni a különféle kórokozók, többek között a herpeszvírus támadásának sem.

A herpesz csak közvetetten tekinthető bőrgyógyászati, így esztétikai problémának. S nem csak azért, mert a vírus akcióba lendülésekor jelentkező hólyagok gyakran fájdalmasak. Az úgynevezett aktív időszakban a vírus a herpeszhólyagok tartalmazta folyadékban, majd a herpeszes pörkökben, illetve a nyálban is megtalálható, ezért a teljes gyógyulásig fertőző, így fennáll a továbbfertőzés veszélye.

A szaruhártyát is megtámadhatja!

A laikusok által szemherpesznek nevezett fertőzés – kezdeti stádiumában – könnyen összetéveszthető a bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladással (kivörösödött szem, fényérzékenység, nyomásérzet, homályos látás.) A beteg szemének állapota gyakran antibiotikumos kezelés hatására sem javul. A szaruhártya herpeszes fertőzése általában – egy idő után – magától elmúlik. Ha a HSV 1 vírusfertőzés újra és újra makacsul visszatér, károsíthatja a szaruhártya felszínét, olyannyira, hogy fekélyképződés, majd hegesedés alakulhat ki rajta, ez pedig látáskárosodáshoz, látásvesztéshez vezethet.

Mitől ön- és közveszélyes?

További probléma, hogy a vírus – ha egyszer már befészkelte magát – nem távozik a szervezetből, ezért a fertőzés időről időre kiújulhat. Az érintettek többsége előbb-utóbb kitapasztalja, hogy nála mi váltja ki a vírus aktiválódását. A nyári időszakban, az erős napsütés hatására gyakrabban jön elő a herpesz. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy a betegek még akkor is óvatosan napozzanak, ha éppen tünetmentesek. (Akinek kijött már napfénytől a herpesze, annak a szoláriumozás sem javallott.)

Következő cikk

S nemcsak a közvetlen fényterhelés, hanem más, a nyári évszakra jellemző tényezők – például az utazással járó stressz, az akklimatizálódási problémák, sőt a nyári bélfertőzés, gyomorrontás, nátha – is szerepet játszhat e vírus aktívvá válásában.

Tudtad?

Az úgynevezett genitális herpesz kialakulásában/terjedésében szerepe lehet az orális szexnek (az ajakherpesszel a fertőzést átviheted a partnered nemi szervére is). Ma már a nemi szervek herpesze szerte Európában egyre nagyobb ütemben terjed. A fertőzés tünetei: a külső nemi szerven sok apró hólyag jelenik meg, majd ezek egy nagyobb hólyaggá csoportosulnak, és bő váladékkal telítődnek. A fertőzés lecsengését – ami közben a beteg még mindig fertőz – a hólyagok száradása és barnás színű pörkök keletkezése, majd leválása jelzi. A végtelen genitálisherpesz-sztori azonban itt nem ér véget, csak – átmenetileg – szünetel, hiszen a külső nemi szerveken „ejtőző” vírusok bármikor újra támadásba lendülhetnek.

Légy körültekintő!

Az ajakherpesz megjelenésének első tünete a viszketés, ezért már ekkor is érdemes a gyulladást – és a fertőzés időtartamát – csökkenteni, mégpedig az ajkak jegelésével (tegyél műanyag zacskóba csomagolt jégkockát vagy a mélyhűtőben tárolt, zárt tasakos mirelit élelmiszert az érintett bőrfelületre).

Ha volt már herpeszkiütésed, hordd magaddal a megfelelő gyógyszertárban vény nélkül is kapható kenőcsöt, s a tünetek megjelenésekor (fájó, feszítő, viszkető érzés az ajkon, a combon, a farpofán) azonnal kezdd el a kezelést. Ha ajakherpeszed van, mindig saját pohárból igyál, saját evőeszközöket használj, és azt se felejtsd el, hogy a fertőzés tüsszentéssel és köhögéssel is terjedhet.

Ha kontaktlencsét viselsz, a higiénés szabályok szigorú betartásával – csak tiszta kézzel nyúlsz a lencséhez, csak kézmosás után veszed ki, helyezed vissza, és mindig használod a tisztításhoz, tároláshoz szükséges folyadékokat – elébe mehetsz a herpeszvírus-fertőzésnek. Tartsd be az olyan higiénés óvintézkedéseket, mint a saját törölközők használata (egyet az arc, egy másikat az alsótest törlésére), gyakori mosásuk, a herpeszkiütéssel érintkező ágynemű, ruha (szoknya, nadrág, alsónemű) egyszeri használat/viselet utáni – magas hőfokon való – kimosása. Ezekkel a „módszerekkel” elkerülheted a veled egy fedél alatt élők megfertőzését, illetve önmagad újrafertőzését, vagyis a kórokozók „átvitelét” is egyik testfelületről a másikra.

A herpeszhólyagokat soha ne vakard, ne kapargasd, mert a hólyagocskákban lévő váladék és maga a száradt pörk is fertőz.

Ha a vírusfertőzés túl gyakran (pl. havonta egyszer, kétszer) tér vissza, érdemes bőrgyógyászhoz fordulnod, aki megállapítja a herpesz típusát, esetleg laborvizsgálatot, góckutatást kezdeményez. A vizsgálati eredmények ismeretében, a felületi kezelés mellett, szájon át szedhető gyógyszer szedését is javasolhatja. Súlyosabb esetekben nemcsak speciális herpeszvírus elleni tablettákat, hanem az immunrendszert stabilizáló készítmények szedését is ajánlhatja a szakorvos.

A herpeszes bőr kezelése

A herpeszt általában – külsőleg – tünetileg szokták kezelni, mégpedig sebfertőtlenítővel, szárító hatású pasztákkal, rázófolyadékokkal, amelyek elősegítik a hólyagok leszáradását, illetve a vírus inaktiválódását.

Mikor fordulj orvoshoz?

  1. Ha a herpeszvírus okozta bőrelváltozás nagy kiterjedésű, és szinte hetente visszatér;
  2. ha a törzsön, az arcon, nemi szerveken vagy a gáttájékon jelenik meg;
  3. ha maga a bőrelváltozás fájdalmas, vagy valamely testtájékodon – például az ágyékodban – nyirokcsomó(k) kitüremkedését észleled;
  4. ha más betegségek (nátha, influenza, szemölcsösödés, gombás bőrtünetek, allergia) is gyakran „meglátogatnak” (vagyis alapos a gyanú arra, hogy meggyengült a szervezeted védekezőképessége).

Immunvédő praktikák

Mivel a herpesz kiújulása nagymértékben függ a szervezeted önvédelmi képességétől/állapotától, fontos, hogy immunrendszered megerősítsd.

  1. Fogyassz sok folyadékot, s nem csak nyáron.
  2. Egyél minél több vitamindús ételt.
  3. A tönkölybúza és a teljes kiőrlésű gabonafélék sok B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, tehát jól felvértezik a szervezetet a különféle fertőzésekkel szemben.
szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
Egészség 2021. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. AUGUSZTUS Ízületi fájdalmak a klímától
A nyári időszakban sokan panaszkodnak ízületi fájdalmakra, amelyek hátterében gyakran a túlzott klímahasználat és a huzat áll.
02
Szépség 2022. AUGUSZTUS Küzdelem a pigmentfoltok ellen
A napfény felerősítheti a pigmentfoltokat. Okok és gyógymódok a barnaság eltüntetésére.
03
Egészség 2022. JÚLIUS 4 étel, amely halált okozhat
A természet nagy méregkeverő, nem mindig szabad bedőlni egy-egy gusztusosnak tűnő fogásának.
Menu