Egészség

Egy vírus, amit nem lehet kiirtani
A herpesz egyike a legelterjedtebb bőrelváltozásoknak, mellyel az emberek 80 százaléka megismerkedik. Ki a száján, ki a testének egyéb területein...

E kellemetlen és makacsul visszatérő tünet mögött kétféle vírus ténykedése áll, amelyek ugyanabba a családba tartoznak, mint a bárányhimlőért vagy az övsömörért felelős kórokozók…

Tényezők, amelyek előhívják

Az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik a herpeszvírussal, ám a felnőtteknek csak mintegy húsz százalékánál alakul ki maga a betegség. A leggyakoribb az ajak- és szájnyálkahártya-herpesz, azaz a HSV 1 típusú fertőzés. Az aktív szexuális életet élők körében az utóbbi időkben – sajnálatosan – növekszik a nemi szervek, végbélnyílás körüli, HSV 2 típusú, genitálisherpesz-fertőzöttek száma.

Mitől aktiválódik?

Ma még az immunológusok is csak találgatnak: egyesek, akik hordozzák magát a fertőző vírust, miért betegszenek meg, míg másokon soha nem jelenik meg a herpeszkiütés?
Az már bizonyítottnak látszik, hogy kialakulása összefüggésbe hozható a stresszes életvitellel, a szervezet immunrendszerének átmeneti legyengülésével, de nőknél a hormonműködés változásával (a menstruációs időszak), s mindkét nemnél a túl zsíros táplálkozással, vagy – leginkább a nyári időszakban – a túlzott napozással is.
Az elmúlt év kutatásai arra is felhívták a figyelmet, hogy a herpesz kialakulásának kockázatával kell számolniuk azoknak is, akik különféle radikális fogyókúrákkal próbálnak megszabadulni súlyfeleslegüktől. Az egyoldalú táplálkozás következtében ugyanis a szervezet önvédelmi képessége csökken, ezért nem tud ellenállni a különféle kórokozók, többek között a herpeszvírus támadásának sem.

A herpesz csak közvetetten tekinthető bőrgyógyászati, így esztétikai problémának. S nem csak azért, mert a vírus akcióba lendülésekor jelentkező hólyagok gyakran fájdalmasak. Az úgynevezett aktív időszakban a vírus a herpeszhólyagok tartalmazta folyadékban, majd a herpeszes pörkökben, illetve a nyálban is megtalálható, ezért a teljes gyógyulásig fertőző, így fennáll a továbbfertőzés veszélye.

A szaruhártyát is megtámadhatja!

A laikusok által szemherpesznek nevezett fertőzés – kezdeti stádiumában – könnyen összetéveszthető a bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladással (kivörösödött szem, fényérzékenység, nyomásérzet, homályos látás.) A beteg szemének állapota gyakran antibiotikumos kezelés hatására sem javul. A szaruhártya herpeszes fertőzése általában – egy idő után – magától elmúlik. Ha a HSV 1 vírusfertőzés újra és újra makacsul visszatér, károsíthatja a szaruhártya felszínét, olyannyira, hogy fekélyképződés, majd hegesedés alakulhat ki rajta, ez pedig látáskárosodáshoz, látásvesztéshez vezethet.

Mitől ön- és közveszélyes?

További probléma, hogy a vírus – ha egyszer már befészkelte magát – nem távozik a szervezetből, ezért a fertőzés időről időre kiújulhat. Az érintettek többsége előbb-utóbb kitapasztalja, hogy nála mi váltja ki a vírus aktiválódását. A nyári időszakban, az erős napsütés hatására gyakrabban jön elő a herpesz. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy a betegek még akkor is óvatosan napozzanak, ha éppen tünetmentesek. (Akinek kijött már napfénytől a herpesze, annak a szoláriumozás sem javallott.)

Következő cikk

S nemcsak a közvetlen fényterhelés, hanem más, a nyári évszakra jellemző tényezők – például az utazással járó stressz, az akklimatizálódási problémák, sőt a nyári bélfertőzés, gyomorrontás, nátha – is szerepet játszhat e vírus aktívvá válásában.

Tudtad?

Az úgynevezett genitális herpesz kialakulásában/terjedésében szerepe lehet az orális szexnek (az ajakherpesszel a fertőzést átviheted a partnered nemi szervére is). Ma már a nemi szervek herpesze szerte Európában egyre nagyobb ütemben terjed. A fertőzés tünetei: a külső nemi szerven sok apró hólyag jelenik meg, majd ezek egy nagyobb hólyaggá csoportosulnak, és bő váladékkal telítődnek. A fertőzés lecsengését – ami közben a beteg még mindig fertőz – a hólyagok száradása és barnás színű pörkök keletkezése, majd leválása jelzi. A végtelen genitálisherpesz-sztori azonban itt nem ér véget, csak – átmenetileg – szünetel, hiszen a külső nemi szerveken „ejtőző” vírusok bármikor újra támadásba lendülhetnek.

