Szépség

A bőr három ismeretlen ellensége
Nemcsak a dohányzás és a napfény árt a bőrnek, hanem a krémek is tartalmazhatnak károsító anyagokat.

Azt mindenki tudja, hogy a dohányzás nemcsak a tüdőt teszi tönkre, hanem árt a bőrnek: ráncosít és szürke lesz tőle az arc. Az alkohol kivonja a szervezetből a vizet, és ez hatással van a bőrre is. Vannak azonban a bőrnek ismeretlen ellenségei is.

Hiába veszed meg a legújabb csodakrémet, ha abban bőrnek ártó anyagok rejtőznek. Sok krémben számos olyan összetevő van, melyet a bőr nem tud hasznosítani. Ezek közül a legártalmasabbak az ásványi olajok. A kőolajgyártás során visszamaradt pasztákat már régóta használja a kozmetikai ipar, természetesen alapos tisztítás után. A kőolajszármazékok, bár első látásra zsírosítják a bőrt, tönkreteszik a lipidréteget, valamint megakadályozzák a bőrlégzést. Ezenkívül ezek a mesterséges anyagok nem tudnak a bőrbe épülni, így nem is hasznosulnak. Egy idő után viszont extrém mértékben kiszáríthatják a bőrt.

Légy tudatos, és alaposan tanulmányozd át a címkét, mielőtt a kosaradba teszed a terméket. Sajnos a legnagyobb kozmetikai márkák készítményei is tartalmazhatnak ásványi olajokat, így a név nem garancia. Nem árt gyanakodni azoktól a hidratálóktól, amelyek összetevői között a következőket találod: Mineral Oil, Petrolatum (vazelin), Paraffinum-Liquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline wax, Ozokerit, Ceresin.

Sima bőr és fémmérgezés

A zsíros bőr fő jellemzői a tág pórusok, de nem csak az erre a bőrtípusra való kozmetikumok tartalmaznak összehúzó hatóanyagokat, hanem az arclemosók, tonikok és hidratálókrémek is. A legtöbb kozmetikumban sajnos nem természetes eredetű – például csersav – összehúzó van, hanem a sokkal olcsóbban előállítható alumínium és változatai. Hosszútávon a fém apró részecskéi lerakódhatnak a bőrben.

A fémet az alábbi neveken találhatod meg a csomagoláson: Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly, Ammonium alum, Aluminium Chlorohydrex Pg, Aluminium Fluoride, Alumina, Aluminium Silicate.

Túl sok vitamin

Rengeteget hallani a szabadgyökökről és az ezeket közömbösítő antioxidánsokról. A vitaminok szinte mind bírnak antioxidáns hatással, azonban óvatosan kell bánni velük. Szinte mindenben található hozzáadott antioxidáns, a rengeteg multivitaminról és egyéb táplálékkiegészítőről nem is beszélve. Bár a városi életformát élők szervezetének magas a vitaminszükséglete, ezt is túlzásba lehet vinni.

A zsírban oldódó A-vitamint – ha nem is könnyen – túl lehet adagolni. Mivel a zsírszövetekben elraktározódik, szép lassan felhalmozódhat, majd azt veszed észre, hogy a hajad hullik, a bőröd pedig hámlik, és piros foltok lepik el. Az A-vitamin elengedhetetlen a bőr épségének szempontjából, erős ránctalanító hatása van, és semlegesíti a szabadgyököket is, ha azonban túl sok kerül a szervezetbe, akkor a fenti tüneteket tapasztalhatod.

Bár a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak, ügyelj arra, hogy se túl keveset, se túl sokat ne fogyassz belőlük. Nézd meg, hogy az egyes termékek – multivitamin-italok, tabletták, táplálékkiegészítők – az ajánlott napi vitaminmennyiség hány százalékát tartalmazzák, és ezek alapján mérlegelj. És természetesen ne feledkezz meg a természetes úton bevitt tápanyagok fontosságáról sem.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2023. JÚLIUS 3 tuti tipp fáradt bőr ellen
Ideje, hogy arcbőröd is felébredjen a téli álomból. Néhány természetes trükkel segítünk, hogy elégedett legyél magaddal.
Szépség 2022. MÁJUS Micsoda?! Fán terem a vaj?
Mármint a kiváló hidratáló és bőrvédő tulajdonságairól ismert sheavaj, az afrikai nők szépségének egyik titka.
Egészség 2020. ÁPRILIS Mit tehetsz a kínos cseppek ellen?
Sokan kétségbeesnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinensek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni. Odafigyelés kérdése.
éppen olvassák
01
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
02
Szépség 2024. FEBRUÁR Lépj be az illatok birodalmába!
Ha kell, frissítenek, ha kell, megnyugtatnak. Az illatok számos mindennapos problémára nyújtanak megoldást.
03
Szépség 2024. FEBRUÁR Így ápold a cipőidet, hogy sokáig szépek maradjanak!
A most következő jól bevált trükkök segítségével cipőid úgy fognak kinézni, mintha aznap vetted volna őket!
Menu