Légy körültekintő!

Az ajakherpesz megjelenésének első tünete a viszketés, ezért már ekkor is érdemes a gyulladást – és a fertőzés időtartamát – csökkenteni, mégpedig az ajkak jegelésével (tegyél műanyag zacskóba csomagolt jégkockát vagy a mélyhűtőben tárolt, zárt tasakos mirelit élelmiszert az érintett bőrfelületre).

Ha volt már herpeszkiütésed, hordd magaddal a megfelelő gyógyszertárban vény nélkül is kapható kenőcsöt, s a tünetek megjelenésekor (fájó, feszítő, viszkető érzés az ajkon, a combon, a farpofán) azonnal kezdd el a kezelést. Ha ajakherpeszed van, mindig saját pohárból igyál, saját evőeszközöket használj, és azt se felejtsd el, hogy a fertőzés tüsszentéssel és köhögéssel is terjedhet.

Ha kontaktlencsét viselsz, a higiénés szabályok szigorú betartásával – csak tiszta kézzel nyúlsz a lencséhez, csak kézmosás után veszed ki, helyezed vissza, és mindig használod a tisztításhoz, tároláshoz szükséges folyadékokat – elébe mehetsz a herpeszvírus-fertőzésnek. Tartsd be az olyan higiénés óvintézkedéseket, mint a saját törölközők használata (egyet az arc, egy másikat az alsótest törlésére), gyakori mosásuk, a herpeszkiütéssel érintkező ágynemű, ruha (szoknya, nadrág, alsónemű) egyszeri használat/viselet utáni – magas hőfokon való – kimosása. Ezekkel a „módszerekkel” elkerülheted a veled egy fedél alatt élők megfertőzését, illetve önmagad újrafertőzését, vagyis a kórokozók „átvitelét” is egyik testfelületről a másikra.

A herpeszhólyagokat soha ne vakard, ne kapargasd, mert a hólyagocskákban lévő váladék és maga a száradt pörk is fertőz.

Ha a vírusfertőzés túl gyakran (pl. havonta egyszer, kétszer) tér vissza, érdemes bőrgyógyászhoz fordulnod, aki megállapítja a herpesz típusát, esetleg laborvizsgálatot, góckutatást kezdeményez. A vizsgálati eredmények ismeretében, a felületi kezelés mellett, szájon át szedhető gyógyszer szedését is javasolhatja. Súlyosabb esetekben nemcsak speciális herpeszvírus elleni tablettákat, hanem az immunrendszert stabilizáló készítmények szedését is ajánlhatja a szakorvos.

A herpeszes bőr kezelése

A herpeszt általában – külsőleg – tünetileg szokták kezelni, mégpedig sebfertőtlenítővel, szárító hatású pasztákkal, rázófolyadékokkal, amelyek elősegítik a hólyagok leszáradását, illetve a vírus inaktiválódását.

Mikor fordulj orvoshoz?

  1. Ha a herpeszvírus okozta bőrelváltozás nagy kiterjedésű, és szinte hetente visszatér;
  2. ha a törzsön, az arcon, nemi szerveken vagy a gáttájékon jelenik meg;
  3. ha maga a bőrelváltozás fájdalmas, vagy valamely testtájékodon – például az ágyékodban – nyirokcsomó(k) kitüremkedését észleled;
  4. ha más betegségek (nátha, influenza, szemölcsösödés, gombás bőrtünetek, allergia) is gyakran „meglátogatnak” (vagyis alapos a gyanú arra, hogy meggyengült a szervezeted védekezőképessége).

Immunvédő praktikák

Mivel a herpesz kiújulása nagymértékben függ a szervezeted önvédelmi képességétől/állapotától, fontos, hogy immunrendszered megerősítsd.

  1. Fogyassz sok folyadékot, s nem csak nyáron.
  2. Egyél minél több vitamindús ételt.
  3. A tönkölybúza és a teljes kiőrlésű gabonafélék sok B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, tehát jól felvértezik a szervezetet a különféle fertőzésekkel szemben.
szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
Egészség 2021. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JANUÁR Az emésztési zavarok lelki háttere
Az emésztőrendszer munkája igen összetett folyamat, amely teljes egyensúlyt igényel. Tudtad, hogy működését lelkiállapotod is felboríthatja?
02
Egészség 2022. JANUÁR Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!
03
Egészség 2022. JANUÁR 10 érdekesség az emberi testről
Benne élünk, mégis alig tudunk róla valamit. Az emberi test működése legtöbbünk számára rejtély.
Menu